Na pomolu novi val epidemije: Podvarijante omikrona sve prisutnije u Hrvatskoj

Podvarijante omikrona sve prisutnije u Hrvatskoj

Nove zaraznije podvarijante omikrona stigle su i u Hrvatsku te uzrokuju značajan porast broja novih slučajeva zaraze u posljednjem tjednu, priopćili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). 

U situaciji kada su ukinute sve epidemiološke mjere, virus se lakše širi, a nove podvarijante BA.4 i BA.5 uspješnije zaobilaze imunitet stečen cijepljenjem ili preboljenjem, kažu u HZJZ-u o novom porastu broja novozaraženih.

Pročitajte članak “Raste broj zaraženih: Nove podvarijante koronavirusa mogu izbjeći antitijela od cijepljenja i zaraze“.

Porast broja zaraženih najveći je u Portugalu, a val se širi od zapada kontinenta prema jugu i istoku. Hrvatska nije izuzetak, tako da je u petak bilo 612 novooboljelih od COVID-19 i četvero umrlih. Usporedbe radi, početkom mjeseca, 1. lipnja, imali smo 206 novih slučajeva.

Podvarijante BA.4 i BA.5 zastupljene su u 15 % uzoraka poslanih iz Hrvatske na sekvenciranje u europski laboratorij. 

Pročitajte članak “Omikron simptomi – kod odraslih, kod djece, kod cijepljenih, liječenje“.

Markotić: “Važno je da kronični bolesnici i dalje prakticiraju epidemiološke mjere!”

Iz HZJZ-a poručuju da su, unatoč većoj virulentnosti novih varijanti, cijepljene osobe i dalje solidno zaštićene od težih oblika bolesti i hospitalizacije.

Za osobe koje su preboljele COVID-19 preporučuju cijepljenje najmanje tri mjeseca nakon preboljenja jer zaštita stečena preboljenjem s vremenom opada.

Važno je da kronični bolesnici i dalje prakticiraju epidemiološke mjere
FOTO: Shutterstock

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić ističe da se “situacija pomno prati”, te ne isključuje mogućnost da će se aktualni porast broja slučajeva nazvati novim valom epidemije.

Širenjem podvarijanti BA.4 i BA.5 postoji mogućnost da budu inficirani i oni koji su cijepljeni ili preboljeli, no većinom se radi o blagim kliničkim oblicima koji prođu za dan – dva. Važno je da kronični bolesnici i dalje prakticiraju epidemiološke mjere i zaštitu te ih i dalje pozivamo da se cijepe.

Pročitajte članak “Europa na oprezu: Ljeto bi moglo donijeti novi val zaraze podvarijantama omikrona“.

Dodala je kako će te dvije nove podvarijante vjerojatno uskoro postati dominante u Europi.

Nova cjepiva, prilagođena omikronu, još nisu registrirana ni u Europi ni u SAD-u, kaže ravnateljica Infektivne klinike.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu