75 godina UNICEF brine o dobrobiti djece u cijelom svijetu

UNICEF

Kako bi se pomoglo djeci Europe nakon Drugog svjetskog rata, 11. prosinca 1946. godine, na prvom zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda donesena je odluka o osnivanju posebne agencije koja će brinuti o dobrobiti djeceUNICEF-a (United Nations International Children’s Emergency Fund). Iako je koju godinu kasnije agencija preimenovana u Fond Ujedinjenih naroda za djecu (United Nations Children’s Fund) jer se orijentirala i na dugoročne programe za dobrobit djece u vrijeme mira, ostala je poznata kratica.

Svako dijete ima pravo na obrazovanje, zdravstvenu skrb i zaštitu

Cilj UNICEF-a je da djeca imaju preduvjete za ispunjenje njihovog punog potencijala. Pritom se vode sljedećim načelima:

 • svako dijete ima pravo odrastati u sigurnom i uključivom okruženju
 • svako dijete ima pravo preživjeti i napredovati
 • svako dijete ima pravo učiti
 • svako dijete ima pravo na jednaku šansu u životu
 • doći do svakog djeteta u hitnim slučajevima
 • svaka djevojka ima pravo ispuniti svoj potencijal
 • kreiranje inovacija za postizanje rezultata za svako dijete
 • pronalaženje rješenja kako bi se doprlo do svakog djeteta u opasnosti
 • korištenje prikupljenih podataka i dokaza za postizanje rezultata.
Dijete
FOTO: Shutterstock

Doprinos UNICEF-a u Hrvatskoj

Bila je to prva međunarodna organizacija u Hrvatskoj. Za vrijeme i poslije Domovinskog rata UNICEF je brinuo o djeci i njihovim obiteljima na brojne načine. Jeste li znali da je UNICEF imao ključnu ulogu u razvoju modernog mljekarstva u Hrvatskoj? Mlijeko se besplatno dijelilo u školama. Zaslužan je za uvođenje tehničke kulture u škole, kao i za stručno osposobljavanje brojnih nezaposlenih mladih ljudi.

U suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom UNICEF je stao na kraj brojnim opasnim bolestima. Pomogao je i otvaranje Centra za majke i djecu, danas Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici. Među prvima je kad je u pitanju pomoć u kriznim situacijama. Nakon poplava koje su zadesile Hrvatsku u svibnju 2014. godine UNICEF je dvije godine podržavao rad neformalnog vrtića u Gunji.

Za vrijeme velikog izbjegličko-migrantskog vala pomagali su djeci i majkama, a među posljednjim akcijama je i kampanja “Zajedno protiv koronavirusa”. Tako je osigurana profesionalna zaštitna oprema. U suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i partnerima UNICEF je nabavio tablete i SIM kartice za ranjive skupine djece, kako bi se nastavili obrazovati i u virtualnom okruženju. Osigurao je i pakete higijenskih potrepština za sve one koji su ostali bez svojih domova u potresu prošle godine.

Sve je to tek jedan mali dio onoga što UNICEF iz dana u dan čini za dobrobit djece u u Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu. Danas UNICEF djeluje u 192 zemlje. Ured UNICEF-a za Hrvatsku smješten je u Radničkoj cesti 41/7 u Zagrebu.

UNICEF
FOTO: Shutterstock

Zajedno možemo stvoriti svijet za djecu

Ponosno ističu da, zahvaljujući donatorima diljem svijeta, mogu osigurati pomoć u bilo kojem kutku svijeta unutar 48 sati. Naime, financira se u cijelosti dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija, kao i tvrtki i građana. Brojne osobe iz javnog života pomažu kao UNICEF-ovi veleposlanici dobre volje. UNICEF naglašava da svijet dostojan djeteta možemo ostvariti jedino zajedničkim djelovanjem, a priključiti im se možete na više načina:

 • doniranjem
 • partnerstvom
 • volontiranjem
 • sudjelovanjem u brojnim akcijama
 • itd.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu