Profesionalci koji zaslužuju poštovanje: Ovih 7 stvari nikako ne biste trebali reći svojem liječniku tijekom pregleda

Postoje određene stvari koje nikad ne bismo smjeli reći liječniku tijekom pregleda

Odlazak liječniku na pregled ključan je korak u očuvanju zdravlja. Međutim, bitno je zapamtiti da su liječnici profesionalci koji zaslužuju poštovanje i obzir. Postoje određene stvari koje nikad ne bismo smjeli reći liječniku tijekom pregleda, kako bismo održali zdrav odnos između liječnika i pacijenta i osigurali najbolju moguću skrb.

U nastavku ćemo istražiti fraze i komentare koje treba izbjegavati, zajedno s razlozima zašto mogu biti štetni za dinamiku liječnik-pacijent.

“Pročitao/la sam na internetu … “

Iako je internet vrijedan izvor informacija, važno je zapamtiti da nije svaka informacija pouzdana ili primjenjiva na vašu konkretnu situaciju. Iznošenje samodijagnoza ili planova liječenja s interneta može potencijalno spriječiti liječnikovu sposobnost da donese točnu procjenu na temelju svojeg profesionalnog znanja i iskustva. Uvijek je najbolje konzultirati se s liječnikom za osobni savjet.

Sumnja u stručnost liječnika ili dovođenje u pitanje njegove stručnosti može stvoriti neprijateljsku atmosferu i potkopati povjerenje
FOTO: Shutterstock

“Samo nagađate.”

Sumnja u stručnost liječnika ili dovođenje u pitanje njegove stručnosti može stvoriti neprijateljsku atmosferu i potkopati povjerenje potrebno za učinkovitu zdravstvenu skrb. Liječnici prolaze opsežnu obuku i edukaciju te imaju bogato iskustvo iz kojeg mogu crpiti informacije prilikom postavljanja dijagnoza i preporuka za liječenje.

Ako imate nedoumica, bolje je razgovarati o njima s poštovanjem i tražiti pojašnjenje umjesto davanja optužujućih izjava.

“Nemam vremena za ovo.”

Liječnici su posvećeni pružanju najbolje moguće skrbi i često rade duže smjene kako bi udovoljili svojim pacijentima. Izražavanje nestrpljenja ili frustracije može biti demoralizirajuće i kontraproduktivno. Ne zaboravite da je vaše zdravlje prioritet, a odvajanje vremena za temeljit pregled ključno je za točnu dijagnozu i učinkovit plan liječenja.

Vjerujte prosudbi svojeg liječnika i budite otvoreni za njegov preporučeni plan liječenja
FOTO: Shutterstock

“Možete li mi samo dati antibiotike?”

Zahtjev za određenim lijekovima, osobito antibioticima, bez odgovarajuće dijagnoze može biti opasan. Pretjerana uporaba antibiotika može dovesti do otpornosti na antibiotike, čineći ih manje učinkovitima kada su uistinu potrebni.

Vjerujte prosudbi svojeg liječnika i budite otvoreni za njegov preporučeni plan liječenja, koji može uključivati alternativne ili više ciljane opcije.

“Moj prijatelj je imao istu stvar, i nije trebao pomoć liječnika.”

Dok dijeljenje iskustava s prijateljima ili obitelji može pružiti utjehu, važno je upamtiti da je zdravlje svakog pojedinca jedinstveno. Ono što je djelovalo kod jedne osobe ne mora djelovati kod druge. Svaki slučaj treba procijeniti na temelju detaljnog pregleda i stručne prosudbe liječnika.

“Možete li požuriti? Imam drugih stvari za obaviti.”

Nagovijestiti da je liječnikovo vrijeme manje vrijedno od vašeg vlastitog je nepoštivanje i može ugroziti kvalitetu skrbi koju primate. Imajte na umu da liječnici vode više pacijenata, a njihova temeljitost osigurava točne dijagnoze i planove liječenja. Strpljivost i poštovanje njihovog vremena ključni su za pozitivan odnos između liječnika i pacijenta.

Važno je odabrati liječnika s kojim se osjećate ugodno i vjerovati njegovoj stručnosti
FOTO: Shutterstock

“Ne vjerujem liječnicima. “

Izražavanje nepovjerenja u zdravstvene djelatnike može stvoriti neugodno i neproduktivno okruženje. Važno je odabrati liječnika s kojim se osjećate ugodno i vjerovati njegovoj stručnosti. Ako ste zabrinuti u vezi s preporukama svojeg liječnika, razmislite o traženju drugog mišljenja radije nego da izravno izrazite nepovjerenje.

Izbjegavanje ovih izjava može pomoći u njegovanju pozitivnog odnosa između liječnika i pacijenta, što dovodi do bolje skrbi i ishoda liječenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Shustack, M. (2023). 21 Things You Should Never Say to Your Doctor. Cheapism.
  2. Brenza, A. (2016). 5 Things To Never Say To Your Doctor. Prevention.
  3. Gray, R. (2016). The 10 Worst Things Patients Can Say to Physicians. HCP live.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu