Znanstvenici otkrili recept za superstarenje: Evo zašto neke osobe i nakon 80. posjeduju izvanredno pamćenje

Znanstvenici otkrili recept za superstarenje

Osobe koje i u dobi od 80 godina i više posjeduju izvanredno dobro pamćenje imaju i znatno dulje živčane stanice ili, kako su ih znanstvenici nazvali, “superneurone” u određenim dijelovima mozga, pokazalo je novo istraživanje.

Rezultati studije objavljene prošli tjedan u časopisu The Journal of Neuroscience otkrili su da su živci u području mozga odgovornom za pamćenje, ili medicinskim rječnikom – entorhinalnom korteksu, znatno veći kod tih osoba u odnosu na njihove kognitivno prosječne vršnjake, piše Independent.

Pojasnili su da ova kategorija ljudi u zlatnim godinama s iznimnim vještinama pamćenja posjeduje neurone dulje i od onih u prosječnih pojedinaca koji su 20 ili čak 30 godina mlađi od njih.

Voditeljica studije Tamar Gefen sa Sveučilišta Northwestern istaknula je sljedeće:

Činjenica da ove osobe imaju puno dulje neurone u odnosu na svoje mlađe vršnjake može značiti da su tako velike stanice postojale od njihova rođenja i da su se strukturalno održavale tijekom života. Zaključujemo da su dulji neuroni biološko obilježje putanje za svojevrsno “superstarenje”.
Starije osobe s oštrijim pamćenjem nemaju abnormalnu akumulaciju proteina tau u tzv. neurofibrilarnom klupku
FOTO: Shutterstock

U suradnji s kolegama otkrila je da starije osobe s oštrijim pamćenjem nemaju abnormalnu akumulaciju proteina tau u tzv. neurofibrilarnom “klupku”, što je obilježje Alzheimerove bolesti.

Pročitajte članak “Alzheimerova demencija: Liječnik otkriva uzroke i simptome bolesti koja je uvijek fatalna“.

Zasluge je odnio tau protein

Podsjetila je da se uz pomoć proteina tau može pouzdano predvidjeti mjesto buduće atrofije mozga kod oboljelih od Alzheimerove bolesti godinu dana ili čak više godina unaprijed. Za razliku od tau proteina, pomoću amiloidnih plakova nije se moglo tako uspješno predvidjeti mjesto buduće atrofije mozga. Znanstvenici smatraju da tau protein direktnije pokreće degeneraciju mozga kod Alzheimerove bolesti od proteina amiloida. 

Gefen je navela pitanja koja se nameću:

Da bismo shvatili na koji su način i zbog čega neke osobe otporne na razvoj Alzheimerove bolesti, važno je pomno istražiti post-mortem mozgove starijih osoba koje imaju dulje neurone. Što njihov mozak čini jedinstvenim? Kako bismo mogli iskoristiti njihove biološke osobine da bismo pridonijeli sprječavanju razvoja Alzheimerove bolesti?

Pročitajte članak “7 faza Alzheimera: Evo kako prepoznati kognitivni pad i u kojem je stadiju oboljela osoba“.

Atrofija neurona u dijelu mozga pokazatelj Alzheimerove bolesti
FOTO: Shutterstock

Atrofija neurona u dijelu mozga pokazatelj Alzheimerove bolesti

U sklopu istraživanja znanstvenici su post-mortem proučili mozak šest starijih osoba koje su imale odlično pamćenje, potom mozak sedam kognitivno prosječnih starijih osoba, šest mladih osoba i pet osoba u ranoj fazi Alzheimerove bolesti.

Gefen je pojasnila da su izmjerili veličinu neurona u sloju II. entorhinalnog korteksa, koji pak čini šest slojeva neurona poslaganih jedan povrh drugoga, a važni su jer drže pod kontrolom pamćenje. Istodobno su proučili i kolika je akumulacija proteina u neurofibrilarnom klupku.

Gefen je s kolegama zaključila:

Studija je pokazala da je u slučaju Alzheimerove bolesti atrofija neurona u entorinalnom korteksu, jednom od dijelova mozga odgovornom za pamćenje i osjet mirisa, bila karakteristično obilježje bolesti. Pretpostavljamo da je ovaj proces posljedica akumulacije tau proteina u neurofibrilarnom klupku, što rezultira slabijom sposobnošću pamćenja u starijoj dobi.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu