Stručnjaci otkrivaju kako bolje spavati po vrućem vremenu

Stručnjaci otkrivaju kako bolje spavati po vrućem vremenu

2023. godina postavila je rekord po najvišim temperaturama ikada, a prognoze pokazuju da bi 2024. mogla biti još toplija. Stručnjaci predviđaju još jedno iznimno vruće ljeto s očekivanim temperaturama iznad prosjeka.

Istraživanja pokazuju da visoke temperature mogu ometati san, utjecati na imunološki sustav, zdravlje kardiovaskularnog sustava, kognitivne funkcije i raspoloženje. Rebecca Robbins, dr. sc., znanstvenica za spavanje u Brigham and Women’s Hospital i docentica medicine na Harvard Medical School, za Verywell Health naglasila je važnost sna za cjelokupno zdravlje, produktivnost i odnose.

Tijekom noći tijelo prolazi kroz različite faze sna. Zbog smanjene učinkovitosti regulacije temperature tijekom određenih faza, vruće okruženje može poremetiti san jer se tijelo pokušava ohladiti.

Robbins je istaknula da je održavanje optimalne temperature u spavaćoj sobi 18 – 20 °C ključno za dobar san, iako to može biti izazovno bez klimatizacije ili velikih troškova električne energije.

Ponudila je nekoliko savjeta kako se ohladiti i poboljšati san po vrućem vremenu.

Hlađenje okoline za spavanje
FOTO: Shutterstock

Hlađenje okoline za spavanje

Robbins je savjetovala da pronađete najhladniji, najprozračeniji dio svog doma za spavanje. Otvaranje prozora tijekom dana može vam pomoći rashladiti sobu prije spavanja. Ventilator također može poboljšati protok zraka tijekom vrućih noći. Predložila je i stavljanje leda iza ventilatora kako bi cirkulirao hladniji zrak, poboljšavajući kvalitetu sna.

Prozračne pidžame i rashladni jastuci

Preporučuju se i pidžame i posteljina izrađena od prozračnih materijala poput pamuka i lana kako bi se tijelo rashladilo. Rashladne nadmadrace ili jastuci s presvlakama od gela također mogu sniziti temperaturu. Robbins je predložila da u blizini držite led i ručnik kako biste ohladili ruke i čelo ako je potrebno.

Temperatura tuširanja

Dok se hladan tuš može činiti kao očigledan izbor za rashlađivanje, studije su otkrile da topli tuš prije spavanja može pospješiti san tako što pokreće mehanizam za hlađenje tijela. Dr. sc. Carl W. Bazil, za Verywell Health savjetovao je da voda ne smije biti prevruća kako bi se izbjeglo pojačano znojenje i nelagoda. Blago rashlađujući tuš mogao bi biti učinkovitiji.

Dobra higijena spavanja

Unatoč izazovima vrućeg vremena, održavanje dobre higijene spavanja ostaje važno. To uključuje dosljednu rutinu spavanja i minimaliziranje vremena ispred ekrana prije spavanja.

Robbins je također preporučila izbjegavanje hrane i alkohola prije spavanja i odvajanje vremena za opuštanje kako bi se poboljšala kvaliteta sna, posebno tijekom vrućeg vremena.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Brown, S. (2024). How to Sleep Better in Hot Weather, According to Sleep ExpertsVerywell Health.
  2. Tai, Y. i sur. (2021). Hot-water bathing before bedtime and shorter sleep onset latency are accompanied by a higher distal-proximal skin temperature gradient in older adultsJournal of Clinical Sleep Medicine, jcsm.9180.
  3. Zheng, G. i sur. (2019). The Effects of High-Temperature Weather on Human Sleep Quality and Appetite. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(2): 270.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu