Žele pomoći, a ne usude se: Učiteljima je potrebna edukacija o mentalnom zdravlju učenika

Učiteljima je potrebna edukacija o mentalnom zdravlju učenika

Gotovo tri četvrtine djelatnika u školama ne zna kako prepoznati poteškoće s mentalnim zdravljem učenika i pružiti im pomoć iako to žele učiniti te im je potrebna edukacija, istaknuto je na predstavljanju ovogodišnje UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza.

Ove godine UNICEF će Mliječnom stazom podržati standardizirani program mentalnozdravstvenog opismenjavanja učitelja i nastavnika pod nazivom “PoMoZi Da”, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje.

foto (3)
FOTO: Marin Ilej (prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica programa Živjeti zdravo (HZJZ), Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku)

Voditeljica programa Živjeti zdravo Sanja Musić Milanović je rekla da je još 2017. godine provedeno istraživanje o zdravstvenoj pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika:

Rezultati su pokazali da gotovo svi, čak 95 %, želi naučiti kako prepoznati i reagirati na probleme učenika povezane s mentalnim zdravljem. Međutim, 76 % njih ne usudi se niša poduzeti jer ne znaju kako mogu pomoći.

Zbog toga je potrebna “edukacija edukatora”, rekla je Musić Milanović te pozvala građane da se pridruže i tako podrže program edukacije. Dodala je kako je tjelesna aktivnost neizmjerno važna za očuvanje mentalnog zdravlja, ali i radi prevencije pretilosti i ostalih zdravstvenih problema povezanih s prekomjernom težinom.

Pročitajte članke:

Prvi znakovi problema s mentalnim zdravljem javljaju se već u djetinjstvu
FOTO: Shutterstock

Prvi znakovi problema s mentalnim zdravljem javljaju se već u djetinjstvu

Utrka Mliječna staza prethodnih je godina okupljala oko 20.000 sudionika i prikupila oko 2,5 milijuna kuna. Ovogodišnje izdanje posebno je važno jer dolazi nakon izazovnog i stresnog razdoblja obilježenog pandemijom i potresima, poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo.

Mentalno zdravlje znači veću kvalitetu života, a prvi znakovi problema s mentalnim zdravljem javljaju se već u djetinjstvu i pubertetu. Probleme ima 12 % mladih između 10 i 19 godina, naglasila je Castillo.

foto (1)
FOTO: Marin Ilej (prim. Vera Katalinić Janković, posebna savjetnica ministra zdravstva, Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica programa Živjeti zdravo (HZJZ), dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje)

Mladi ljudi sve više vremena provode u virtualnom svijetu u kojem se osjećaju usamljeno i izolirano. Zato je iznimno važno već u razredu prepoznati problem mlade osobe i uputiti je na stručnu pomoć, smatra ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać:

Istraživanja koja provodi Hrvatska ukazuju na to da je mentalno zdravlje mladih nakon pandemije u izrazitom pogoršanju. Ideja programa “PoMoZi Da” je pomoći osobama između 14 i 16 godina jer se upravo tada osjećaju nemoćnima.

Pročitajte članak “Utjecaj društvenih mreža na mlade“.

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza održat će se od 9. do 18. rujna diljem Hrvatske. Svi zainteresirani građani mogu sudjelovati hodanjem, trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili mogu svojim donacijama pomoći podignuti svijest o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA).
  2. Medijsko priopćenje UNICEF-a.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu