Antistres loptice: Jesu li zaista učinkovite ili djeluju kao placebo? Evo kako mogu pomoći i koji su im nedostaci

Antistres loptice

Stres je postao gotovo neizbježan dio svakodnevice. Od zahtjevnih radnih rasporeda do osobnih izazova, nije ni čudo da ljudi neprestano traže načine da ublaže ovaj nezdravi pritisak na um i tijelo.

Antistres loptice stekle su popularnost kao potencijalno rješenje. No, djeluju li ove “igračke” protiv stresa ili ih možemo protumačiti samo kao neku vrstu placeba? U nastavku istražujemo znanost iza oslobađanja od stresa i procijenit ćemo opravdavaju li antistres loptice svoju reputaciju.

Stres je postao gotovo neizbježan dio svakodnevice
FOTO: Shutterstock

Fiziologija stresa

Prije nego što počnemo govoriti o stresu, bitno je razumjeti kako stres utječe na tijelo. Kada se susrećemo sa stresnom situacijom, naše tijelo reagira otpuštanjem hormona kao što su adrenalin i kortizol. Taj se fiziološki odgovor obično naziva odgovorom “borbe ili bijega“.

Iako je ovaj odgovor ključan za preživljavanje u akutnim situacijama, kronični stres može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući anksioznost, depresiju i kardiovaskularne probleme.

Uloga tjelesne aktivnosti u upravljanju stresom

Vježbanje je jedno od najboljih rješenja zbog svojih prednosti u smanjenju stresa. Potiče otpuštanje endorfina koji su poznati kao prirodni lijekovi protiv bolova u tijelu i podizači raspoloženja. Redovita tjelesna aktivnost također pomaže u regulaciji razine kortizola, učinkovito smanjujući ukupni stres.

Iako se stiskanje antistres loptice smatra banalnom aktivnošću, ipak se može protumačiti kao lagana tjelesna aktivnost jer koristite mišiće ruke kako biste stisnuli lopticu.

Antistres loptice su savitljivi predmeti veličine dlana, obično izrađeni od pjene, gela ili drugih materijala koji se mogu stiskati
FOTO: Shutterstock

Antistres loptice

Antistres loptice su savitljivi predmeti veličine dlana, obično izrađeni od pjene, gela ili drugih materijala koji se mogu stiskati. Osmišljene su da se mogu stiskati, motati ili možete njima manipulirati kako bi se pospješilo opuštanje i oslobađanje od stresa. No, djeluju li one stvarno?

Evo nekoliko prednosti antistres loptica:

  • opuštanje mišića – stiskanje loptice može pomoći u opuštanju napetih mišića, osobito u rukama i podlakticama; ova fizička radnja može pružiti osjećaj olakšanja i opuštenosti
  • usredotočenost i odvraćanje pažnje – stiskanje antistres loptice zahtijeva koncentraciju koja može na trenutak odvratiti vaš um od stresnih misli; ovaj čin usredotočene distrakcije može pomoći prekinuti ciklus stresa
  • taktilna stimulacija – osjećaj stiskanja stresne lopte može pružiti ugodno taktilno iskustvo; ovaj podražaj može pomoći u smirivanju živčanog sustava
  • prijenosne su i praktične – antistres loptice su male i prenosive, što ih čini prikladnima za korištenje u različitim okruženjima; bilo na poslu, tijekom putovanja ili kod kuće, mogu poslužiti kao brzo sredstvo za oslobađanje od stresa.
antistres loptice mogu biti korisne za upravljanje akutnim stresom
FOTO: Shutterstock

Nedostaci antistres loptica

Iako nude neke prednosti, antistres loptice nisu krajnje rješenje za ublažavanje stresa. Različiti pojedinci mogu različito reagirati na tehnike ublažavanja stresa. Neki mogu smatrati da su antistres loptice vrlo učinkovite, dok drugi možda preferiraju alternativne metode poput meditacije, vježbi dubokog disanja ili tjelesne aktivnosti.

Također, antistres loptice mogu biti korisne za upravljanje akutnim stresom ili za pružanje privremene odgode.

Međutim, one neće ukloniti temeljne uzroke kroničnog stresa, kao što su problemi povezani s poslom, osobni odnosi ili izbor načina života.

Antistres loptice se mogu koristiti u kombinaciji s drugim tehnikama upravljanja stresom za postizanje optimalnih rezultata. Njihova kombinacija s vježbama kao što su podizanje svjesnosti, joga ili redovita tjelovježba može povećati njihovu učinkovitost.

Antistres loptice - gdje kupiti
FOTO: Shutterstock

Antistres loptice – gdje kupiti?

Antistres loptice danas možete pronaći gotovo bilo gdje – od običnih kioska i trgovina s igračkama do ljekarni i trgovina sa sportskom opremom. Cijena varira 0,4 – 2 eura, ovisno o trgovini, proizvođaču i vrsti antistres loptice.

Njihova taktilna priroda, prenosivost i svojstva fokusiranja čine ih prikladnom opcijom za mnoge pojedince. Međutim, važno je upamtiti da su one samo jedan dio slagalice. Za sveobuhvatan pristup upravljanju stresom razmislite o uključivanju niza tehnika koje se bave fizičkim i psihološkim aspektima stresa.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Pedersen, T. (2023). Do Stress Balls Work? Healthline.
  2. Alexander, S. (2021). When Stress Balls Don’t Work. Psychology Today.
  3. Do stress balls really work? Brownmed

Saznajte više o stresu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu