Gamofobija – strah od braka

Strah od braka

Gamofobija je iracionalni strah od braka. Dok neki jedva čekaju trenutak izricanja sudbonosnog DA, za neke je to potpuno drugačija priča.

Strah-od-vjenčanja-i-braka

Ovu neobičnu fobiju karakterizira intenzivan strah od vjenčanja i obvezivanja na brak, kao i zastrašujuća pomisao provođenja cijelog života s nekom osobom. Osoba koja ima gamofobiju može biti u normalnoj romantičnoj vezi s nekim, ali pri samom spominjanju braka, ona će nestati glavom bez obzira.

Mnogi često miješaju gamofobiju s filofobijom (strah od zaljubljivanja), ali riječ je o potpuno drugačijim strahovima.

Uzroci gamofobije

Gamofobija se najčešće javlja kod muškaraca, ali može biti prisutna i kod žena kao strah od udaje. Muškarci se boje vjenčanja zbog osobnih, financijskih i socijalnih rizika koji dolaze zajedno s brakom, a uz to je prisutan i strah od vezivanja kod nekih muškaraca koji dodatno povećava gamofobiju. 

Osobna nesigurnost može biti glavni uzrok gamofobije zato što brak ne dolazi baš tako lako nego uz još mnogo dodatnih odgovornosti i obveza. Upravo to može muškarce preplašiti i izazvati strah od odgovornosti koja ga čeka ako se odluči za brak. U braku dijelite apsolutno sve osobne, društvene i materijalne stvari s drugom osobom.

Nadalje, ako je osoba doživjela uznemirujuće ili neugodno iskustvo u vezi bračnog života (npr. razvod roditelja tijekom djetinjstva, gledanje roditelja ili drugih bračnih parova tijekom svađe, prethodni neuspjeli brak, bračna izdaja ili prevara), može imati negativnu sliku općenito o zajedničkom životu s nekim drugim. Gamofobija se zaista može razviti iz straha od doživljavanja takvih rizika i ranjivosti.

Kao i mnoge druge fobije, gamofobiju također može pratiti neki mentalni poremećaj u pozadini, kao što i sama gamofobija može biti uzrok nastanka nekog poremećaja. Strah od vjenčanja i predanosti drugoj osobi može biti podloga za razvoj depresivnih poremećaja. Možda je osoba spremna za brak, ali je samo uplašena uz manjak samopouzdanja.

Strah-od-braka

Simptomi gamofobije

Glavni simptomi koji se mogu pojaviti kod osoba s gamofobijom su:

  • iracionalni i ekstremni strah od vjenčanja, predanosti i bračnog života općenito,
  • strah od odgovornosti i vezivanja,
  • potpuno izbjegavanje braka ili događaja i rasprava povezanih s brakom,
  • agresija i napadi panike zbog same pomisli na brak,
  • pojava anksioznosti,
  • nemogućnost kontroliranja straha,
  • nisko samopouzdanje,
  • depresivni poremećaji,
  • fizičke nelagode pri pomisli na brak (plač, drhtanje, ubrzani otkucaji srca, mučnina, povraćanje, vrtoglavica, znojenje, nesvjestica itd.).

Dijagnoza gamofobije

Gamofobija zaista može biti ozbiljan problem jer se osoba može potpuno izolirati od društvenih situacija i susreta s ljudima. Strah može ozbiljno naštetiti bliskim odnosima i obiteljskom životu osobe. Iako češće pogađa muškarce, strah od braka kod žena izaziva iste simptome i strahove koji se javljaju u pozadini gamofobije. U takvim okolnostima je potrebno potražiti savjet liječnika.

Štoviše, ako se gore navedeni simptomi pojavljuju kroz duže vremensko razdoblje (više od šest mjeseci) i pritom štete normalnom funkcioniranju osobe, vrijeme je za početak liječenja.

Liječenje-gamofobije

Liječenje gamofobije

Gamofobija se može liječiti psihoterapijom i lijekovima. Djelotvorne psihoterapije za uspješno uklanjanje straha su kognitivno-bihevioralna terapija, sustavna desenzitizacija ili terapija izloženosti te obiteljska terapija.

Kognitivno-bihevioralna terapija

Kognitivno-bihevioralna terapija je jedna od najučinkovitijih terapijskih tretmana za gamofobiju. S obzirom na to da se gamofobija može povezati s prethodnim neugodnim iskustvom ili mislima vezanim uz bračni život, psihoterapeut želi doznati nešto više o tim neugodnim mislima te ih promijeniti.

Stoga kroz savjetovanje pokušava promijeniti mišljenje i stajalište osobe o samoj temi braka te preusmjeriti strah i izbjegavanje u normalno i smireno ponašanje.

Sustavna desenzitizacija

Sustavna desenzitizacija ili terapija izloženosti je još jedna učinkovita psihoterapija koja se koristi za liječenje gamofobije. Kod ovog psihoterapeutskog pristupa, osoba se suočava sa situacijom sličnom braku ili se izlaže raspravi i razmišljanju o bračnom životu.

Psihoterapeut savjetuje osobu i navodi da održava smireno i opušteno raspoloženje. Kroz ovakve redovne terapije, osoba razvija toleranciju na pojavu straha i tjeskobe te se suočava s izvorom svojega straha.

Obiteljska terapija

Čini se da je obiteljska terapija jako važna komponenta tijekom cijelog postupka liječenja. Psihoterapeut radi s članovima obitelji osobe koja ima gamofobiju te ih educira i savjetuje oko samog pristupa ovoj fobiji.

Redovita savjetovanja s obitelji razvijaju podršku i motivaciju za osobu s gamofobijom te joj tako olakšavaju cijeli proces liječenja i mijenjanja.

Lijekovi

U teškim slučajevima izolacije, anksioznosti i depresije se koriste lijekovi. Uobičajeni lijekovi su uglavnom antidepresivi. Međutim, terapije su se dosad pokazale iznimno učinkovite za liječenje gamofobije pa se preporučuje lijekove koristiti samo ako nikakav psihoterapijski pristup nema učinka ili ako se uz fobiju jave još neki mentalni poremećaji.

Članak objavljen:

Saznajte više o depresiji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Pixabay

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu