Hrvatska liga protiv raka i specijalist urologije pozivaju vas na hokejašku utakmicu posvećenu muškom zdravlju! Evo detalja

mjesec kada se simboličnim puštanjem brkova muškarce podsjeća na važnost preventivnih pregleda

Hrvatska liga protiv raka poziva vas na utakmicu KHL Medveščak – Vojvodina u nedjelju (26. studenog) u dvorani za hokej Velesajam s početkom u 15:45 sati, a u sklopu koje će se održati preventivna akcija posvećena muškom zdravlju.

Hrvatska liga protiv raka u suradnji s KHL-om Medveščak Admiral i dr. Dujom Rakom, specijalistom urologije, utakmicom i preventivnim porukama obilježit će mjesec studeni posvećen zaštiti zdravlja muškaraca. Poznatiji kao Movember, mjesec je to kada se simboličnim puštanjem brkova muškarce podsjeća na važnost preventivnih pregleda, a akciju podržava Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Cilj ove kampanje stavlja fokus na zdravstvene probleme koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa, te informiranje o načinima zaštite i važnosti ranog otkrivanja i liječenja kako bi se poboljšali ishodi liječenja i kvaliteta života muškaraca i smanjila smrtnost od ovih bolesti.

IZVOR: Hrvatska liga protiv raka

Najčešći novodijagnosticirani rak muškaraca u Hrvatskoj

Rak prostate je najčešći novodijagnosticirani rak muškaraca u Hrvatskoj i čini 20 % novih slučajeva raka u muškaraca. Od raka prostate godišnje oboli oko 26.800 osoba, a 800 ih umre od te bolesti, dok su više od 90 % oboljelih stariji od 60 godina. Rak testisa se javlja češće kod mlađih muškaraca prije 50. godine života (75 % se dijagnosticira u dobi 25 – 50 godina), godišnje ih oboli oko 200, a za prevenciju je važno provoditi samopregled testisa i posjetiti liječnika ako se primijeti bilo koja promjena.

Nove smjernice Europske komisije preporučuju testiranje na specifični antigen prostate (PSA) kod muškaraca mlađih od 70 godina, a Europsko vijeće je u prosincu prošle godine u sklopu Europskog plana za borbu protiv raka – Europe’s beating cancer plan – podržalo uvođenje nacionalnih programa ranog otkrivanja raka prostate u zemljama EU-a.

Sukladno tim preporukama, Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske izradilo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate čime će se Hrvatska svrstati među prve države u Europi i svijetu koje će provoditi taj program.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate

Program pruža mogućnost pravodobnog postavljanja dijagnoze u ranoj fazi bolesti, kada je šansa za potpuno izlječenje ili značajno poboljšanje ishoda liječenje najveća, a u rad osnovanog Povjerenstva uključeni su vodeći stručnjaci – od urologa, onkologa, radiologa, epidemiologa, patologa i liječnika obiteljske medicine, do IT stručnjaka te predstavnika Ministarstva zdravstva i HZJZ-a. z

Nacionalnoj provedbi prethodit će poseban program za probir i rano otkrivanje raka prostate na području Grada Zagreba koji će obuhvaćati 10.000 muškaraca (ciljane dobne skupne 55 – 69 godina).

Samopregled testisa omogućava da muškarac što prije primijeti promjene koje mogu ukazivati na bolest. Preporučuje se sa samopregledom započeti od 15. godine života, jedanput mjesečno ili češće.

Movember
FOTO: Shutterstock

Brkati studeni

Brkati studeni je pokret nastao u Australiji prije 20-ak godina odakle se proširio na cijeli svijet, a njegov simbol su brkovi. U znak potpore oboljelima i kao podsjetnik na važnost preventivnih pregleda mnogi muškarci prihvaćaju izazov puštanja brkova i brade i time upućuju na važnost preventivnih pregleda.

Pridružite se hokejaškoj utakmici kojom će se obilježiti mjesec studeni posvećen muškom zdravlju.

I za kraj, ne zaboravite – Movember šalje poruke da je muško zdravlje važno. Puštanje brkova mijenja lice i podsjeća na važnost pozitivne promjene u brizi za muško zdravlje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske lige protiv raka. 

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu