Svjetski dan bolesnika: upoznajte projekte Crvenog križa Zagreb i uključite se ako možete

Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika tradicionalno se obilježava 11. veljače kako bi se podigla svijest o potrebama bolesnih i pružanju primjerene skrbi bolesnicima te potaknulo ljude da promisle o svojim mogućnostima brige i njege oboljelih. To je i prilika da se javnost informira kroz koje aktivnosti i projekte to čine u Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb.

Pandemija koronavirusa promijenila je dio uobičajenog svakodnevnog života u Hrvatskoj. Mnogi zaboravljaju bolesne i starije građane koji u novim okolnostima rijetko napuštaju svoje domove, kao i COVID pozitivne ili osobe u izolaciji koji po svoje lijekove ne mogu otići u obližnju ljekarnu i kojima je potrebna podrška u svakodnevnim aktivnostima.

Kroz projekt “Dobrosusjedska pomoć” djelatnici i volonteri Crvenog križa Zagreb građanima u najvećoj potrebi donose lijekove i ostale potrepštine te pružaju podršku.

“Pomoć u kući” socijalna je usluga priznata osobama kojima je zbog tjelesnog mentalnog, intelektualnog ili osjetilnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć drugih. Korisnicima, najčešće starijim osobama koje boluju od različitih kroničnih bolesti, pomažu u:

  • održavanju osobne higijene
  • obavljanju kućnih poslova
  • dostavi lijekova i živežnih namirnica
  • nabavi i dostavi obroka u kuću.

Ovu socijalnu uslugu prima 100-tinjak osoba u Zagrebu.

Crveni križ pomaže bolesnicima
FOTO: Guliver image

Kroz projekt “Zaželi”, s kojim su započeli 2020. godine, pružaju potporu i podršku bolesnim, starijim i osobama s invaliditetom kroz dostavu lijekova, prehrambenih i higijenskih namirnica, pomoć u kućanstvu, pratnju pri odlasku liječniku ili razgovor i druženje.

U projektu sudjeluje 15 teško zapošljivih žena koje brinu o 90 korisnika.

Socijalne usluge poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške osigurali su za 70 osoba s intelektualnim oštećenjem. Iako intelektualno oštećenje nije bolest, nego stanje, mnogi korisnici boluju od kroničnih bolesti i dio programa usmjeren je na brigu o njihovom zdravlju.

Kroz redovito mjerenje tlaka, temperature i tjelesne težine prate promjene u njihovom zdravstvenom stanju, uče ih usvajanju i održavanju higijenskih navika, provode edukativne razgovore o zdravstvenim temama poput prepoznavanja simptoma bolesti ili redovitog uzimanja propisanih terapija.

Posebna pažnja posvećena je rekreaciji kroz redovite fizičke aktivnosti, a nezaobilazan dio programa je i briga o mentalnom zdravlju kroz svakodnevnu psihosocijalnu podršku.

Projekt “Bolnica Bezbolnica” namijenjen je djeci na bolničkom liječenju s ciljem pružanja kontinuiranog edukativnog i kulturno-zabavnog sadržaja, oplemenjivanja i humanizacije bolničkog prostora, stvaranja prijateljske okoline i osnaživanja hospitalizirane djece.

Djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zagreb provode niz aktivnosti kako bi se smanjile negativne posljedice hospitalizacije djece u Klinici za dječje bolesti Zagreb i Dječjoj bolnici Srebrnjak. Iako je pandemija utjecala na provedbu ovog projekta pokrenutog na nacionalnoj razini, njihove humanitarne organizacije, čim okolnosti to dozvole, nastavljaju se i dalje.

Doniranje krvi
FOTO: Shutterstock

Već 69 godina provode akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Zagrebu kojima su na posredan način uključeni u spašavanje života oboljelih.

Crveni križ Zagreb godišnje u 150 akcija prikupi gotovo 7.000 doza krvi, a jednom dozom može se spasiti tri života.

Krv primaju hospitalizirani bolesnici, najčešće onkološki i hematološki te pacijenti koji prolaze operativni zahvat. Darujući krv, dobrovoljni darivatelji ujedno kontroliraju i svoje zdravlje jer prilikom svakog dolaska prolaze kroz mali liječnički pregled.

S programom telefonskog pružanja psihosocijalne podrške započeli su tijekom izuzetno zahtjevne 2020. godine i nastavili do danas. Pandemija i potresi imali su negativan utjecaj na mentalno zdravlje građana manifestirajući se u obliku:

U gotovo dvije godine liječnici zagrebačkog Crvenog križa obavili su na stotine telefonskih razgovora pružajući psihosocijalnu pomoć osobama u potrebi.

Telefonsko pružanje psihosocijalne pomoći
FOTO: Shutterstock

Brojne pozitivne povratne informacije na ovaj besplatan program pokazale su da su dorasli zadatku i postali važna karika pružanja psihosocijalne pomoću potrebitima, upotpunjujući tako lanac svih programa i projekata koje provode za poboljšanje zdravstvenog statusa građana.

Na kraju izdvajamo njihovu zahvalu:

Danas je prilika da kažemo veliko hvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji su svoj život stavili u službu drugih u cilju njihova ozdravljenja i oporavka, kao i volonterima koji daruju svoje vrijeme kako bi skrbili o bolesnima i nemoćnima. Ujedno potičemo sve građane da promisle o svojim mogućnostima brige i njege oboljelih. Darivanje krvi, nabava i dostava lijekova mnogo puta mogu spasiti i život, a često su i samo aktivno slušanje ili topla riječ dovoljni kako bi bolestan čovjek pronašao snage za daljnju borbu.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Guliver image

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu