Nespecificirana neorganska psihoza – dijagnoza i liječenje

Nespecificirana-neorganska-psihoza

Nespecificirana neorganska psihoza predstavlja psihotični poremećaj oznake F29. Glavna obilježja ove vrste psihoze su isključivanje organskih promjena u organizmu (neorganska psihoza) i nedovoljna definiranost simptoma psihotičnih poremećaja (nespecificirana psihoza).

Nespecificirana-i-neorganska-psihoza

Vrste psihoza

Postoje dvije glavne skupine psihoza, a to su:

  • organske (nastaju kao rezultat nekog drugog organskog oboljenja ili poremećaja) i
  • funkcionalne (imaju urođenu podlogu i nasljedne faktore pri nastanku).

Najbolji primjer funkcionalne psihoze je shizofrenija. Međutim, kad se osoba nalazi na samom početku psihotičnog stanja, ali bez dovoljno jasno definiranih psihotičnih simptoma, onda je riječ o nespecificiranoj neorganskoj psihozi.

Više informacija o znakovima i kako nakon psihoze možete pročitati ovdje.

Što je nespecificirana neorganska psihoza?

Nespecificirana neorganska psihoza je pojam iz Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema (MKB-10). Najčešće se javlja kada psihotični simptomi nisu dovoljno jasno definirani, ali je izgubljena veza s realitetom što ujedno predstavlja glavni simptom nespecificirane neorganske psihoze. Zbog toga osoba ne može normalno funkcionirati te su otežane njezine svakodnevne aktivnosti.

Nadalje, poremećaj je neorganski što znači da nema organskih promjena moždanog tkiva ili promjena izazvanih djelovanjem psihoaktivnih tvari, ali također nema ni klasičnih simptoma psihoze kao što su sumanute misli i simptomi specifični za shizofreniju.

Neorganska-nespecificirana-psihoza

Dijagnoza nespecificirane neorganske psihoze

Dijagnoza nespecificirane neorganske psihoze se najčešće postavlja na samom početku psihotičnog stanja osobe, ali prije nego što su zadovoljeni kriteriji shizofrene, shizoafektivne ili paranoidne psihoze.

Međutim, u ranom intervencijskom postupku određivanja bolesti, nastoji se izbjeći određenu dijagnozu zbog toga što liječnici nisu potpuno sigurni koja će kategorija bolesti biti određena. Zato se preporučuje opća dijagnoza nespecificirane neorganske psihoze (F29) što znači da liječnici znaju da imate psihozu, ali  nisu sigurni koju varijantu psihoze.

Naime, simptomi se mogu s vremenom mijenjati, a mnoge dijagnoze ovise o bolesti koja se ponavlja s vremenom. Stoga se na početku pokušava liječiti pojedinačne simptome pojedinca upoznavajući njegov način funkcioniranja prije nego mu se odredi određena bolest ili poremećaj. Tek kasnije se može raspravljati o određenoj psihozi i o tome što može biti korisno za bolje razumijevanje stanja osobe.

Dijagnoza-nespecificirane-neorganske-psihoze

Liječenje nespecificirane neorganske psihoze

Kao što je već navedeno, zbog nesigurnosti dijagnosticiranja točno određene bolesti ili poremećaja kod pojedinca, izuzetno je važno fokusirati se na liječenje pojedinačnih simptoma koji su prisutni. Kod nespecificirane neorganske psihoze se sa sigurnošću može potvrditi samo gubitak veze sa stvarnošću koji ometa pojedinca, a temeljni lijek je antipsihotik.

Iako na tržištu postoji čitav niz antipsihotika stare i nove generacije, važno je potražiti savjet liječnika prije bilo kakvog korištenja lijekova kako bi se s terapijom krenulo na vrijeme i kako bi prognoza bila bolja. Uz lijekove se često provode i terapijske grupe koje pomažu povratak u stvarnost i sprječavaju otuđenje od realiteta i vanjskog svijeta. Oporavak traje ovisno o pojavi simptoma koji ovu vrstu psihoze mogu jasno definirati i pomoći u primjeni stalne adekvatne terapije.

Ostali psihički poremećaji:

Članak objavljen:

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.22 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu