Zelena pupavka: Simptomi trovanja smrtonosnom gljivom

simptomi trovanja zelenom pupavkom

Zelena pupavka jedna je od najotrovnijih gljiva koja rastu u našim šumama – i upravo zato zaslužuje svu pažnju i oprez. Iako naizgled bezazlena i slična jestivim vrstama, ova gljiva skriva toksine koji mogu biti kobni čak i u malim količinama.

Ako vas zanima koliko je opasna zelena pupavka, simptomi trovanja nalaze se u nastavku.

Zelena pupavka (gljiva) – izgled i rasprostranjenost

Zelena pupavka (lat. Amanita phalloides) poznata je i pod imenom “Smrtonosna gljiva” (eng. death cap). Ima klasičan oblik – glatku kapicu koja može biti bijela, žućkasta ili zelenkasta, te debelu stapku s karakterističnim prstenom ispod klobuka.

Na dnu stapke nalazi se velika, zadebljala čaška (volva), koja je često skrivena pod zemljom – upravo po njoj se razlikuje od mnogih jestivih vrsta.

Ova gljiva prirodno potječe iz Europe, ali se proširila po cijelom svijetu.

U Hrvatskoj raste najčešće u listopadnim i mješovitim šumama, najviše ujesen, kada obilne kiše i toplo vrijeme pogoduju rastu gljiva.
Zelena pupavka gljiva
FOTO: Shutterstock

Kako prepoznati zelenu pupavku?

Iako iskusni gljivari često znaju razliku, zelena pupavka lako može zavarati i znalce. Na prvi pogled može podsjećati na jestive gljive poput blagve ili pečurke, no postoje ključne razlike:

  • bijeli listići (lamela) koji se ne spajaju s peteljkom
  • prsten ispod klobuka
  • čaška (volva) na dnu stapke
  • klobuk svilenkaste teksture, zelenkaste ili maslinaste nijanse.

Zbog sličnosti s jestivim vrstama svake se godine bilježe slučajevi trovanja. Upravo zato se naglašava – ne berite gljive ako niste 100 % sigurni o kojoj se vrsti radi.

Zelena pupavka – simptomi trovanja

Kada je u pitanju zelena pupavka, simptomi trovanja obično se pojavljuju 6 – 24 sata nakon konzumacije, a bolest prolazi kroz tri faze.

1. Gastrointestinalna faza

U prvim satima nakon jela javljaju se:

2. Latentna faza

Nakon 12 – 36 sati simptomi se mogu privremeno povući, pa osoba pomisli da joj je bolje. Međutim, toksini iz gljive i dalje oštećuju jetru i bubrege, što čini ovu fazu posebno opasnom.

3. Hepatorenalna faza

Treća faza javlja se nekoliko dana nakon trovanja i označava teška oštećenja organa. Simptomi uključuju:

Bez pravovremene liječničke pomoći trovanje zelenom pupavkom može završiti smrtnim ishodom!

Zelena pupavka - simptomi trovanja
FOTO: Shutterstock

Što učiniti kod sumnje na trovanje zelenom pupavkom?

Ako ste pojeli divlje gljive i pojavili su se bilo kakvi simptomi trovanja zelenom pupavkom, odmah se javite u najbližu bolnicu.

Ponesite ostatke gljive ako je moguće – to može pomoći liječnicima u dijagnostici.

Liječenje se provodi u bolničkim uvjetima, a može uključivati:

Brza reakcija može doslovno spasiti život!

Kako izbjeći trovanje?

Slijedite ove savjete:

  • nikad ne jedite gljive ako niste sigurni u njihovu vrstu
  • uvijek izvadite cijelu gljivu iz tla kako biste provjerili ima li čašku na dnu
  • ako gljiva podsjeća na zelenu pupavku, nemojte je konzumirati
  • obratite se mikologu ili iskusnom gljivaru za potvrdu.

I zapamtite – kod gljiva vrijedi pravilo – bolje baciti sumnjivu gljivu nego riskirati život.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Death cap mushrooms. (2025). ACT Government.
  2. Drummey, K. (2024). Death Cap Mushroom PoisoningWebMD.
  3. Garcia, J. i sur. (2015). Amanita phalloides poisoning: Mechanisms of toxicity and treatment. Food Chem. Toxicol., 86: 41–55.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu