Pravilnim spavanjem do zdrave kralježnice

pravilno spavanje

Kralježnica je središnji organ koštano-mišićnog sustava, koji odražava uspravni položaj tijela.

Jeste li znali da smo u samom vrhu europskih zemalja s brojem oboljelih od bolesti povezanih s kralježnicom?

Bol u kralježnici jedna je od najčešćih bolesti današnjice.

Više od 80% mladih i odraslih pati od bolova u vratu i leđima. Zato je vrlo važno paziti na zdravlje kralježnice, priuštiti joj odmor i regeneraciju tijekom noći.

Naime, iskrivljenost tijela tijekom spavanja izaziva naprezanje kralježnice i vrata, a najčešći uzrok bolnih sindroma kralježnice su promjene između kralježaka, koje nastaju zbog povećanog pritiska na korijene živaca, uslijed nepravilnog položaja kralježnice.

Kako san utječe na naše zdravlje?

Spavanje je jedna od osnovnih fizioloških potreba koja utječe na naše zdravlje, posebno zdravlje kralježnice.

Kralježnica kao osovina cijelog tijela, izložena je lošim utjecajima gravitacije tijekom dana, a spavanje u pravilnom položaju, u kojem se zadržava prirodna zakrivljenost, rasterećuje i odmara kralježnicu.

Dok spavamo, naši organi se regeneriraju, a toksini šalju u organe, koji će ih izbaciti kad se probudite. Mišići se također obnavljaju i izgrađuju, a masti se koriste za zaštitu organa i staničnih ovojnica. To je sve moguće u dubokom stanju sna, a ako ne spavamo dobro, onda nam se tijelo ne može regenerirati kako spada.

Za kvalitetan san bitan je i pritisak na tijelo uzrokovano ležanjem. Dok ležimo, težina našeg tijela pada na određene točke na tijelu, ovisno o tome ležimo li na trbuhu, leđima ili boku. O kojoj god točki da se radi, kad je pritisak u pitanju, cirkulacija nestaje u tom dijelu tkiva, a samim time to tkivo počinje odumirati.

Kad se okrećemo, cirkulacija se vraća natrag u ta tkiva i iznova hrani stanice dok odumrle stanice šalje na izbacivanje.

Postoje madraci koji znanstveno dokazano smanjuju pritisak, oblikovanjem prema tijelu i materijalom koji omogućuje regulaciju pritiska na tijelo, čime se smanjuje odumiranje tkiva te sama potreba za stalnim okretanjem dok spavamo gotovo da nestaje.

Ne postoji način da se pritisak na tijelo ukloni u potpunosti, ali ovi madraci su vrlo blizu tome zato sto su antidekubitalni tj. cijela proizvodnja je posvećena tome da i najosjetljivijoj koži bolesnika ne stvaraju pritisak, čime se izbjegava stvaranje rana i uzrokovanje dodatne boli.

Iako se nazivaju antidekubitalni madraci, oni nisu samo za bolesne ljude, već upravo ukazuju na to da je tehnologija izrade toliko dobra da mogu spadati u kategoriju i za bolesnike, ali su generalno za sve ljude koji žele zdravo spavati. Zato na njima možemo spavati kvalitetno, pomažući našoj kralježnici da se rastereti te cijelom tijelu da se regenerira.

Kako položaji spavanja utječu na zdravlje kralježnice?

Spavanje na leđima s rukama položenim uz tijelo smatra se najzdravijim i najboljim položajem za kralježnicu ukoliko se ne koristi previše jastuka. Ovaj položaj omogućava zadržavanje prirodnog položaja glave, vrata i kralježnice pa ne stvara opterećenje u ni jednom dijelu leđa.

Još jedan povoljni položaj za kralježnicu je spavanje na boku s rukama uz tijelo koje omogućuje najbolju potporu kralježnici jer se tijelo nalazi u izduženom položaju. Ovaj položaj sprječava i smanjuje postojeće bolove u vratu i leđima.

Premda spavanje na trbuhu ima određene prednosti, poput pozitivnog učinka na probavu, spavanje na trbuhu je loše za zdravlje kralježnice i može izazvati bolove u leđima zbog  nedostataka pravilne potpore kralježnici.

Kvalitetan madrac je ključ zdravlja kralježnice

Sveukupno trećina našeg života otpada na spavanje stoga je važno odabrati dobar madrac. Neprikladan madrac ne samo da uzrokuje loš san i bolove u leđima već ima dugotrajne posljedice na zdravlje kralježnice.

Dugoročni pritisak nekvalitetnog madraca ima vrlo štetan utjecaj na kralježnicu. Kao posljedice javljaju se bolovi, glavobolje, napetost u mišićima i ostali problemi vezani za loše spavanje.

Kvalitetan madrac osnova je zdravog spavanja jer će otkloniti pritisak između kosti i podloge spavanja te omogućiti slobodan put mikrocirkulaciji krvi i limfa.

Prilikom izbora treba se voditi individualnim pristupom. Spavanje na mekom i istrošenom ili pak previše tvrdom madracu može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Prilikom odabira imajte na umu da vaš madrac bude usklađen s podnicom. Kvalitetni ležaj treba imati čvrstu i elastičnu podlogu koja podržava kralježnicu te se prilagođava njenom prirodnom obliku.

Često zaboravljamo da ispravan položaj kralježnice ne ovisi samo o madracu, već i o jastuku. Odgovarajući jastuk treba podupirati vrat kako bi bio u ravnini s leđima, a veličinu jastuka treba prilagoditi veličini vrata i ramena.

Dobro rađeni madraci s garancijom kvalitete osigurat će vam ugodan san koji je iznimno bitan za vaše opće zdravlje, kao i zdravlje kralježnice.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.33 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu