U prosjeku svaka 10. testirana mlada osoba ima neku spolno prenosivu infekciju!

Tijekom 2023. godine u CheckPoint centru Zagreb Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa (HUHIV) testiranju na spolno prenosive infekcije pristupilo je 1.979 osoba, kod kojih je utvrđeno ukupno 180 preliminarno pozitivnih nalaza na pet infekcija na koje su se testirali prema procjeni rizika nakon savjetovanja.

Korisnici su se anonimno i besplatno (i bez uputnice) mogli testirati na HIV, hepatitis C te tri bakterijske spolno prenosive infekcije – klamidijsku infekciju, sifilis i gonoreju – ovisno o procjeni rizika. U prosjeku je gotovo svaka 10. osoba saznala da ima neku spolno prenosivu infekciju za koju nije znala. Na testiranje najčešće dolaze mladi u prosječnoj dobi od 28 godina, od kojih je bilo 80 % muškaraca i 20 % žena.

Među 180 novootkrivenih infekcija najveći udio zauzima klamidijska infekcija (38 %), slijedi infekcija virusom hepatitisa C (26 %), zatim gonoreja (16 %) pa sifilis (15 %), a najmanji udio čini infekcija HIV-om (5 %).

Najčešći razlozi za testiranje su:

  • osobna zabrinutost za svoje spolno zdravlje i (samo)procjene rizičnih spolnih ponašanja
  • prijašnja dijagnoza spolno prenosive bolesti
  • spolno prenosiva bolest kod partnera ili partnerice.

Prilikom savjetovanja kao prethodne dijagnoze spolno prenosivih infekcija mladi najčešće navode klamidijsku infekciju, infekciju HPV-om i gonoreju.

Pročitajte članak “Simptomi spolnih bolesti: Učestalost iz godine u godinu raste! Evo koji su najčešći znakovi kod žena, a koji kod muškaraca“.

FOTO: HUHIV

Desetogodišnje iskustvo rada i integrirani pristup u pružanju usluga

CheckPoint centar Zagreb HUHIV-a izvaninstitucionalni je centar za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja u zajednici i djeluje od 2013. godine kao nadogradnja zdravstvenom sustavu, predstavljajući sinergiju i suradnju institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice.

CheckPoint Zagreb je među prvim centrima za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije u zajednici u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Njegova svrha i cilj je provedba aktivnosti i usluga sa sveobuhvatnim pristupom prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života, prvenstveno u području prevencije rizičnih spolnih ponašanja i očuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja, objedinjujući područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja.

CheckPoint HUHIV-a djeluje na dvije lokacije u Zagrebu – u Domagojevoj 10 i u Heinzelovoj 62a u sklopu projekta Centar za zdravlje mladih Grada Zagreba.

Djelovanje se temelji na stručnim smjernicama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti te primjerima dobre prakse u svijetu i Europi. Načela rada su pružanje usluga u području zaštite i unaprjeđenja spolnog zdravlja osoba, obitelji i zajednice besplatno anonimno, bez uputnice, stručno, brzo i povjerljivo.

Za testiranje se koriste brzi probirni testovi na HIV i hepatitis C iz sline s rezultatom za 20 minuta, te kombinirani testovi na HIV i sifilis iz kapljice krvi iz jagodice prsta s rezultatom za jednu minutu. Testiranje na klamidiju i gonoreju provodi se uzimanjem uzoraka (urin, vaginalni ili analni bris) koji se testiraju u laboratoriju s rezultatom za 10-ak dana.

Utjecaj na prevenciju neplodnosti

Prema brojnim istraživanjima, dugotrajne i neliječene spolno prenosive bolesti mogu uzrokovati širenje upale i komplikacije i biti uzrok razvoja smanjenja plodnosti ili neplodnosti u žena i muškaraca. To se posebno odnosi na klamidijsku infekciju koja je jedna od najučestalijih među mladima.

Uslijed činjenice da je klamidija najčešće bez simptoma ili sa slabo primjetnim simptomima, neliječena na vrijeme može kod žena uzrokovati upalnu bolest zdjelice, što može dovesti kasnije do poteškoća u planiranju trudnoće, smanjenja plodnosti ili neplodnosti. Od svih parova koje zahvaća neplodnost, značajan udio se odnosi na neplodnost kod muškaraca, za koju jedan od uzroka može biti kasno liječena ili neliječena spolno prenosiva bolest.

U 2023. godini među testiranim korisnicima bilo je 69 pozitivnih nalaza na klamidijsku infekciju, podjednako kod žena i muškaraca, u prosječnoj dobi od 24 godine. Nakon informiranja o nalazu i pruženog objašnjenja rezultata i savjetovanja prema potrebi, svima je pružena pomoć za uključivanje u sustav zdravstvene skrbi i liječenja.

U posljednje tri godine, koliko se testiranje na klamidiju i gonoreju provodi u zajednici, utvrđeno je ukupno 150 klamidijskih infekcija i 109 gonoreja, i to uglavnom kod mlađe populacije.

FOTO: HUHIV

Uspješno koračamo prema eliminaciji HIV-a

U zajednici se u prosjeku na 100 testiranih osoba utvrdi jedna osoba s preliminarno pozitivnim rezultatom na HIV, što je i dalje visoko učinkovito sukladno preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Kontinuirana dostupnost testiranja na HIV u zajednici koja dokazano doprinosi ranijem otkrivanju infekcija, pravovremeno uključivanje u liječenje i prevencija novih infekcija vrlo su važne metode prevencije kako bi postizanje učinkovitog odgovora u istoj i postizanje eliminacije bili što efikasniji.

Pročitajte članak “AIDS simptomi: Liječnik otkriva zbog čega ljudi najčešće potraže dijagnozu, a i koliko se simptomi razlikuju ovisno o stadiju i spolu“.

Eliminacija virusnih hepatitisa i dalje javnozdravstveni izazov

Hepatitis C je primarni javnozdravstveni izazov u skupini virusnih hepatitisa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Prenosi se primarno krvlju, a zahvaljujući novim lijekovima u gotovo svim slučajevima može biti u potpunosti izlječiv.

U testiranju je potreban ciljani pristup populacijama koje imaju najveći rizik za pojavnost, a rezultati od 46 novootkrivenih osoba s protutijelima na hepatitis C u 2023. godini, odnosno čak 267 preliminarnih infekcija u posljednje tri godine dokazuju učinkoviti pristup obuhvata i probira ciljanih populacija u sklopu rada CheckPoint centra HUHIV-a.

Za uspješno liječenje i prevenciju novih infekcija ključno je osigurati olakšan i učinkovit pristup liječenju, na čemu kontinuirano treba raditi. Rano otkrivanje infekcija te liječenje i izlječenje oboljelih najefikasniji je put prema eliminaciji.

Pročitajte članak “Kako prepoznati hepatitis? Liječnik otkriva koji su simptomi “tihe bolesti” koja pogađa sve više ljudi“.

Pojavnost sifilisa i dalje traje

U Hrvatskoj se posljednjih godina bilježi povećan broj oboljelih od sifilisa, čije simptome, zbog nekoliko stadija ove bolesti, nije lako uočiti na vrijeme, a posljedice mogu biti ozbiljne po zdravlje. Kao i kod drugih bolesti, važno je uočiti bolest na vrijeme kako bi liječenje bilo što uspješnije.

CheckPoint HUHIV-a značajno doprinosi pravovremenom otkrivanju infekcija pružajući usluge testiranja i provodeći učinkovit pristup procjene rizičnih ponašanja. U posljednje tri godine ukupno je otkriveno 88 sifilisa, a u 2023. godini 27, što predstavlja više od pola prijavljenih slučajeva godišnje na nacionalnoj razini.

Važno je da osobe koje se zaraze ovom infekcijom oslobodimo srama i stigme, približimo im podršku u zajednici kroz kontinuirano dostupne stručne, besplatne i anonimne usluge savjetovanja, brza testiranja i uključivanje u liječenje.

Pročitajte članak “Sifilis: Zabrinjava porast slučajeva! Simptomi ovise o stadiju, u trudnoći može biti opasan za plod, evo kako se dijagnosticira i liječi“.

FOTO: HUHIV

HUHIV procjenjuje da su spriječili 160 novih infekcija u jednoj godini

Prosječan broj spolnih partnera u jednoj godini na ukupnom uzorku savjetovanih i testiranih korisnika je dva, a kod osoba kojima je dijagnosticirana neka spolno prenosiva infekcija pet. Tri četvrtine korisnika neredovito koristi zaštitu kondomom pri spolnim odnosima.

Ako ovim podacima pridružimo znanstveno utemeljenu vjerojatnost prijenosa pojedinih spolno prenosivih infekcija kod jednog nezaštićenog spolnog odnosa sa zaraženim partnerom, procjena je da je sprječeno minimalno 160 novih zaraza u jednoj godini.

Utjecaj na efikasnost zdravstvenog sustava

Liječenje spolno prenosivih bolesti i njihovih posljedica (neplodnost, karcinomi, imunokompromitirana stanja itd.) ima svoju cijenu, i ona nije mala za zdravstveni sustav. Pravovremeno liječenje sprječava razvoj komplikacija i teških oblika bolesti, a također sprječava prijenos infekcija na druge (liječenje kao prevencija).

Prevencija je jedan od najvažnijih čimbenika. Prije svega važnost prevencije u nastanku novih oboljenja, a nakon toga važnost prevencije kao najvažnijeg čimbenika u dijagnosticiranju zdravstvenog stanja građana, ranog otkrivanja oboljenja i pravodobnog početka liječenja.

Uzevši u obzir uspješnost pravovremenih dijagnoza i uspješno uključivanje u sustav liječenja, ali i činjenice da uspješno sprječavaju nastanak novih infekcija, CheckPoint HUHIV-a značajno pridonosi očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja i efikasnosti zdravstvenog sustava.

Rad HUHIV-a pratite na njihovoj internetskoj stranici i Instagramu, a Udrugu direktno možete kontaktirati na info@huhiv.hr.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnih hepatitisa.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: HUHIV

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu