Stručno odobrava

,

Mjehurić u ustima – bolesti, uzroci, simptomi i liječenje

Mjehurić u ustima je neobična i neugodna pojava u usnoj šupljini koja se obično javlja zbog različitih infekcija ili kao reakcija na infekciju.

Uzrokuje otežano gutanje, pričanje i hranjenje, posebno kada je u pitanju mjehurić na unutarnjoj strani usnice, iako se može pojaviti bilo gdje u ustima. Najčešće se još javlja na unutarnjoj strani obraza ili na zubu.

Iako su najčešće bezazleni, mjehurići u ustima mogu ukazivati i na neke ozbiljnije promjene i bolesti organizma. Bilo kakve izrasline u ustima koje traju dulje od dva tjedna potrebno je provjeriti kod liječnika koji će znati procijeniti koliko je stanje ozbiljno te je li potrebno provesti daljnje pretrage.

Izrasline u usnoj šupljini su obično bijele, ponekad s crvenim rubovima. Razlikuju se po svojoj veličini, odnosno promjeru mjehurića.

Cista-u-ustima

Mjehurić u ustima – uzroci

Mjehurić u ustima može biti uzrokovan:

 • ozljedama usne šupljine,
 • bolestima,
 • virusnim infekcijama,
 • prolaznim promjenama u usnoj šupljini.

Ovakvim promjenama u ustima mnogi ne pridaju preveliku pažnju zato što s vremenom nestaju bez ikakvih bolova i metoda liječenja.

Međutim, ako potraju, mjehurići u ustima mogu biti signali za uzbunu, odnosno moguću pojavu ozbiljnijih infekcija i bolesti usne šupljine.

Bolne rane u obliku mjehurića, na unutrašnjoj strani usne ili obraza, obično imaju manje ozbiljne uzroke, a to mogu biti afte ili slučajni ugrizi usne ili obraza.

Mjehurić u ustima – simptomi

Mjehurić u ustima je u većini situacija simptom zato što ne predstavlja bolest samu po sebi.

No, može biti popraćen sljedećim simptomima:

 • osjećaj žarenja i peckanja na području izrasline,
 • crvenilo ranice ili okolnog tkiva mjehurića,
 • popratni bijeli prištići u usnoj šupljini,
 • bol na mjestu nastanka mjehurića,
 • svrbež ili crvenilo oko mjehurića u ustima (iritacija).
Izrasline-u-ustima

Mjehurić u ustima – bolesti

Mjehurić u ustima se često javlja kao bezazlena i prolazna promjena usne šupljine.

No, situacija nije uvijek tako jednostavna. Ponekad se u pozadini ovakvih pojava mogu pojaviti i bolesti te virusne infekcije koje su glavni pokazatelj da s organizmom nešto nije u redu.

Oralni herpes

Oralni herpes je vrsta virusne bolesti koja se najčešće javlja kod slabljenja imuniteta, iscrpljujućeg stresa i kroničnog umora.

Osim što ga prate osjećaj žarenja i peckanja, rezultira i pojavom malih, bolnih mjehurića ili lezija na unutarnjoj ili vanjskoj strani usnice. Taj je mjehurić često vrlo neugodan i bolan, a potrebno mu je nekoliko dana da simptomi nestanu.

Pojava oralnog herpesa se može spriječiti kontroliranjem imunološkog sustava, posebno kod osoba koje su sklone ovom virusu. Virus se prenosi ljubljenjem ili drugim kontaktom s osobom koja je zaražena ili pak s predmetima koji su bili u doticaju s virusom (ručnici, čaše, slamke, pribor za jelo).

Uzrokuje razne simptome u trajanju od jednog do tri tjedna, prije pojave mjehurića u usnoj šupljini. Oni nestaju u razdoblju 2 – 10 dana. Virus ostaje u tijelu i može izbijati ponovno kada se “aktivira”:

Liječenje je moguće antivirusnim sredstvima koja se primjenjuju kad su simptomi već prisutni.

Afte u ustima

Još jedna vrsta oralne bolesti su afte u ustima koje se ubrajaju u mukokutane autoimune bolesti. Male su, bolne i recidivirajuće lezije, koje se najčešće pojavljuju na unutarnjoj površini usana, jeziku, obraznoj sluznici ili na mekom nepcu. 

Osim što ih prate crvene ranice u ustima te bolne izrasline koje otežavaju gutanje i jedenje, afte mogu klinički izgledati i kao herpesi (većih ili manjih promjera). Manifestiraju se u obliku malih bijelih, sivih ili žutih ranica koje se mogu pojaviti pojedinačno ili u skupinama.

Uglavnom ih je više, a pojavljuju se u prednjem dijelu usne šupljine čime izazivaju peckanje, žarenje i bol na mjestu pojave.

Iako se i afte povezuju sa slabljenjem imuniteta, stresom ili iscrpljenošću organizma, njihov uzrok se često pronalazi i u gastričnim i anemičnim bolestima.

Uglavnom se liječe simptomatski, lokalnom primjenom antiseptika, anestetika ili antiupalnih lijekova.

Mukokela u ustima

Mukokela ili mukusna cista u ustima je oteklina ispunjena tekućinom koja se najčešće javlja na unutarnjoj strani usnice.

Izgledom podsjeća na mjehuriće u ustima, a može se pojaviti bilo gdje u usnoj šupljini. Iako su najčešće bezbolne i prolazne, mogu potrajati (ako se ne liječe).

Mukokela se najčešće javlja zbog ozljeda u usnoj šupljini (npr. zbog stalnog grickanja usnice, stavljanja piercinga, slučajnih ugriza, oštećenja zubi). Manjak i neredovita higijena usne šupljine (npr. neredovito pranje zubi) također može povećati rizik od nastanka mukusnih cista.

Većina normalnih mjehurića u ustima doseže promjer manji od 1 centimetra, a samo rijetko može rezultirati cistama veličine 3,5 centimetra.

Mukusne ciste ponekad podsjećaju na bijele napuhane prištiće u ustima koji mogu biti izrazito neugodni i bolni prilikom žvakanja hrane.

Ako mukokela potraje, obratite se svom liječniku.

Rak usne šupljine

Rak usne šupljine je bolest koja se rijetko dijagnosticira na temelju običnog mjehurića u ustima. Najčešće taj mjehurić brzo preraste u veliku bolnu izraslinu koja se može pojaviti u bilo kojem dijelu usne šupljine. Javlja se na sluznici obraza, unutarnjem dijelu usnice, na desnima (gingiva), jeziku ili na dnu usne šupljine.

Uz to, simptomi koji se također javljaju kod raka usne šupljine su:

 • rana u usnoj šupljini koja krvari i ne prolazi,
 • neobjašnjivo otežano gutanje i žvakanje (disfagija),
 • grlobolja,
 • utrnulost dijela usne šupljine,
 • promjene glasa,
 • krvarenje u usnoj šupljini,
 • ukočenost ili bol u jeziku, osjećaj peckanja u jeziku,
 • bolovi u zubima,
 • otežano pomicanje čeljusti ili oteklina čeljusti.

Karcinom usne šupljine jedan je od najčešćih karcinoma glave i vrata. Glavni čimbenici rizika za razvoj karcinoma usne šupljine su pušenje i alkohol.

Rak usne šupljine može se vidjeti golim okom, tj. kliničkim pregledom sluznice usne šupljine. Za detaljniju dijagnozu potrebno je izvršiti dodatne pretrage (npr. biopsiju) kojima će se točno moći potvrditi da je riječ o ovoj vrsti bolesti. Rak usne šupljine može započeti od običnog mjehurića u ustima, ali gotovo uvijek je popraćen i gore navedenim simptomima koji se brzo pojavljuju i pogoršavaju stanje.

U takvim situacijama se obvezno javite liječniku koji će sa sigurnošću odrediti koliko je stanje ozbiljno te je li uopće riječ o raku usne šupljine, a više informacija o samoj bolesti potražite ovdje.

Mjehurić

Mjehurić u ustima – dijagnoza i liječenje

Bilo kakva cista u ustima može biti razlog za brigu, posebno ako je bolna i velika. Većina normalnih mjehurića u ustima doseže promjer manji od 1 centimetra, a samo rijetki slučajevi mogu rezultirati cistama veličine 3,5 centimetra.

Ako mjehurić u ustima ne uzrokuje nikakvu bol te ako s vremenom nestaje, riječ je o bezazlenoj pojavi koja može biti posljedica loše higijene, pada imuniteta ili kroničnog stresa.

Također, od pomoći mogu biti redoviti posjeti stomatologu koji će prvi uočiti bilo kakve moguće probleme usne šupljine i poslati vas na daljnje pretrage kod liječnika.

U većini situacija, mjehurić u ustima nije potrebno liječiti s nekim posebnim lijekovima.

Ako su u pitanju samo simptomi drugih bolesti, onda se liječenje bazira na uklanjanju simptoma primarne bolesti (simptomatsko liječenje).

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Druge rane i izrasline u ustima. MSD medicinski priručnik za pacijente.
 2. Biočina-Lukenda, D. (2016). Najčešći simptomi i bolesti oralne sluznice – kako ih prepoznati i liječiti?. Cybermed klikom do zdravlja.
 3. Prvi znakovi karcinoma usne šupljine. Poliklinika analiza.
 4. Krause, L. (2018). Mucous CystHealth line.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu