Kako spriječiti moždani udar – uzrok invaliditeta u Hrvatskoj?

mozdani udar

Moždani udar je neurološki poremećaj koji se manifestira odjednom kao posljedica nepravilne cirkulacije krvi u mozgu koja dovodi do loše ili nedostatne opskrbe kisikom i hranjivim tvarima određenih dijelova mozga.

Zbog toga dolazi do oštećenja i odumiranja živčanih stanica u zahvaćenim dijelovima što se manifestira poremećajem funkcija kojima ti dijelovi mozga upravljaju.

Važno je naglasiti kako je u Hrvatskoj upravo moždani udar prvi uzrok invaliditeta i drugi uzrok smrtnosti što ga čini velikim zdravstvenim problemom.

Koliko velik problem predstavlja moždani udar?

O koliko se raširenom i čestom zdravstvenom problemu radi najbolje ilustrira podatak da od moždanog udara svake godine u svijetu umre 6 milijuna ljudi a više od polovine tog broja čine žene.

Brojke u Hrvatskoj govore kako nažalost ni Hrvatska ne odudara od svjetskih negativnih trendova. Moždani udar, pored koronarne bolesti srca, je jedan od najvećih uzročnika smrtnosti u Hrvatskoj od koje je u 2014. godini umrlo 7.300 ljudi, a oko 18.000 ih je bilo hospitalizirano.

Također, bitno je naglasiti kako čak 46 % moždanih udara nastaje u životnoj dobi između 45. i 59. godine života, što ukazuje da moždani udar nije više samo problem koji zahvaća samo stariju populaciju već sve više i mlađu te stoga predstavlja veliki zdravstveno – ekonomski problem.

S obzirom na navedeno, važno je ukazati na važnost prevencije i promicanja znanja o moždanom udaru te je stoga Svjetska organizacija za moždani udar, WSO (World Stroke Organization) proglasila 29. listopad Svjetskim danom moždanog udara.

Kako i zašto dolazi do moždanog udara?

Uzročnik ove bolesti najčešće je ateroskleroza. No, što je ateroskleroza?

Šest važnih činjenica o aterosklerozi:

 • Ateroskleroza je proces koji nastaje gomilanjem masti, kolesterola, kalcija i produkata razgradnje u arterijskoj stijenki. One tada formiraju čvrstu strukturu koje nazivamo plak. Tada arterije postaju uže i nefleksibilne, čime se dotok krvi, hranjivih tvari i kisika do organa smanjuje ili prestaje.
 • Proces ateroskleroze može početi vrlo rano, već u drugom desetljeću života. Međutim, tada taj proces ne ugrožava prohodnost krvnih žila te se ova faza ateroskleroze teško otkriva.
 • Formiranje plaka traje desetljećima. Bolest se otkriva uglavnom tek kada je prohodnost krvnih žila manja od 25 % njihovog poprečnog presjeka, te kada je naše zdravlje već narušeno.
 • Kada aterosklerotski plak pukne stvori se ugrušak ili tromb, koji može u potpunosti začepiti i arteriju u kojoj se nalazi ili se odlomiti i preko krvi putovati i u druge dijelove tijela. To je najčešći uzrok moždanog udara, srčanog udara i prekida periferne cirkulacije.
 • Ateroskleroza se još naziva i „podmukla bolest“ zato što se relativno kasno otkriva te je dokazano da češće pucaju manji, nestabilni plakovi, koji se teže otkrivaju.
 • Ateroskleroza je uzrok pojave različitih kardiovaskularnih bolesti, poput koronarne bolesti srca, koje u konačnici smanjuju kvalitetu života i sam životni vijek.

Najčešći simptomi moždanog udara

Simptomi moždanog udara ovise o području koji opskrbljuje zahvaćena krvna žila, a najčešći su:

 • poremećaji govora: potpuna nemogućnost ili otežano izgovaranje riječi, potpuno nerazumijevanje govora,
 • utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge, naročito jedne strane tijela,
 • naglo zamagljenje ili gubitak vida, osobito na jednom oku,
 • gubitak ravnoteže, vrtoglavice, nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi, povezani s drugim simptomima,
 • nagla i jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka.

Određenom broju moždanih udara obično prethode upozoravajući znaci, u vidu prolaznih simptoma, koji odgovaraju simptomima moždanog udara, ali su znatno kraćeg trajanja i povuku se unutar 5 do 20 minuta bez ikakvih posljedica. Osobe koje su imale takve prolazne simptome imaju značajno veći rizik za nastanak ozbiljnog moždanog udara sa izraženijim i težim posljedicama.

Spriječite moždani udar na vrijeme

S obzirom na sve navedene podatke ostaje za zaključiti kako je jedino rješenje preventivno i pravodobno djelovanje kako bi se spriječilo narušavanje vašeg zdravlja.  

Bitno je djelovati na cjelokupan kardiovaskularni sustav jer samo sveobuhvatno djelovanje je ispravno djelovanje na aterosklerozu i sve njene posljedice koje su se stvarale desetljećima.

Članak objavljen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o kolesterolu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.92 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu