Alergijska urtikarija: Najmanje 10 – 20 % svjetske populacije imalo je simptome ove bolesti barem jednom u životu! Evo koji su i kako se liječi

Alergijska urtikarija

Alergijska urtikarija je kožna bolest koja se očituje razvojem svrbeža, eritematoznih osipa i obično je izazvana hranom ili drugim alergijama.

Ovo stanje je izuzetno uobičajeno. Prema medicinskim statistikama, najmanje 10 – 20 % svjetske populacije imalo je simptome ove bolesti barem jednom u životu. U velikoj većini slučajeva, alergijska urtikarija je akutna i nakon tretmana (a ponekad i spontano) nestaje, ne ostavljajući tragove na koži ili sluznici.

Simptomi su svrbež kože, pojava urtika, eritematoznih crvenih promjena – plikova, koji se uzdižu iznad kože, slično osipima koji ostaju nakon opeklina koprive – otuda i naziv bolesti koprivnjača.

Alergijska urtikarija - uzroci
FOTO: Shutterstock

Bolest može utjecati na osobe u bilo kojoj dobi. Međutim, uočena je veća učestalost kod djece u dobnoj raspodjeli pacijenata. To je zbog nezrelosti mnogih imunoloških procesa, koji lako uzrokuju alergije na različite čimbenike. Kronični tip alergijske urtikarije češće se razvija kod odraslih žena – u ovom slučaju često nije moguće utvrditi uzrok bolesti, stoga se često naziva i idiopatska urtikarija.

Alergijska urtikarija – uzroci

Uzroci kožnih manifestacija razlikuju se u različitim oblicima alergijske urtikarije. Urtikarija je vrsta preosjetljivosti posredovana imunoglobulinima tipa E. Alergeni u ovoj vrsti alergijske urtikarije su prehrambene komponente, biljna pelud, životinjska dlaka, kućna prašina, lijekovi i drugi čimbenici. Kožne manifestacije su samo jedan od simptoma alergije na hranu ili drugi uzrok. Postoji oblik pseudoalergijske urtikarije, gdje u pozadini bolesti nema aktivacije imunoloških kompleksa, ali svejedno dolazi do ispuštanja kemijskih tvari. U tu kategoriju spadaju:

 • dermografizam
 • urtikarija na hladnoću
 • kolinergička urtikarija
 • kontaktna urtikarija
 • odgođena urtikarija dodira
 • solarna urtikarija
 • toplinska urtikarija
 • vibracijska urtikarija
 • vibracijski angioedem
 • akvagena urtikarija.

Primijećeno je da neke zarazne bolesti, endokrini poremećaji, poremećaji psiho-emocionalne ravnoteže povećavaju vjerojatnost razvoja alergijske urtikarije.

Urtikarija se klasificira prema svom trajanju:

 • akutna urtikarija (kraće trajanje od šest tjedana, a često se simptomi povlače u roku od nekoliko sati do dana)
 • kronična urtikarija (dulje trajanje od šest tjedana, s dnevnim ili epizodnim pojavama urtika).
Alergijska urtikarija - simptomi
FOTO: Shutterstock

Alergijska urtikarija – simptomi

Unatoč velikoj raznolikosti vrsta urtikarije i čimbenicima koji je mogu izazvati, simptomi urtikarije su slični i razlikuju se samo po svojoj težini. Simptomi su:

 • razvoj svrbeža i crvenila kože – može imati i lokalni i rašireni karakter, biti smješten simetrično ili, mnogo češće, asimetrično
 • plikovi različitih veličina (0,2 – 5 cm) – pojavljuju se vrlo brzo (od nekoliko minuta do nekoliko sati) na mjestu crvenila, koje se mogu spojiti jedna s drugom; važan dijagnostički znak alergijske urtikarije je bezbolnost urtika koje blijede na pritisak.
U većini slučajeva ove kožne manifestacije smiruju se u roku od jednog dana, ne ostavljajući tragove iza sebe, pod uvjetom da nema ponovljenog izlaganja uzročnom faktoru.

Ponekad, u teškim oblicima alergijske urtikarije, simptomi se razvijaju brzo, što može dovesti do angioedema, otekline mekih tkiva ispod kože. Razvoj novog osipa i urtika ukazuje na nastavak problematičnog faktora, koji u ovom slučaju može imati endogenu prirodu (kao u idiopatskoj urtikariji). Također, otpuštanjem brojnih kemijskih tvari može doći do anafilaktičke reakcije s padom tlaka, otežanim disanjem, što zahtijeva medicinsku intervenciju.

Alergijska urtikarija - liječenje
FOTO: Shutterstock

Alergijska urtikarija – liječenje

Urtike i plikovi najčešće odlaze same od sebe. Međutim, zbog neugodnosti simptoma postoje načini liječenja koji uključuju:

 • antihistaminike – lijekove koji blokiraju oslobađanje histamina, što su molekule koje stanice oslobađaju kada reagiraju na alergiju; oslobađanje histamina uzrokuje fizičke simptome alergije, poput urtika
 • kreme protiv svrbeža i upale – nanose se lokalno, preko plikova
 • adrenalin – u teškim slučajevima, kao što je oteklina oko grla u anafilaktičkoj reakciji, adrenalin može spasiti život
 • steroidi – koriste se za teže slučajeve urtikarije jer brzo smanjuju upalu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Kashyap, N. (2022). What Is Urticaria? Verywell Health.
 2. Oakley, A. (2015). Urticaria – an overview. DermNet.
 3. Allergic Urticaria. Medic Journal.

Ocijenite članak

3 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu