Europska agencija za lijekove: Obilna menstruacija moguća nuspojava mRNA cjepiva protiv COVID-a

Obilna menstruacija moguća nuspojava mRNA cjepiva protiv COVID-a

Odbor Europske agencije za lijekove (EMA) preporučio je da se obilno menstrualno krvarenje doda u nuspojave mRNA cjepiva protiv COVID-19 koje proizvodi Moderna, kao i partneri Pfizer/BioNTech.

Izvještaji o obilnim mjesečnicama – krvarenjima karakteriziranim povećanim volumenom i/ili trajanjem koje ometaju kvalitetu života – primijećeni su tijekom kliničkih ispitivanja, iz slučajeva u stvarnom svijetu i u medicinskoj literaturi, rekla je EMA.

Pročitajte članak “Menoragija (obilna menstruacija) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Zabilježeni i slučajevi nakon zaraze COVID-om

Slučajevi koji uglavnom nisu bili ozbiljni i privremene su prirode prijavljeni su nakon prve, druge i booster doze Pfizer/BioNTechova Comirnatyja i Modernina Spikevaxa, dodaje se.

Regulator je sada zaključio da postoji barem “razumna mogućnost” da je teško menstrualno krvarenje uzročno povezano s ovim cjepivima.

Menstrualni poremećaji mogu se pojaviti zbog niza razloga
FOTO: Shutterstock

Menstrualni poremećaji mogu se pojaviti zbog niza razloga, uključujući kronične bolesti, stres i umor. Zdravstvene vlasti naglasile su da su zabilježeni i slučajevi nakon zaraze COVID-om.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu