Vrijeme je da više ne budemo na vrhu europske ljestvice smrtnosti od zloćudnih bolesti

Onkološki bolesnik

“Vrijeme je.” – naziv je javnozdravstvene kampanje udruga onkoloških bolesnika čiji je cilj okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava i potaknuti provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka (NSOPR). Od kada je taj dokument donesen u Hrvatskom saboru, 15. prosinca 2020. godine, umrlo je 15.637 osoba, što je 20 % više od europskog prosjeka. Tih 20 % moglo je biti spašeno da se NSOPR počeo provoditi kad je i donesen.

U Hrvatskoj svaki dan od posljedica raka umre 39 osoba

Vrijeme je da više ne budemo među najlošijima u Europi prema smrtnosti od zloćudnih bolesti – poručile su udruge onkoloških bolesnika na konferenciji za novinare. Ona je simbolično održana u pet do 12 pokraj sata na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića.

Vrijeme je
FOTO: Koalicija udruga u zdravstvu

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu prof. Ivica Belina rekao je da su udruge onkoloških bolesnika kampanju „Vrijeme je.“ pokrenule kako bi potaknule aktivnu provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka:

Odbrojavanjem brojčanika željeli smo skrenuti pozornost donositelja odluka na broj umrlih od raka u razdoblju od donošenja NSOPR-a do danas. Vrijeme je da se pokrenemo i poduzmemo konkretne mjere, jer smo jednu godinu već izgubili. U samu izradu NSOPR-a bilo je uključeno 18 predstavnika udruga onkoloških pacijenata. Očekujemo da nas se aktivno uključi i u praćenje njegove provedbe. S obzirom na to da nas u kampanji podupiru i saborski zastupnici i Ministarstvo zdravstva, vjerujemo da ćemo to i ostvariti.

U Hrvatskoj svaki dan od posljedica raka umre 39 osoba, a svake ih godine od raka oboli više od 25.000.

Svrha provedbe NSOPR-a je:

  • poboljšati zdravlje građana tijekom cijelog života
  • smanjiti pojavnost i smrtnost od raka
  • produljiti i povećati kvalitetu života oboljelih od raka u Republici Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih država, što je smanjenje od oko 20 %, odnosno 2.648 manje umrlih osoba u jednoj godini.

Vrijeme je da hrvatski bolesnici ostvaruju ista prava i da više ne budemo među najlošijima u Europi prema smrtnosti od zloćudnih bolesti. Predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera istaknula je da se zauzimaju za to da se pacijentima, bez obzira na to gdje žive, osigura maksimalna dostupnost onkološke zdravstvene zaštite, što nije bio standard ni prije epidemije:

Tema koju smo kao udruge posebno otvorili je kvaliteta života, kojom se bavi i Nacionalni strateški okvir. No, mi smatramo da hrvatski građani ne mogu čekati još 10 godina da se sustav pokrene. Kad se razbole od raka, ljudi osiromašuju, gube poslove, drastično im se srozava kvaliteta života. Osim borbe za život, moraju voditi i borbu za golu egzistenciju.
Brojčanik
FOTO: Koalicija udruga u zdravstvu

O kampanji „Vrijeme je.“

Kampanja „Vrijeme je.“ pokrenuta je točno u podne u utorak, 18. siječnja, akcijom na Trgu bana Josipa Jelačića i brojčanikom na čuvenom satu. Taj je sat odbrojavao broj umrlih osoba od dana kada je donesen Nacionalni strateški okvir protiv raka pa do danas. Tako se željelo upozoriti na to da je rak veliki javnozdravstveni problem.

Nositelj kampanje je Koalicija udruga u zdravstvu, u ime svih utjecajnijih udruga onkoloških bolesnika. Podupiru je Ministarstvo zdravstva, Zbor zdravstvenih i medicinskih novinara Hrvatskog novinarskog društva i Inovativna farmaceutska inicijativa.

Glavni cilj kampanje jest okupiti sve najvažnije dionike zdravstvenog sustava te ih potaknuti i poduprijeti u provedbi Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, koji je Hrvatski sabor donio prije više od godinu dana.

U sklopu kampanje pokrenuta je mrežna stranica vrijeme.hr, putem koje će se sustavno pratiti provedba NSOPR-a te se pozivaju građani da podijele svoja iskustva.  Kako od raka u Hrvatskoj svakog dana umre 39 ljudi, sustavno će se poticati rasprave i podizati svijest. Brojčanik će nastaviti odbrojavati na mrežnoj stranici sve dok se potpuno ne provedu svi dijelova NSOPR-a. Jer Vrijeme je.

O raku

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, a procjenjuje se da u našoj zemlji živi 170.000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka. Rak je i drugi najčešći uzrok smrtnosti.

Odgovoran je za 27 % smrti u Hrvatskoj. Vodeći je uzrok smrtnosti osoba mlađih od 65 godina. Također, odgovoran je za 50 % smrtnih slučajeva kod žena i 35 % kod muškaraca.

Maligne bolesti su jedan od najvećih javnozdravstvenih izazova današnjice, uz mnoge uzroke rizika njihova nastanka i razvoja.

Članak objavljen:
  1. medijsko priopćenje Koalicije udruga u zdravstvu

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu