5 jednostavnih savjeta kako zaustaviti hrkanje

hrkanje

Hrkanje je nemoguće ignorirati. Jednostavno je osobi koja hrče, ali ne i onima koji je okružuju. Zato je problemu hrkanja potrebno ozbiljno pristupiti.  Evo nekoliko trikova koji efikasno mogu riješiti ovaj iritantni problem:

Smršavite

Što imate više kilograma, to je potrebno više napora pri disanju. Gubitak samo nekoliko kilograma može riješiti problem hrkanja i srodnih poremećaja kao što su apneja za vrijeme spavanja. Normalna težina omogućuje slobodan protok zraka i vi ćete lakše i mirnije spavati.

Kupite ovlaživač zraka

Suhi zrak znači suha usta i nosne prolaze, što može izazvati hrkanje. Ovlaživač zraka održava sobu „vlažnom“ i pomaže u mirnijem snu.

Spavajte na boku

Spavanje na lijevom ili desnom boku otvara kanale, dok spavanje na leđima pritišće dišne kanale i time izaziva hrkanje. Ako ste skloni hrkanju i spavanju na leđima, isprobajte trik s lopticom.

Ušijte tenisku lopticu u stražnji dio majice u kojoj spavate. Od nelagode ćete se prirodno prebacivati na bok dok spavate i to bez buđenja.  

Hrkanje

Pjevajte

Istraživači sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji otkrili su ljudi hrkali znatno manje nakon pjevanja 20 minuta dnevno tijekom 3 mjeseca. Pjevanje može pomoći učvrstiti mlohave mišiće gornjih dišnih putova i s tim spriječiti hrkanje.

Trening

Hrkanje je rezultat mekog tkiva i mišića koji čine vaše dišne puteve. Jačanjem tih tkiva i mišiće s nekim jednostavnim vježbama možete smanjiti problem hrkanja. Primjer vježbe: nekoliko minuta kružite jezikom gore-dolje po usnoj šupljini.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako zaiatavit hrkanje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

5 jednostavnih savjeta kako zaustaviti hrkanje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.