Svjetski dan borbe protiv raka s naglaskom na onkološku skrb u uvjetima pandemije COVID-19

Svjetski dan borbe protiv raka

Uoči Svjetskog dana borbe protiv raka (World Cancer Day) Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora, na inicijativu Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ), organizirao je tematsku sjednicu na kojoj je razotrivena problematika onkološke skrbi u uvjetima pandemije COVID-19.

Razgovarali smo s voditeljem platforme Onkologija i predsjednikom KUZ-a Ivicom Belinom koji je opisao kako se onkološki bolesnici nose s pandemijom od njezinih početaka:

Utjecaj pandemije COVID-19 na onkološku skrb i onkološke pacijente je varirao tijekom posljednje dvije godine. Od potpune nedostupnosti u prvim tjednima prvog lockdowna, promjena modaliteta liječenja i sl. do čak bolje dostupnosti dijagnostike i liječenja jer su imali prednost u zdravstvenom sustavu i zbog manjeg pritiska svih ostalih pacijenata. U boljoj su poziciji bili pacijenti koji su otprije poznati od novootkrivenih, i pandemija je samo naglasila razlike po regionalnoj pripadnosti. Ukinuti su svi nacionalni preventivni programi ranog otkrivanja bolesti, ali su od kraja 2020. ponovo pokrenuti program ranog otkrivanja raka dojke, raka debelog crijeva i uveden je novi, program ranog otkrivanja raka pluća. Rak maternice bio je zaustavljen u cijeloj zemlji i prije pandemije, s pilot programom testiranja na HPV samo u Virovitičko-podravskoj županiji, a pojavom pandemije sve je stalo i nije se ponovo pokrenulo. Zabrinutost je izazvala kriza s lijekovima u 2021., te nemogućnost pacijenata u remisiji da se redovito kontroliraju, kako im se bolest ne bi vratila. Danas se pacijenti ponovo žale na čekanje na dijagnostičke preglede, čekanje na početak liječenja ili nastavak liječenja, nedostatak komunikacije, a najviše na dostupnost palijativne skrbi za oboljele i njihove obitelji.

Belina je za Kreni Zdravo istaknuo i da se, nažalost, o jednakoj i jednakopravnoj dostupnosti zdravstvene zaštite, pa tako ni one onkološke u Hrvatskoj nikad nije moglo govoriti, osim deklarativno. Rekao je da je pandemija COVID-19 to samo naglasila:

Onkološka skrb varira od zdravstvene ustanove do zdravstvene ustanove, a nije ista čak ni u istoj bolnici na istom odjelu u različite dane u tjednu. I to je ono za što se kao udruge pacijenata zalažemo – jednaku i jednakopravnu zdravstvenu zaštitu za sve građane Republike Hrvatske.
Onkološka skrb u uvjetima pandemije COVID-19
FOTO: Shutterstock

Prvi koraci Nacionalnog strateškog okvira protiv raka i rokovi

Na tematskoj sjednici posebno su se osvrnuli na Nacionalni strateški okvir protiv raka (NSOPR), koji je Hrvatski sabor usvojio 15. prosinca 2020. godine.

Iznesene su javne informacije o akcijskom planu za 2022. godinu, definirani rokovi, prvi koraci provedbe Nacionalnog strateškog okvira protiv raka te način i dinamika izvještavanja Hrvatskom saboru i javnosti.

Nacionalni strateški okvir protiv raka ističe da je uspjeh moguće ostvariti jedino uz sudjelovanje i suradnju svih dionika koji će zajedno raditi na zajedničkom cilju:

  • nabavi opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka
  • uspostavi Nacionalne onkološke mreže i nacionalne baze onkoloških podataka, koji imaju izravan utjecaj na ishode liječenja, ključnog pokazatelja uspješnosti reforme zdravstva.

Predsjednik KUZ-a objasnio je za Kreni Zdravo da je trenutno u završnoj fazi izrada Akcijskog plana Nacionalnog strateškog okvira protiv raka 2022. – 2024. godine. Formirano je Povjerenstvo za provedbu NSOPR-a koje je održalo nekoliko virtualnih sjednica, a trenutno se usklađuju indikatori za sva poglavlja NSOPR-a i uvrštavaju u Akcijski plan. 

Kao prve planirane korake izdvojio je formiranje Nacionalne onkološke baze podataka i obnavljanje radioterapijske opreme, kako bi se izbjegla fragmentiranost puta onkološkog pacijenta kroz zdravstveni sustav:

Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za provođenje mjera NSOPR-a izdvojeno je 720.000.000,00 kuna, od čega 80.000.000,00 za uspostavu Nacionalne onkološke baze podataka, a 640.000.000,00 za obnavljanje radioterapijske opreme. Do kraja 2022. predviđeno je popisati svu potrebnu opremu i programe koji će se provoditi, javna nabava će se početi provoditi u 2023. godini, a realizacija svega navedenog predviđena je do kraja 2025. godine.

Vrijeme je za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka jer on će osigurati produljenje i povećanje kvalitete života oboljelih od raka. Vrijeme je za ista prava i razinu zapadnoeuropskih zemalja, istaknuto je na sjednici.

Vrijeme je
FOTO: Koalicija udruga u zdravstvu

O kampanji “Vrijeme je.”

Kampanja “Vrijeme je.” pokrenuta je točno u podne u utorak, 18. siječnja 2022. godine, akcijom na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića i brojčanikom na čuvenom satu koji je odbrojavao broj umrlih osoba od dana kada je donesen Nacionalni strateški okvir protiv raka pa do danas. Tako se htjelo upozoriti na to da je rak veliki javnozdravstveni problem.

Nositelj kampanje je Koalicija udruga u zdravstvu, uime svih utjecajnijih udruga onkoloških bolesnika, uz potporu Ministarstva zdravstva, Zbora zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskoga novinarskog društva te Inovativne farmaceutske inicijative.

Glavni cilj kampanje jest okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava te ih potaknuti i poduprijeti u provedbi Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, koji je Hrvatski sabor donio prije više od godinu dana.

U sklopu kampanje pokrenuta je mrežna stranica vrijeme.hr, putem koje će se sustavno pratiti provedba NSOPR-a te se pozivaju građani da podijele svoja iskustva. Kako od raka u Hrvatskoj svaki dan umre 39 osoba, sustavno će se poticati rasprave i podizati svijest, a brojčanik će nastaviti odbrojavati na mrežnoj stranici sve dok se potpuno ne provedu svi dijelova NSOPR-a. Jer Vrijeme je.

Brojčanik
FOTO: Koalicija udruga u zdravstvu

O raku

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, a procjenjuje se da u našoj zemlji živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka te je drugi najčešći uzrok smrtnosti.

Odgovoran je za 27 % smrti u Hrvatskoj, vodeći je uzrok smrtnosti osoba mlađih od 65 godina te je odgovoran za 50 % smrtnih slučajeva kod žena i 35 % kod muškaraca.

Maligne bolesti su jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjice, uz mnoge uzroke rizika njihova nastanka i razvoja.

Sjednica se prenosila i putem kanala YouTube. Ovdje je možete pogledati u cijelosti:

Članak objavljen:
  1. medijsko priopćenje Koalicije udruga u zdravstvu
  2. izjava voditelja platforme Onkologija i predsjednika Koalicije udruga u zdravstvu Ivice Beline za Kreni Zdravo

     

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu