Zelena pupavka: Simptomi trovanja smrtonosnom gljivom
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja

Zelena pupavka jedna je od najotrovnijih gljiva koja rastu u našim šumama – i upravo zato zaslužuje svu pažnju i oprez. Iako naizgled bezazlena i slična jestivim vrstama, ova gljiva skriva toksine koji mogu biti kobni čak i u malim količinama.
Ako vas zanima koliko je opasna zelena pupavka, simptomi trovanja nalaze se u nastavku.
Zelena pupavka (gljiva) – izgled i rasprostranjenost
Zelena pupavka (lat. Amanita phalloides) poznata je i pod imenom “Smrtonosna gljiva” (eng. death cap). Ima klasičan oblik – glatku kapicu koja može biti bijela, žućkasta ili zelenkasta, te debelu stapku s karakterističnim prstenom ispod klobuka.
Na dnu stapke nalazi se velika, zadebljala čaška (volva), koja je često skrivena pod zemljom – upravo po njoj se razlikuje od mnogih jestivih vrsta.
Ova gljiva prirodno potječe iz Europe, ali se proširila po cijelom svijetu.

Kako prepoznati zelenu pupavku?
Iako iskusni gljivari često znaju razliku, zelena pupavka lako može zavarati i znalce. Na prvi pogled može podsjećati na jestive gljive poput blagve ili pečurke, no postoje ključne razlike:
- bijeli listići (lamela) koji se ne spajaju s peteljkom
- prsten ispod klobuka
- čaška (volva) na dnu stapke
- klobuk svilenkaste teksture, zelenkaste ili maslinaste nijanse.
Zbog sličnosti s jestivim vrstama svake se godine bilježe slučajevi trovanja. Upravo zato se naglašava – ne berite gljive ako niste 100 % sigurni o kojoj se vrsti radi.
Zelena pupavka – simptomi trovanja
Kada je u pitanju zelena pupavka, simptomi trovanja obično se pojavljuju 6 – 24 sata nakon konzumacije, a bolest prolazi kroz tri faze.
1. Gastrointestinalna faza
U prvim satima nakon jela javljaju se:
- mučnina i povraćanje
- jaki bolovi u trbuhu
- proljev (često krvav)
- dehidracija i gubitak elektrolita.
2. Latentna faza
Nakon 12 – 36 sati simptomi se mogu privremeno povući, pa osoba pomisli da joj je bolje. Međutim, toksini iz gljive i dalje oštećuju jetru i bubrege, što čini ovu fazu posebno opasnom.
3. Hepatorenalna faza
Treća faza javlja se nekoliko dana nakon trovanja i označava teška oštećenja organa. Simptomi uključuju:
- žuticu
- nizak šećer u krvi
- zbunjenost i delirij
- zatajenje jetre i bubrega.
Bez pravovremene liječničke pomoći trovanje zelenom pupavkom može završiti smrtnim ishodom!

Što učiniti kod sumnje na trovanje zelenom pupavkom?
Ako ste pojeli divlje gljive i pojavili su se bilo kakvi simptomi trovanja zelenom pupavkom, odmah se javite u najbližu bolnicu.
Ponesite ostatke gljive ako je moguće – to može pomoći liječnicima u dijagnostici.
Liječenje se provodi u bolničkim uvjetima, a može uključivati:
- ispiranje želuca i primjenu aktivnog ugljena
- nadoknadu tekućine i elektrolita
- lijekove koji smanjuju djelovanje toksina
- u težim slučajevima transplantaciju jetre.
Brza reakcija može doslovno spasiti život!
Kako izbjeći trovanje?
Slijedite ove savjete:
- nikad ne jedite gljive ako niste sigurni u njihovu vrstu
- uvijek izvadite cijelu gljivu iz tla kako biste provjerili ima li čašku na dnu
- ako gljiva podsjeća na zelenu pupavku, nemojte je konzumirati
- obratite se mikologu ili iskusnom gljivaru za potvrdu.
I zapamtite – kod gljiva vrijedi pravilo – bolje baciti sumnjivu gljivu nego riskirati život.
Pročitajte i ove članke:
- Pronađen protuotrov za najsmrtonosniju gljivu? Izazvala više od 38.000 oboljenja i gotovo 800 smrti, a potječe iz Europe
- Oprez! Ovo je 5 najotrovnijih gljiva u Hrvatskoj
- Jesenske gljive: Neka se ovih sedam nađe na vašem tanjuru.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Ova vrsta hrane “gasi” mušku plodnost u samo 3 tjedna!
- Tomislav Stanić
- 1 min čitanja
- Death cap mushrooms. (2025). ACT Government.
- Drummey, K. (2024). Death Cap Mushroom Poisoning. WebMD.
- Garcia, J. i sur. (2015). Amanita phalloides poisoning: Mechanisms of toxicity and treatment. Food Chem. Toxicol., 86: 41–55.