Ometaju li kućni ljubimci vaš san? Rezultati istraživanja mogli bi vas iznenaditi

Vaš simpatični kućni ljubimac može dovesti do toga da imate nemirnije noći

Nova studija objavljena u časopisu Human-Animal Interactions otkriva da vaš simpatični kućni ljubimac može dovesti do toga da imate nemirnije noći od onih koji imaju duga razdoblja mirnog sna.

Istraživanje, koje je vodila dr. Lauren Wisnieski s američkog sveučilišta Lincoln Memorial, fokusiralo se na vlasnike kućnih ljubimaca u SAD-u i oslanjalo se na podatke iz Nacionalnog istraživanja zdravlja i prehrane (NHANES) provedenog 2005. – 2006.

Dr. Wisnieski, docentica za javno zdravstvo i istraživanje, otkrila je da je imati psa povezano s većim izgledima za poremećaje spavanja i probleme sa spavanjem, dok je imati mačku povezano s većim izgledima za trzanje nogu.

Ometaju li kućni ljubimci vaš san Evo što kaže istraživanje
FOTO: Shutterstock

Prednosti i nedostaci posjedovanja kućnog ljubimca

Iako se uzročna veza posjedovanja kućnog ljubimca i kvalitete sna i poremećaja spavanja nije mogla utvrditi, rezultati studije su u skladu s prethodnim studijama koje su otkrile da posjedovanje kućnog ljubimca ima negativan utjecaj na kvalitetu sna.

Dr. Wisnieski je izjavila:

Prethodne studije o povezanosti posjedovanja kućnih ljubimaca i kvalitete sna i poremećaja sna dale su različite rezultate. S jedne strane, psi i mačke mogu biti korisni za kvalitetu spavanja vlasnika zbog društvene podrške koju kućni ljubimci pružaju – ljubimci nude osjećaj sigurnosti i druženja, što može rezultirati poboljšanjima u razinama anksioznosti, stresa i depresije. No, s druge strane, kućni ljubimci mogu poremetiti san svojim vlasnicima. Ovo istraživanje imalo je za cilj utvrditi postoji li povezanost između posjedovanja psa i mačke i kvalitete sna i poremećaja spavanja, uključujući razmatranje aspekata kao što su hrkanje, buđenje tijekom noći, potreba za tabletama za spavanje i trzaji nogu.

U okviru istraživanja napravljeni su multivarijabilni modeli koji su također uključivali čimbenike kvalitete sna kao što su osjećaj umora, pospanosti, nedovoljno sna, vremena duljeg od 15 minuta potrebnog da se utone u san i prosječnog spavanja kraćeg od šest sati.

Pročitajte članak “Poremećaji spavanja: Ima ih čak 1/3 odraslih! Psihologinja otkriva što sve remeti san, koji simptomi upućuju na poremećaj i što učiniti“.

Povezanost kvalitete sna i posjedovanja mačke ili psa

Dr. Wisnieski sugerira da bi razlike u povezanosti kvalitete sna i posjedovanja mačke u odnosu na vlasnika psa mogle biti zato što su mačke sklonije biti aktivnije noću.

Nadalje, otkrila je da postoji manje razlika u pokazateljima kvalitete sna između vlasnika mačaka i onih koji nemaju mačke u usporedbi s vlasnicima pasa i onih koji nemaju pse.

Dr. Wisnieski je naglasila: 

Ako se uzročna veza utvrdi daljnjim istraživanjem, rezultati će imati implikacije na preporuke kliničara za liječenje pacijenata s lošom kvalitetom sna. Osim toga, mogu se razviti edukativni resursi za informiranje vlasnika kućnih ljubimaca o rizicima poremećaja spavanja i ponuditi potencijalna rješenja, poput držanja ljubimca u košari ili ograničavanja pristupa spavaćoj sobi noću.

Zaključno, studija priznaje da možda postoje potencijalni pozitivni aspekti zajedničkog spavanja s kućnim ljubimcem, ali podaci dobiveni od NHANES-a ne navode jesu li vlasnici doista spavali sa svojim psima ili mačkama.

Ometaju li kućni ljubimci vaš san Evo što kaže istraživanje
FOTO: Shutterstock

Dr. Wisnieski je dodala:

U budućnosti bi studije imale koristi od mjerenja veze između čovjeka i životinje, tako da možemo razumjeti kako snaga te veze utječe na kvalitetu sna.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu