Odobreno cjepivo protiv COVID-a za izvornu i omikron varijantu: Nema ozbiljnijih nuspojava, a evo kad stiže k nama

Odobreno cjepivo protiv COVID-a za izvornu i omikron varijantu

Velika Britanija prva je odobrila cjepivo protiv COVID-19 koje cilja i na njegovu izvornu i na omikron varijantu. Britansko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) odobrilo je tzv. bivalentno cjepivo koje je osmislila američka farmaceutska tvrtka Moderna u svrhu docjepljivanja odraslih osoba.

Odluka agencije temelji se na rezultatima kliničkih ispitivanja koji su pokazali da je “booster” izazvao “snažan imuni odgovor” i protiv omikrona BA.1 i protiv izvornog virusa koji se pojavio 2020., stoji u objavi. Agencija ističe da je znanstvenom analizom utvrđeno da cjepivo stvara dobar imuni odgovor protiv trenutačno dominantnih varijanti omikrona BA.4 i BA.5.

U objavi MHRA-e stoji da nova formulacija cjepiva ne izaziva ozbiljnije nuspojave.

Pročitajte članke:

Dok postojeća cjepiva protiv COVID-19 i dalje pružaju dobru zaštitu kada su posrijedi hospitalizacija i smrtni ishod, učinkovitost cjepiva je oslabjela kako se virus razvijao.

Izvršna direktorica MHRA-e June Raine je rekla:

Prva generacija cjepiva protiv COVID-19 koja se koriste u Ujedinjenom Kraljevstvu i dalje pružaju veliku zaštitu od bolesti i spašavaju živote. Novo dvovalentno cjepivo nudi nam izoštrenije oruđe koje pridonosi zaštiti od ove bolesti, dok se virus nastavlja razvijati.

Pročitajte članke:

Radi se na još nekoliko cjepiva
FOTO: Shutterstock

Radi se na još nekoliko cjepiva

Dužnosnici Europske agencije za lijekove (EMA) očekuju da će cjepiva prilagođena varijantama COVID-a biti odobrena u Europskoj uniji do rujna. Istaknuli su da će agencija ove jeseni razmotriti odobravanje cjepiva koje cilja stariju varijantu omikrona BA.1, s obzirom na to da su cjepiva koja specifično ciljaju novije podvarijante omikrona tek prošla dio kliničkih istraživanja. 

Istodobno je američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) objavila kako će zatražiti da se u sva nova cjepiva koja se koriste u Americi uključe i ona protiv omikron podvarijanti BA.4 i BA.5.

Osim Moderne, partneri Pfizer-Inc i BioNTech testiraju verzije svojeg cjepiva na bazi glasničke RNK, modificiranog za borbu protiv omikronskih varijanti, a u međuvremenu tvrtka Sanofi i partner GSK rade na cjepivu na bazi proteina koje cilja na podvarijantu betu, koja je dominirala neko vrijeme prošle godine.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu