Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Znojenje glave – hiperhidroza kod beba, djece, muškaraca i u menopauzi

Znojenje glave

Znojenje glave je sasvim normalno ako se nalazite u području povišene temperature okoliša, ako ste fizički aktivni ili ste emocionalno uznemireni. Međutim, ako se znojite dok spavate, osobito uz prisutnost dodatnih simptoma, ili dok traju hladniji vremenski uvjeti, trebali biste zatražiti pomoć liječnika.

Hiperhidroza je prekomjerno znojenje. Može biti žarišno ili difuzno. Žarišno je ono koje zahvaća određena područja tijela, na primjer pazušne jame, dlanove, tabane ili glavu; dok je difuzno ono koje zahvaća čitavo tijelo.

Prekomjerno znojenje glave

Znojenje je normalan mehanizam kojim se ljudski organizam pokušava ohladiti i regulirati tjelesnu temperaturu. Znoj je sastavljen od vode, natrijevog klorida, elektrolita i drugih tvari.

Znojenje je uglavnom posljedica:

 • fizičke aktivnosti prilikom koje se podiže temperatura tijela,
 • stresa,
 • raznih emocionalnih situacija (straha, ljutnje, anksioznosti)
 • ili se razlog pojačanom znojenju ne zna pa se radi o idiopatskoj hiperhidrozi.

Uzrok prekomjernom znojenju može biti i poremećaj u radu znojnih žlijezda (pojačana aktivnosti simpatikusa) ili razvoj neke druge bolesti.

Neke bolesti koje bi mogle uzrokovati prekomjerno znojenje su:

Osim toga, hiperhidroza može biti uzrokovana nekim lijekovima (antidepresivima, teofilinom, nesteroidnim antireumaticima). Znojenje će se pojačati pod utjecajem kofeina, alkohola ili raznih droga.

Pretilost također vodi do prekomjernog znojenja.

Gustatorno znojenje je znojenje područja oko usta što se događa prilikom konzumacije jako začinjene ili vrele hrane. U većini slučajeva je nepoznatog uzroka iako može biti pojačano kod dijabetičke neuropatije, herpes zostera na licu, ozljede ili bolesti središnjeg živčanog sustava.

Freyin sindrom se manifestira znojenjem lica na području parotidne žlijezde. Naime, infekcija, trauma ili zahvati u području parotide mogu poremetiti njenu inervaciju i dovesti do urastanja parasimpatičkih vlakana u simpatička što vodi do ovog oblika prekomjernog znojenja.  

Znojenje
Photo: Photospin

Znojenje glave u snu

Znojenje u snu je uglavnom posljedica ružnih snova ili spavanja u pretoplim uvjetima. Ako nije praćeno dodatnim simptomima, nije razlog za brigu.

Kako biste smanjili ili spriječili iznenadno pojačano znojenje glave u snu, možete:

 • prostoriju u kojoj spavate ohladiti,
 • piti dovoljno vode,
 • spavati u ugodnoj i laganoj odjeći,
 • navečer izbjegavati začinjenu, tešku, masnu hranu, alkohol ili kofein. 

Ako uz znojenje imate i problema s disanjem, bilo da se radi o hrkanju, pauzama u disanju ili je disanje otežano, moguće je da se radi o opstruktivnoj apneji te je dobro posjetiti liječnika.

Ako je uz znojenje u snu prisutna i povišena tjelesna temperatura, vjerojatno se radi o infekciji. No, ako to stanje potraje te je prisutan i gubitak na težini, bitno je čim prije posjetiti liječnika jer se neke zloćudne bolesti prvotno manifestiraju upravo ovim simptomima.

Znojenje glave u menopauzi

Znojenje, što uključuje i znojenje glave, je vrlo često i simptomatično za perimenopauzu. Postupno se gasi funkcija jajnika i u tijelu se smanjuju razine ženskih spolnih hormona, prvenstveno estrogena.

To sa sobom nosi brojne nuspojave, a jedna od najizraženijih su svakako valovi vrućine ili valunzi. Valunzi ili nagli valovi vrućine vrlo su neugodna pojava, nastala kao posljedica rasta temperature te širenja krvnih žila u koži koja postaje topla i crvena. Val završava znojenjem i privremenim padom temperature. Mogu se javiti tijekom dana, češće tijekom noći te za vrijeme sna, čak i 20 do 30 puta u toku 24 sata.

Znojenje u menopauzi

Znojenje glave kod djece

Hiperhidroza, odnosno prekomjerno znojenje, kod djece može biti generalizirano (zahvaća gotovo cijelo tijelo) ili lokalizirano na pojedinim dijelovima tijela pa tako i na područje glave, vrata i lica. 

Znojenje je najčešće posljedica igre ili bilo kojeg drugog oblika fizičke aktivnosti. Javlja se i kao reakcija na stres, tešku hranu ili jednostavno kao reakcija na “pretjeranu” odjevenost koja nije u skladu s temperaturom okoline.

Ipak, pojava hiperhidroze može biti signal za neko ozbiljnije zbivanje ako se javi iznenada, odnosno kao nov simptom u do tada zdravog djeteta.

Ako smatrate da uzrok djetetovog znojenja nije strah, uznemirenost, odjeća ili fizička aktivnost, otiđite kod liječnika na pregled. Može se raditi o znojenju koje je posljedica povišene tjelesne temperature uslijed neke infekcije, poremećaja u radu štitnjače ili nekom ozbiljnijem zbivanju.

Znojenje glave kod beba

Pojačano znojenje kod beba je zapravo česta pojava kod velikog broja beba i novorođenčadi. Znojenje glave bebe je normalno zbog toga što sustav za regulaciju temperature još uvijek nije u potpunosti razvijen, a i žlijezde znojnice prekrivaju veću površinu u usporedbi s ostatkom tijela nego što je to kod odraslih.

Iako je znojenje kod beba uglavnom posljedica toga što je mališanu pretoplo, nekad je razlog za posjet liječniku

Prekomjerno znojenje kod beba za podlogu može imati:

Ova stanja se nikada neće manifestirati samo znojenjem. Ako je beba nemirna, sporije dobiva na težini ili na istoj gubi, otežano diše, ima povišenu temperaturu, obavezno posjetite liječnika.

Noćno znojenje kod djece

Znojenje tijekom spavanja kod djece nije preveliki razlog za brigu i gotovo sigurno je uzrokovano okolišnim uzrocima poput vlage u zraku i temperature prostorije u kojoj dijete spava. Također, djeca se znoje u fazama dubljeg sna.

Nemate razloga za brigu, osim ako dijete ne pokazuje druge simptome:

U suprotnom slučaju ga odvedite liječniku. Isto vrijedi i za prekomjerno znojenje koje se bez iznimke javlja svaku večer. 

Noćno znojenje glave i vrata kod djece je najčešće uzrokovano pretoplom prostorijom, viškom odjeće ili pokrivača, lošim snovima ili stresnim situacijama. Dijete se jako znoji kad zaspi jer ga možda muče problemi u školi ili kod kuće, a zbog toga također može imati noćne more.

Kako biste umanjili ili spriječili da se dijete znoji svaku večer, možete:

 • provjetriti i ohladiti spavaću sobu,
 • odjenuti dijete u laganu pidžamu od prirodnih materijala,
 • pričati s djetetom i saznati muči li ga nešto,
 • dijete odvesti liječniku ako pokazuje ozbiljnije simptome ili sumnjate na neku bolest.
Prekomjerno znojenje
Photo: Photospin

Prekomjerno znojenje – dijagnoza

Dijagnoza hiperhidroze se uspostavlja:

 • fizičkim pregledom – ako se prekomjerno znojite, to će vjerojatno biti vidljivo na prvu dok liječnik obavlja fizički pregled, a možete mu pomoći tako da objasnite na kojim područjima se najviše znojite.
 • testom s jodom i škrobom – otopinu joda se nanese na znojno područje tijela te se to područje pospe škrobom, a zbog interkaliranja joda u škrobnu strukturu se znojna područja oboje tamnije.
 • testom s upijajućim papirom – znojna područja se oblože posebnim papirom koji upije znoj te se izvaže, a razlika težine pokazuje količinu znoja koja se izlučuje.

Ako liječnik sumnja na neku bolest koja bi mogla uzrokovati znojenje, izvršit će sve potrebne pretrage pomoću kojih bi mogao postaviti pravilnu dijagnozu.

Prekomjerno znojenje – lijek

Kako spriječiti znojenje lica, glave ili vrata? Na sreću, postoje tretmani koji protiv znojenja djeluju manje ili više uspješno. Osim što si možete pomoći hlađenjem soba u kojima boravite i nošenjem lagane odjeće, postoje medicinski načini na koje možete spriječiti lučenje znoja

Hiperhidroza se liječi:

 • jontoforezom – ovaj način je pogodan za sprječava znojenja uglavnom na dlanovima i tabanima. Ioni soli unose se u kožu pomoću električne struje. Zahvaćena područja (dlanovi/tabani) se urone u dvije posude napunjene vodom, od kojih svaka sadrži elektrodu koja provodi struju.
 • botoksom – neurotoksin koji proizvode bakterije Clostridium botulinum može utjecati na rad živaca koji potiču rad znojnih žlijezdi, a botoks se može injektirati u lice, ruke, dlanove i tijelo, međutim nije dugotrajan i može ostaviti posljedice poput slabosti mišića.
 • antikolinergičnim lijekovima – to su lijekovi koji djeluju na smanjenje izlučivanja acetilkolina iz simpatičkih živaca koji inerviraju žlijezde znojnice.
 • primjenom otopine heksahidrat aluminijeva klorida u alkoholu – aluminij je sastojak mnogih dezodoransa što nije bezrazložno, a upravo ova otopina začepljuje izvodne kanale žlijezda znojnica kroz koje se izlučuje znoj te se dobiva preko recepta. 

Prekomjerno znojenje glave i tijela može biti jako neugodno i često iritirajuće za kožu. Prepoznajte simptome na vrijeme te se javite liječniku kako biste utvrdili što je uzrok.

Članak objavljen:

Literatura:

 1. Hiperhidroza (2014). MSD priručnik dijagnostike i terapije.
 2. Sweaty Face and Head (2018). International Hyperhidrosis Society.
 3. Delgado, A. (2017). Hyperhidrosis Disorder (Excessive Sweating). Healthline.
 4. Morgan Griffin, R. (2009). Is Your Excessive Sweating Caused by a Medical Problem?. WebMD.

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu