Nikad ne ostavljajte djecu u automobilu: Evo kako trgnuti mozak na “autopilotu”

Nikad ne ostavljajte djecu u automobilu

U Hrvatskoj se prema meteorološkim prognozama očekuje novi toplinski val, pa je Udruga Roda pozvala roditelje i druge osobe koje prevoze djecu da nikad ne ostavljaju djecu u automobilu, upozoravajući da to može dovesti do teških posljedica za djecu, te u konačnici i smrti. U priopćenju stoji:

Bez obzira na temperature, gužve na cesti i zastoje i dalje pravilno vežite djecu u autosjedalice i nikad ih ne ostavljajte same u automobilu, a ako vidite dijete bez nadzora u automobilu, kontaktirajte službe na broj 112.  

Upozoravaju da otvoreni prozori, posebno pri visokim temperaturama ne smanjuju zagrijavanje zraka u automobilu u značajnoj mjeri te da se tijelo djeteta zagrijava 3 – 5 puta brže od tijela odrasle osobe. Vrući zrak unutar automobila onemogućava hlađenje, pa će djetetov organizam reagirati znojenjem, drhtavicom, crvenilom kože, kao i podizanjem tjelesne temperature.

Zbog svega navedenog, dijete može doživjeti toplinski udar, izgubiti svijest, a krajnja posljedica je zatajenje organa i smrt, upozorila je Udruga Roda, ističući da se taj proces može dogoditi vrlo brzo.

Pročitajte članak “Držite se ovih preporuka za zaštitu od toplinskog udara!“.

Mijenjanje navika može dovesti do zaborava da je dijete u automobilu
FOTO: Shutterstock

Poseban oprez: Mijenjanje navika može dovesti do zaborava da je dijete u automobilu

Roditelji posebno oprezni trebaju biti pri mijenjaju svakodnevnih navika jer je uslijed umora i stresa moguće da će mozak pokušavati prebroditi probleme uključivši “autopilot”, što može dovesti do zaborava da je dijete u automobilu. Savjetuju:

Pomozite si podsjetnikom poput mobitela na stražnjem sjedištu ili naljepnice na staklu vozačevih vrata.

U svrhu podizanja svijesti roditelja i opće javnosti o opasnostima ostavljanja djeteta u automobilu, što ga može dovesti u smrtnu opasnost, udruga Roditelji u akciji – Roda dizajnirala je plakate za domove zdravlja i ulaze u poslovne zgrade u Hrvatskoj.

Kampanju sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu