Stiže prvi test krvi za shizofreniju?

prvi test krvi za shizofreniju

Jennifer Gerlach, psihoterapeutkinja iz SAD-a koja se specijalizirala za psihoze, poremećaje raspoloženja i mentalno zdravlje mladih za portal Psychology Today prisjeća se svojeg vremena na adolescentnoj psihijatrijskoj jedinici dok je listala pamflet o shizofreniji.

Iako joj nije dijagnosticirana, primila je nekoliko dijagnoza – neke su uključivale psihozu, koja je uobičajena kod shizofrenije. Osjećala se nesigurno u svoje stanje, a činilo se da je i osoblje.

Dali su joj pamflet, misleći da će pomoći, ali samo je pojačao njezin strah i zbunjenost. Pomisao na shizofreniju bila je zastrašujuća, pogotovo jer je nije u potpunosti razumjela.

Čitanje o dijagnostičkom procesu, kojem je nedostajao konačni test krvi, pojačalo je njezin skepticizam. Vlastita iskustva s EEG-om, MRI-om, psihološkim procjenama i psihijatrijskim procjenama rezultirala su proturječnim dijagnozama, zbog čega je imala želju za objektivnim testom.

Razvoj takvog testa mogao bi značajno utjecati na dijagnostiku, koja je često neizvjesna u slučajevima psihoze
FOTO: Shutterstock

Testovi krvi za otkrivanje shizofrenije

Nakon 20 godina slučajno je naišla na članak u kojem se raspravljalo o “testovima krvi za otkrivanje shizofrenije”, u časopisu U.S. News and World Report.

U početku je bila skeptična, s obzirom na složenost i varijabilnost shizofrenije. Međutim, studija M. D. Hilla i suradnika iz 2024. pokazuje obećavajuće rezultate u identificiranju biomarkera ekspresije gena u krvi povezanih sa psihotičnim simptomima. Iako ne postoji nijedan “gen za shizofreniju”, specifični markeri ekspresije gena, kao što su PPP3CB, DLG1, ENPP2 i dr., povezani su sa stanjem.

Ovi biomarkeri, od kojih mnogi utječu na neurotransmiter glutamat, mogli bi revolucionirati psihijatrijsku intervenciju jer većina tretmana trenutno cilja na dopamin. Glutamat, ključan za rad mozga i neuroplastičnost, povezan je sa shizofrenijom.

Iako još uvijek ne postoji definitivan krvni test, testiranje ovih biomarkera može poboljšati dijagnostičku točnost i potencijalno personalizirati liječenje.

Razvoj takvog testa mogao bi značajno utjecati na dijagnostiku, koja je često neizvjesna u slučajevima psihoze. Obećava za pojedince i obitelji koje su na putu oporavka mentalnog zdravlja, nudeći nadu za učinkovitije intervencije prilagođene individualnim potrebama.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu