Svi lijekovi mogu izazvati nuspojave: HALMED poziva sve da prijavljuju sumnju radi sigurnije primjene ubuduće

Svi lijekovi mogu izazvati nuspojave

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) ovaj tjedan putem društvenih mreža HFD-a provode kampanju kojom se promiče važnost prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova.

Fokus ovogodišnje kampanje je na ulozi zdravstvenih radnika i pacijenata koji prijavljuju sumnje na nuspojave i time pridonose sigurnoj primjeni lijekova, a u provedbi će sudjelovati regulatorna tijela i 82 države, najavio je HALMED.

U priopćenju se naglašava:

Svi lijekovi mogu izazvati nuspojave kod pojedinih pacijenata, stoga se sigurnost lijekova nastavlja kontinuirano pratiti čitavo vrijeme dok se nalaze na tržištu.

Pročitajte članke:

Temeljito prikupljanje i veća količina podataka o nuspojavama omogućuju bolji uvid u primjenu lijekova
FOTO: Shutterstock

Temeljito prikupljanje i veća količina podataka o nuspojavama omogućuju bolji uvid u primjenu lijekova te brzo uočavanje nuspojava zbog kojih bi eventualno bilo potrebno donijeti nove mjere opreza, preporuke i sl.

Prikupljanjem i praćenjem podataka HALMED i HFD dolaze do novih informacija koje omogućuju korisnicima i zdravstvenim radnicima da sigurnije primjenjuju lijekove.

HALMED poručuje:

Pozivamo zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene cjepiva i drugih lijekova.

Evo kako i kome prijaviti nuspojave

Poziva i korisnike da o sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva obavijeste liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj.

Također, svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti izravno HALMED-u putem mobilne aplikacije, sustava OPeN za zdravstvene radnike ili slanjem ispunjenog obrasca e-poštom, poštom ili telefaksom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu