Psorijatični artritis – kako prepoznati simptome ove teške bolesti?

Artritis

Psorijatični artritis jest kronična reumatska bolest koja se javlja kod osoba koje boluju od psorijaze, a javlja se kod svake treće osobe koja boluje od ove kožne bolesti. Uzrok nastanka ove bolesti nije poznat te je zbog toga teško uspostaviti liječenje. Stoga je važno prepoznati simptome na vrijeme kako bi se uspostavila kontrola nad tijekom bolesti.

O tome kako raspoznati psorijatični artritis, koje dobne skupine zahvaća i kada je potrebno obratiti se liječniku razgovarali smo s doktorom prof. dr. sc. Branimirom Anićem, dr. med., koji nam je pobliže objasnio prirodu ove bolesti.

Simptomi psorijatičnog artritisa

Doktor Anić je objasnio:

Prvi znakovi psorijatičnog artritisa su bolovi u zglobovima. Obično su zahvaćeni mali zglobovi na prstima šaka i stopala, a bolesnici se mogu žaliti na križobolju, odnosno bol u donjem dijelu leđa. Najveći dio bolesnika sa psorijatičnim artritisom već ima kožne promjene koje su tipične za psorijazu, što bitno olakšava postavljanje dijagnoze psorijatičnog artritisa. U četvrtine bolesnika bolest počne sa zglobnim tegobama, a tek naknadno se pojave kožne promjene karakteristične za psorijazu, u tim se slučajevima dijagnoza malo teže postavlja.
psorijaza
FOTO: Getty Images

U samom početku razvoja bolesti javljaju se bolovi u mišićima te produžena jutarnja ukočenost u zglobovima ruku i nogu, a ponekad i donjeg dijela leđa i vrata.

Simptomi su najizraženiji u jutarnjim satima nakon spavanja zbog višesatnog provođenja u jednom položaju, a bolovi mogu popustiti uz pomoć razgibavanja. Što se događa s tijelom objašnjava doktor Branimir Anić:

Psorijatični artritis jest bolest cijelog organizma. No, psorijatični artritis se očituje bolnim oteklinama različitih zglobova. Obično budu zahvaćeni zglobovi na vrhovima prstiju i u sredini prsta, a zglobovi u korijenu prsta su rjeđe zahvaćeni. Vremenom se zglobovi zbog trajne upale trajno deformiraju. Nerijetko se vide otekline prsta u cijelosti, a budući da tada prst nalikuje na kobasicu, nastao je malo neobičan pojam koji se u praksi koristi – “kobasičasti” prst. Promjene na noktima i koži značajno olakšavaju postavljanje dijagnoze psorijatičnog artritisa.

Nokti u tim slučajevima postaju zadebljani, žućkasti i krhki, a u nekim slučajevima javljaju se i točkice te udubljenja. U slučaju pojave ovih simptoma na noktima bitno je posjetiti liječnika kako bi se isključile gljivične infekcije. Osim promjene na noktima, vidljive su i psorijatične promjene na koži, koje se očituju u vlasištu, pupčanom području, preponama i spolnom području te iza ušiju.

Ljuskaste psorijatične promjene oko pupka_Privatni album
FOTO: privatni album

Ovo su samo neke od tegoba koje prati psorijatični artritis te je važno već na prve znakove reagirati i obratiti se liječniku.

Pravodobno postavljanje dijagnoze je ključno

Reumatolog Anić objašnjava koliko je važno na vrijeme reagirati:

Pojava učestalih zglobobolja ili križobolja ili pojava otekline zglobova u osoba koje boluju od psorijaze trebala bi biti upozoravajući signal. Oni bi se svakako trebali konzultirati sa svojim obiteljskim liječnikom, a kolege će potom procijeniti je li potrebna daljnja obrada. Isto tako, potrebno je prilikom redovitih kontrola specijalista dermatologa spomenuti eventualne zglobne tegobe. Dakle, važno je da se u redovitim kontrolama osoba sa psorijazom obrati puna pozornost na eventualne novonastale zglobne tegobe.
doktor
FOTO: Getty Images

Kako ga liječiti?

Ova bolest zahvaća sve dobne skupine, pa čak i djecu. Ipak, najčešće se javlja u srednjoj životnoj dobi, odnosno između 40. i 50. godine života, te itekako utječe na kvalitetu života oboljelih, kao i na radnu sposobnost. S obzirom na to da se ne zna točan uzrok pojavnosti ove bolesti, teško ju je i liječiti. Ipak, nije sve tako crno, govori doktor Branimir:

Zbog nepoznavanja uzroka nije moguće provesti uzročno liječenje i postići izlječenje. Međutim, ono što se zna jesu faktori koji pridonose razvoju i težini bolesti, na neke od njih se može utjecati, a o njima sam već govorio. Lijekovi kojima se danas medicina koristi u liječenju psorijatičnog artritisa značajno su efikasniji nego lijekovi koji su se primjenjivali prije 15-ak godina.

Iako je ovo neizlječiva bolest, postoje načini koji mogu ublažiti bolove kako bi oboljeli mogli obavljati svakodnevne aktivnosti, a što poduzeti govori nam doktor Anić:

Pravilnom i redovitom primjenom lijekova može se postići smirenje tegoba i spriječiti napredovanje bolesti. Najprije se primjenjuju standardni i uobičajeni lijekovi koji utječu na tijek bolesti, a ako oni ne djeluju ili ne djeluju na zadovoljavajući način, potrebno je primijeniti lijekove iz druge linije. U drugoj liniji su u današnje vrijeme često spominjani biološki lijekovi te još neki lijekovi novijih generacija. Uz to, bolesnici trebaju uzimati uobičajene lijekove za ublažavanje bolova – takozvane analgetike i nesteroidne antireumatike.

Pravodobna reakcija i prepoznavanje simptoma su ključni u razvoju ove bolesti jer su istraživanja pokazala da se teža oštećenja i deformacije u zglobovima pojavljuju kod onih koji nisu na vrijeme potražili liječničku pomoć reumatologa. Upravo to jest ključno, zaključio je reumatolog Branimir Anić:

Postavljanje dijagnoze u ranijoj fazi bolesti i pravodobna primjena odgovarajućih lijekova zaustavlja napredovanje bolesti, sprječava oštećenje zglobova, prevenira invalidnost. Oboljelima se tako omogućuje puna samostalnost u svakodnevnim aktivnostima i održava puna radna sposobnost, što pak bitno poboljšava kvalitetu njihovog života.
Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Hrvatsko reumatološko društvo po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Psorijatični artritis slike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu