Mogu li steroidi uzrokovati moždanu aneurizmu?

Kortikosteroidi liječe različita stanja

Moždane aneurizme su oslabljena, ispupčena područja u krvnim žilama mozga, pogađaju oko 3 % ljudi i obično ne uzrokuju simptome, osim ako ne puknu, što može dovesti do subarahnoidalnog krvarenja ili moždanog udara.

Izraz “steroidi” može se odnositi na:

  • kortikosteroide koji se koriste za različita medicinska stanja
  • anaboličke steroide, koji se često ilegalno koriste za povećanje mišićnog rasta
  • ženske spolne hormone poput estrogena i progesterona.

Nijedan od ovih steroida nije izravno povezan s aneurizmama mozga. Nuspojave steroida uključuju osteoporozu, visoku razinu šećera u krvi, debljanje i oslabljenu imunološku funkciju, ali aneurizme mozga nisu poznate nuspojave.

Možda postoji teoretska veza između visokih doza kortikosteroida ili anaboličkih steroida i visokog krvnog tlaka, koji je faktor rizika za aneurizme mozga. Osim toga, neke studije pokazuju da estrogen i progesteron mogu poboljšati ishode aneurizme.

Aneurizme mozga pogađaju otprilike 3,2 % svjetske populacije i, iako su često asimptomatske, mogu biti kobne ako puknu.

Kortikosteroidi i aneurizme mozga

Kortikosteroidi liječe različita stanja poput astme, alergija, autoimunih bolesti, upalnih bolesti crijeva i artritisa. Nema čvrstih dokaza koji povezuju kortikosteroide s povećanom stopom aneurizme mozga.

Međutim, kortikosteroidi mogu povećati krhkost krvnih žila i krvni tlak, što bi teoretski moglo pridonijeti razvoju aneurizme. Visoki krvni tlak poznati je čimbenik rizika za aneurizme i loše ishode u slučajevima liječenih aneurizmi.

kortikosteroidi mogu povećati krhkost krvnih žila i krvni tlak
FOTO: Shutterstock

Neke starije studije su sugerirale moguću vezu između uporabe steroida i puknuća aneurizme, no potrebno je više istraživanja. Studija iz 2022. nije otkrila povezanost između imunosupresivnih lijekova, uključujući kortikosteroide, i rasta aneurizme trbušne aorte.

Upotreba kortikosteroida može povećati rizik od drugih kardiovaskularnih bolesti. Pregled iz 2022. je otkrio veće komplikacije krvnih žila kod korisnika kortikosteroida koji su podvrgnuti transkateterskoj zamjeni aortnog zaliska, iako ne i veći rizik od smrti.

Drugo istraživanje iz 2022. godine je pokazalo povećanu smrtnost i rizik od kardiovaskularnih bolesti kod pacijenata s reumatoidnim artritisom koji su uzimali oralne kortikosteroide.

Ostali steroidi i aneurizme mozga

Anabolički steroidi, sintetičke verzije testosterona, povezani su s kardiovaskularnim bolestima poput srčanog udara, iznenadne srčane smrti, bolesti koronarnih arterija, fatalnih aritmija i kardiomiopatije. Nema čvrstih dokaza koji povezuju anaboličke steroide s aneurizmama mozga, iako su povezani s visokim krvnim tlakom, što može povećati rizik od aneurizme.

Studija na glodavcima iz 2020. je pokazala da tvari koje oponašaju testosteron mogu pogoršati ozljede krvnih žila mozga upalom i oštećenjem krvnih žila.

Pregled iz 2018. je otkrio da primjena spolnih hormona poput estrogena i progesterona može pomoći u stabilizaciji aneurizme mozga mijenjanjem upalnog odgovora koji pridonosi njihovom stvaranju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu