Hrabre žene upozoravaju na moždani udar koji se može spriječiti u 80 % slučajeva

Dan crvenih haljina

I ove se godine provodi edukativna javnozdravstvena akcija “Dan crvenih haljina” u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva. Cilj je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

“Osvijestite uzroke, znakove upozorenja i posljedice moždanog udara u žena!”, poručuju hrabre žene koje su preboljele moždani udar. Dvije Katarine i Mirjana žive u Zagrebu, Ana u Cerni, Ivana u Kutini, a Ester u Puli i nedavno su se okupile kako bi svojim pričama upozorile javnost na specifičnosti moždanog udara u žena.

Svaka od njih se na svoj način borila s tom teškom bolešću i njezinim posljedicama. Ove hrabre žene, u dobi od 30 do 56 godina, svojim iskustvom pokazuju da moždani udar ne bira životnu dob i da se može dogoditi svakome. Sudjelovanjem u akciji “Dan crvenih haljina” one ponajprije žele poručiti da možemo utjecati na veliki dio čimbenika rizika za moždani udar.

Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80 % moždanih udara.

Glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati jesu:

Hrabre žene
FOTO: Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo

Crvene haljine hrvatskih dizajnera i hrabre žene u ulozi manekenki

Akcija se već tradicionalno obilježava svečanom završnicom, a ove godine će to biti u petak 4. veljače u dvorani Kaptol Boutique Cinema. Kao glazbeni gosti nastupit će grupa Gelato Sisters i duo Hojsak&Novosel.

Glavne zvijezde večeri biti će šest hrabrih žena u ulozi menekenki na reviji crvenih haljina koje su za njih dizajnirali Iva Karačić Design, Etno Mara, Krie Design, Duchess, Diana Viljevac i Ana Maria Ricov. Svečano obilježavanje moći će se pratiti uživo na Facebook stranici akcije “Dan crvenih haljina”.

Prvi petak u veljači #nosicrveno

Organizacijski odbor ove hvalevrijedne akcije čine vrsne stručnjakinje KBC-a Sestre milosrdnice i KBC-a Zagreb: neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Zdravka Poljaković, Marina Roje Bedeković, Vesna Matijević i Svjetlana Šupe te logopetkinja Dinah Vodanović.

Akcija se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Gradonačelnika grada Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ususret “Danu crvenih haljina” organizirat će se javni nastupi stručnjaka i stručni skupovi, edukativna predavanja na fakultetima i webinari. Na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak 4. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Detalji o akciji mogu se pratiti na internetskoj stranici Hrvatskog neurološkog društva i na Facebook stranici akcije “Dan crvenih haljina”.

Više o moždanom udaru pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu