Upoznajte svoju djecu s radom liječnika i smanjite im strah od pregleda! Posjetite “Bolnicu za medvjediće” s pregršt radionica za sve uzraste

Bolnica za medvjediće

U organizaciji dviju studentskih udruga – Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 20 godina organizira se projekt “Bolnica za medvjediće“. Navedene udruge djeluju pod okriljem Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće s liječnicima i zdravstvenim djelatnicima.

Upoznavanje djece s radom liječnika

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti.

Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te je zajedno kroz igru pregledavaju i liječe.

U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Uz već navedeno, posebna pozornost je usmjerena i edukaciji djece, prvenstveno o zdravlju, dobrim higijenskim navikama, zdravoj prehrani te ljudskom tijelu, čime se od najranije dobi djecu uči o važnosti zdravlja te stvaraju zdrave navike i odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.

Bolnica-za-medvjedice
FOTO: Bolnica za medvjediće

Radionice se tijekom godine održavaju više puta mjesečno u različitim dječjim vrtićima i knjižnicama na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a osim toga, “Bolnica za medvjediće je i redoviti gost na sajmovima i festivalima posvećenim djeci i zdravlju te se jednom godišnje organizira veliki događaj u središtu grada, koji je otvoren za sve zainteresirane roditelje i djecu.

Takav događaj se priprema i za 20. i 21. svibnja, kada će u parku Maksimir biti velika “Bolnica za medvjediće”, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju i čekaonicu kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti.

Pregršt radionica za sve uzraste

Osim bolnice, koja će oba dana biti otvorena 10 – 18 sati i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, u Maksimiru će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica, tako da će svatko moći naći nešto za sebe – i djeca, ali i roditelji, bake i djedovi ili bilo tko od odraslih s kime djeca dođu tamo.

“Bolnica za medvjediće” koja se već tradicionalno održava u parku Maksimiru, mališanima će dočarati čime se liječnici bave, čemu služi liječnički pribor te koji su sve dijelovi liječničkog pregleda i liječenje ovisno o dijagnozi, a potom i što se točno događa kod stomatološkog pregleda, pregleda uha, grla i nosa, kako se pravilno peru ruke, kako pričati o svojim osjećajima te koji je postupak tijekom hitnih stanja u djece.

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji s udrugom Zubić studenata Stomatološkog fakulteta, pripremljene su radionice o pravilnom pranju zuba i održavanju oralne higijene čime se želi naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi.

Osim navedenih, radionice će održati studenti Medicinskog fakulteta – članovi sekcija za Javno zdrastvo koji će na zanimljiv način djeci približiti važnost osobne higijene, ali i objasniti što su to pojmovi “virus” i “bakterija” te kako pravilno prati ruke.

Također, manifestaciji će se pridružiti i studentska udruga Studentska Ekipa Prve Pomoći (StEPP) koju vode studenti medicine, a koja će na vrlo detaljan način objasniti i djeci i roditeljima koji je postupak zbrinjavanja u slučaju pojave hitnih stanja. Studentska udruga Cromsic Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s projektom “Pogled u sebe” djeci će objasniti važnost komunikacije i osjećaja.

Bolnica za medvjediće koja se već tradicionalno održava u parku Maksimiru, mališanima će dočarati čime se liječnici bave
FOTO: Shutterstock

U nastavku možete naći program dodatnih radionica, koje će se održavati po dogovorenom rasporedu, a sama “Bolnica za medvjediće” će biti otvorena 10 – 18 sati.

Subota 20. 5.:

  • 10:00 – 12:00 – “Uho, grlo ili nos – doktor je uvijek za štos” (Studentska Sekcija za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)
  • 12:00 – 14:00 – “Zubić (studentska udruga Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Nedjelja 21. 5.:

  • 10:00 – 12:00 – “Čiste ruke, manje muke” (Studentska Sekcija za Javno zdravstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)
  • 12:00 – 14:00 – “Sekunde koje život znače” (StEPP – Studentska Ekipa Prve Pomoći, studentska udruga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)
  • 14:00 – 16:00 – “Pogled u sebe” (studentska udruga Cromsic Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Za više informacija posjetite Facebook stranicu Bolnica za medvjediće – Zagreb te Instagram stranicu Bolnica za medvjediće – Zagreb ili se obratite na e-adresu bolnicazamedvjedice@gmail.com.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Bolnice za medvjediće.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Bolnica za medvjediće/Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu