Nespecificirana neorganska psihoza – dijagnoza i liječenje

Nespecificirana-neorganska-psihoza

Nespecificirana neorganska psihoza predstavlja psihotični poremećaj oznake F29. Glavna obilježja ove vrste psihoze su isključivanje organskih promjena u organizmu (neorganska psihoza) i nedovoljna definiranost simptoma psihotičnih poremećaja (nespecificirana psihoza).

Nespecificirana-i-neorganska-psihoza

Vrste psihoza

Postoje dvije glavne skupine psihoza, a to su:

  • organske (nastaju kao rezultat nekog drugog organskog oboljenja ili poremećaja) i
  • funkcionalne (imaju urođenu podlogu i nasljedne faktore pri nastanku).

Najbolji primjer funkcionalne psihoze je shizofrenija. Međutim, kad se osoba nalazi na samom početku psihotičnog stanja, ali bez dovoljno jasno definiranih psihotičnih simptoma, onda je riječ o nespecificiranoj neorganskoj psihozi.

Više informacija o znakovima i kako nakon psihoze možete pročitati ovdje.

Što je nespecificirana neorganska psihoza?

Nespecificirana neorganska psihoza je pojam iz Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema (MKB-10). Najčešće se javlja kada psihotični simptomi nisu dovoljno jasno definirani, ali je izgubljena veza s realitetom što ujedno predstavlja glavni simptom nespecificirane neorganske psihoze. Zbog toga osoba ne može normalno funkcionirati te su otežane njezine svakodnevne aktivnosti.

Nadalje, poremećaj je neorganski što znači da nema organskih promjena moždanog tkiva ili promjena izazvanih djelovanjem psihoaktivnih tvari, ali također nema ni klasičnih simptoma psihoze kao što su sumanute misli i simptomi specifični za shizofreniju.

Neorganska-nespecificirana-psihoza

Dijagnoza nespecificirane neorganske psihoze

Dijagnoza nespecificirane neorganske psihoze se najčešće postavlja na samom početku psihotičnog stanja osobe, ali prije nego što su zadovoljeni kriteriji shizofrene, shizoafektivne ili paranoidne psihoze.

Međutim, u ranom intervencijskom postupku određivanja bolesti, nastoji se izbjeći određenu dijagnozu zbog toga što liječnici nisu potpuno sigurni koja će kategorija bolesti biti određena. Zato se preporučuje opća dijagnoza nespecificirane neorganske psihoze (F29) što znači da liječnici znaju da imate psihozu, ali  nisu sigurni koju varijantu psihoze.

Naime, simptomi se mogu s vremenom mijenjati, a mnoge dijagnoze ovise o bolesti koja se ponavlja s vremenom. Stoga se na početku pokušava liječiti pojedinačne simptome pojedinca upoznavajući njegov način funkcioniranja prije nego mu se odredi određena bolest ili poremećaj. Tek kasnije se može raspravljati o određenoj psihozi i o tome što može biti korisno za bolje razumijevanje stanja osobe.

Dijagnoza-nespecificirane-neorganske-psihoze

Liječenje nespecificirane neorganske psihoze

Kao što je već navedeno, zbog nesigurnosti dijagnosticiranja točno određene bolesti ili poremećaja kod pojedinca, izuzetno je važno fokusirati se na liječenje pojedinačnih simptoma koji su prisutni. Kod nespecificirane neorganske psihoze se sa sigurnošću može potvrditi samo gubitak veze sa stvarnošću koji ometa pojedinca, a temeljni lijek je antipsihotik.

Iako na tržištu postoji čitav niz antipsihotika stare i nove generacije, važno je potražiti savjet liječnika prije bilo kakvog korištenja lijekova kako bi se s terapijom krenulo na vrijeme i kako bi prognoza bila bolja. Uz lijekove se često provode i terapijske grupe koje pomažu povratak u stvarnost i sprječavaju otuđenje od realiteta i vanjskog svijeta. Oporavak traje ovisno o pojavi simptoma koji ovu vrstu psihoze mogu jasno definirati i pomoći u primjeni stalne adekvatne terapije.

Ostali psihički poremećaji:

Članak uređen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.22 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: F 29 Organska schizofrenija, F29 F701 LAKA DUŠEVNA BOLEST NEOGRANSKA NEOZNAČENJA, F29 бардовци, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Nespecificirana neorganska psihoza – dijagnoza i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Ta nazovi psihoza je beg od strašne stvarnosti. Pojedinac , koji je pod mobingom , ili u okruženju u kome ne može da prevaziđe ogroman stres , naravno da ne može da se uklopi u takvo okruženje. Isti slučaj je sa visokomoralnim osobama koje žive u nemoralnom okruženju , društvu , državi. Takve osobe ne mogu da se uklope u to okruženje pa se za njih kaže da su neprilagodljivi. Takve osobe su najčešće žrtve psihopata (dijagnoza psihopate je F60.2 i za psihopate ne postoji lek jer imaju urođeni nedostatak emocija zbog nerazvijenog centra za emocije – amigdale). Nažalost , u čitavom svetu , broj psihopata se povećava a oni su izuzetno destruktivni kako za pojedinca tako i za društvo u celini. To su tzv. cool tipovi i oni teže da zauzmu rukovodeća mesta i da se bave profesijama koje utiču i odlučuju o sudbini drugih ljudi. Te profesije su direktori , razni rukovodioci , sveštenici , oficiri , lekari , policajci i tome slično. Region bivše Jugoslavije je plodno tle za ove negativce i istovremeno pakao za ljude koji su emotivni , moralni , pošteni , samostalni , sposobni , vredni , jednom rečju pravi ljudi. Takvi su najviše emigrirali sa ovih prostora i emigriraće i dalje jer promene u društvu i okruženju ne idu na bolje. Ljudi koji beže od ove realnosti najčešće se vraćaju u prošlost i povlače se u sebe. To je prirodni mehanizam odbrane ili način da se opstane. Zato se u Srbiji zadnjih trideset godina enormno troše anksiolitici tj. lekovi za anksioznost kao i antidepresivi. Nažalost , i upotreba psihoaktivnih supstanci ili droga je ogromna. To su samo indikatori u kakvom nenormalnom okruženju “žive” ljudi.

    • Nikad čula za ovaj poremećaj, Al mi je jedna osoba rekla da je dobila tu dijagnozu, a u krajnosti ide s molitvama i ni u šta drugo ne vjeruje.Muči se s nekim simptomima koji izgledaju kao okp, jer mi je tako opisao. Ja imam okp,Al za razliku od te osobe ja sam jedva dočekala terapiju, a ta osoba dok nije dotakla neko dno nije se htjela javiti psihijatru, a terapiju lijekovima je smatrao zlom i tu sam uvidjela da to nije obrazac okp-a.Al sviđa mi se vaš komentar, jer je moguće da je tako kako ste opisali kod navedene osobe.Bit će sve više poremećaja nažalost upravo zbog razloga sto ste napisali.Sad još ovo s koronom, bit će posla za psihijatre.