Imate nesanicu neposredno prije menstruacije? Evo zašto

Nedavna studija ukazuje na potencijalnu vezu između menstrualnog ciklusa i fluktuacija u obrascima spavanja i raspoloženju

Osjećate li bol i umor u danima koji prethode menstruaciji? Nedavna studija ukazuje na potencijalnu vezu između menstrualnog ciklusa i fluktuacija u obrascima spavanja i raspoloženju.

Istraživači su regrutirali 51 zdravu ženu u dobi 18 – 35 godina i pratili njihov san pomoću nosivih uređaja, a bilježili su i dnevna emocionalna stanja tijekom dva menstrualna ciklusa.

Rezultati studije

Rezultati, objavljeni u časopisu Journal of Sleep Research, pokazali su da su se tijekom perimenstrualne faze (dani koji prethode menstruaciji) sudionice češće budile tijekom noći i provodile manje vremena u krevetu. Osim toga, izvijestile su o pojačanoj ljutnji i manje pozitivnih emocija poput sreće, smirenosti i entuzijazma.

Vodeća autorica dr. Jessica Meers, klinička psihologinja na Baylor College of Medicine, napominje da, iako povezanost između lošeg sna i pogoršanog raspoloženja nije nova, smanjenje pozitivnih emocija zbog poremećaja sna vrijedno je pažnje.

Studija nije istraživala mehanizme koji stoje iza ovih veza, ali Meers sugerira da bi povećana razina progesterona prije menstruacije mogla igrati ulogu.

Više razine progesterona mogu dovesti do suptilnog povećanja tjelesne temperature, potencijalno ometajući san.
Više razine progesterona mogu dovesti do suptilnog povećanja tjelesne temperature, potencijalno ometajući san
FOTO: Shutterstock

Ograničenja studije

Međutim, studija je imala ograničenja, uključujući mali uzorak i odsutnost sudionica koje koriste hormonsku kontracepciju. Dr. sc. Laura Payne, klinička psihologinja u bolnici McLean, za Everyday Health napominje da bi hormonska kontracepcija mogla ublažiti promjene raspoloženja i spavanja stabiliziranjem razine hormona.

Za ublažavanje nesanice i promjena raspoloženja povezanih s menstruacijom dr. sc. Payne preporučuje održavanje dobrih navika spavanja tijekom cijelog mjeseca, poput dosljednog rasporeda spavanja i izbjegavanja kofeina i alkohola, osobito tijekom perimenstrualne faze.

Aktivnosti za podizanje raspoloženja tijekom mentruacije, kao što su druženje s prijateljima, motivacijski trening ili vrijeme provedeno na svježem zraku, mogu napraviti razliku.

Znanje da postoji valjan razlog za loše raspoloženje u ovo doba mjeseca također može olakšati stvari. Može biti od pomoći samo znati da ova faza menstrualnog ciklusa može biti izazovna, a zatim iskoristiti tu informaciju kako biste smanjili snagu i intenzitet negativnih misli povezanih s lošim raspoloženjem.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Meers, J. M. i sur. (2024). Interaction of sleep and emotion across the menstrual cycle. Journal of Sleep Research, 14185.
  2. Rapaport, L. (2024). Why You May Have Insomnia Right Before Your Period. Everyday Health.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu