Kako se riješiti bolova u sinusima? Ovih pet metoda pružaju trenutno olakšanje

Kako se riješiti bolova u sinusima

Prehlada može uzrokovati poteškoće u disanju i nelagodu, osobito u područjima kao što su čelo, oči, obrazi i nos zbog začepljenih sinusa. Ova se nelagoda može pogoršati kada dodirnete lice ili nagnete glavu prema dolje.

U nastavku provjerite kako se riješiti bolova u sinusima.

Kako se riješiti bolova u sinusima?

Bol u sinusima povezana s prehladom obično nestaje bez medicinske intervencije kako se simptomi prehlade povlače.

Međutim, u nekim slučajevima, nakupljanje bakterija u začepljenim sinusima može dovesti do stanja koje se zove bakterijski sinusitis, a koje karakterizira bol koja potraje dulje od uobičajenog trajanja prehlade. Antibiotici i drugi lijekovi koje propisuje liječnik mogu pomoći u ublažavanju simptoma u takvim slučajevima.

Bez obzira na to jesu li bolovi u sinusima posljedica prehlade ili bakterijske infekcije, postoji nekoliko načina za njihovo ublažavanje. Evo kako se riješiti boli u sinusima.

Sprej za nos

Koristite slani sprej za nos koji može smanjiti oticanje sinusa i olakšati drenažu sluzi. Možete ga dobiti od liječnika ili ljekarnika ili možete napraviti vlastitu fiziološku otopinu slijedeći njihove upute.

Ovlaživač zraka

Upotrijebite ovlaživač zraka, osobito tijekom spavanja, kako biste održali vlažnost sinusa i ublažili pritisak. Alternativno, provođenje vremena u kupaonici punoj pare ili inhalacija mogu pružiti brzo olakšanje.

Pročitajte članak “Inhalacija kaduljom: Pomaže kod upale sinusa i grla te otečenih krajnika! Evo kako napraviti otopinu i kako disati“.

kako se riješiti boli u sinusima
FOTO: Shutterstock

Topli oblog

Jedan od najjednostavnijih načina kako riješiti bol u sinusima je da nanesete topli oblog na područja kao što su čelo, oči i obrazi, kako biste smanjili oticanje i nelagodu.

Dekongestivi bez recepta

Razmotrite upotrebu dekongestiva bez recepta za ublažavanje začepljenja, ali ograničite njihovu upotrebu kako biste izbjegli pogoršanje začepljenja.

Lijekovi protiv bolova

Ako se pitate kako se riješiti bolova u sinusima, uzimajte lijekove protiv bolova koji se izdaju bez recepta, poput acetaminofena, ibuprofena ili naproksena. Međutim, aspirin treba izbjegavati kod djece i tinejdžera zbog mogućih rizika.

Ako bol u sinusima potraje dulje od 10 dana bez poboljšanja, obratite se liječniku kako bi se istražili alternativni tretmani ili mogućnost bakterijske infekcije koja zahtijeva antibiotike.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bradley, S. (2023). How Do I Relieve Sinus Pressure? Health.
  2. 5 Ways to Relieve Sinus Pain. (2023). WebMD.
  3. Iliades, C. (2017). 9 Natural Ways to Relieve Sinus Pain and Headache. Everyday Health.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu