Kako postati svjetski prvak u spašavanju zdrave budućnosti mladih bez raka uzrokovanog HPV-om?

Hpv,(human,Papillomavirus),Acronym,On,Wood,Block,,Asian,Woman,Holding

Pandemija ne smije utjecati na globalne napore u eliminaciji raka uzrokovanog HPV-om, stoga Hrvatska liga protiv raka nastavlja s partnerima svoje neumorne preventivno-edukativne aktivnosti!

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u (4. ožujka) te globalnih napora u eliminaciji raka uzrokovanog HPV-om (među kojima je i rak vrata maternice), Hrvatska liga protiv raka organizirala je edukativni webinar za brojne ravnatelje i razrednike škola te zainteresirane sudionike, u okviru projekta “Spriječimo rak vrata maternice”, uz predstavnike Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mlade studente medicine (Budi MRAK) te think tank Health Hub.

Hrvatska liga protiv raka: “Učimo od najboljih – i spriječimo rak vrata maternice!”

Panelisti Tatjana Nemeth Blažić (koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice iz HZJZ-a), Helena Vučković (mlada ambasadorica European Cancer Leagues), Marko Gangur (student medicine, koordinator Budi Mrak kampanje CROMSIC-a) te Neda Ferenčić Vrban (specijalistica školske medicine i tajnica Hrvatske lige protiv raka) bili su suglasni – u doba mnogobrojnih javnozdravstvenih izazova, za izazov raka uzrokovanog HPV-om imamo rješenje na dohvat ruke!

Brojni ravnatelji i razrednici u školama diljem Hrvatske svojim su sudjelovanjem na webinaru na najbolji način pokazali drugačiju viziju “škole za život”, jer pružanjem znanstveno utemeljenih informacija daju važan doprinos zdravstvenom prosvjećivanju i zaštiti zdravlja mladih, za njihovu budućnost – “spašavajući život na vrijeme – znanjem”!

Prije svega četiri tjedna predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je povodom Svjetskog dana borbe protiv raka istaknula u svojem govoru:

Ključno je da proširimo vijest: HPV je ozbiljan rizik, ali imamo rješenje. A bez HPV-a imamo šansu eliminirati rak vrata maternice. Ovo bi trebao biti važan cilj. On je unutar našeg dosega i moći. Stoga krenimo!
HLPR i HH - SPRIJEČIMO RAK VRATA MATERNICE
FOTO: Hrvatska liga protiv raka

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u, predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga istaknuo je:

Nacionalni plan ranog otkrivanja raka vrata maternice (izrađen još 2010. godine) imao je za cilj smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60 – 70 %, te smanjiti smrtnost od raka vrata maternice za 80 %. Da bi se to postiglo, uz pravovremene preglede, potrebno je povećati procijepljenost u muškoj i ženskoj populaciji na razinu od 80 %, a mi smo trenutačno na oko 30 %. Iskustva država poput Švedske, Australije, Portugala i Škotske pokazuju da cijepljenje protiv HPV-a i pravovremeni pregledi spašavaju ljudske živote! Nema razloga da je u doba dostupnosti besplatnog cjepiva, educiranih stručnjaka, svih digitalnih tehnologija i informacija to bude nemoguće za Hrvatsku!

Tatjana Nemeth Blažić, koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice ukazala je na potencijal ovog programa koji je u fazi redizajna:

U Hrvatskoj se rak vrata maternice gotovo svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Zbog učinkovite i pristupačne prevencije te činjenice da zahvaljujući dosezima suvremene medicine nijedna žena ne bi trebala umrijeti od ovog raka, upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta. U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i rak anusa, stidnice (vulve), rodnice (vagine), penisa i orofarinksa, kao i spolne bradavice (kondilome) kod oba spola.

Dr. Neda Ferenčić Vrban, liječnica školske medicine i tajnica Hrvatske lige protiv raka istaknula je:

90-70-90 je povijesna globalna strategija Svjetske zdravstvene organizacije kojom se želi angažirati zdravstvene vlasti na cijepljenje 90 % djevojaka do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, potaknuti na probir raka vrata maternice među 70 % žena te 90 % žena s dijagnozom invazivnog raka vrata maternice potaknuti na pravovremeno liječenje. Hrvatska liga protiv raka kontinuirano ističe ove poruke, bez obzira na pandemijske izazove.
Ključna zdravstvena i digitalna pismenost među mladima
FOTO: Shutterstock

Ključna zdravstvena i digitalna pismenost među mladima

Helena Vučković (mladi ambassador European Cancer Leagues) i Marko Gangur (student medicine i coordinator projekta Budi MRAK!) složili su se kako danas djeca i mladi informacije pronalaze i razmjenjuju na društvenim mrežama bez kontrole izvora informiranja.

Stoga je važno da se na kreativan i moderan, a vjerodostojan način, mladi i roditelji educiraju i informiraju o besplatno dostupnoj prevenciji nekoliko vrsta zloćudnih tumora koje može uzrokovati HPV infekcija!

Zdravstvena i digitalna pismenost među mladima i roditeljima u Hrvatskoj je ključna za prevenciju HPV-a, a poticanjem pozitivnog međuvršnjačkog utjecaja na usvajanje zdravih navika i znanstveno pouzdanih zdravstvenih činjenica u doba “influencera“- svatko od nas može prepoznati vrijednost cijepljenja protiv HPV-a (poput milijuna mladih diljem svijeta proteklog desteljeća), te postati mRAK ambasador zdravog življenja!

Na webinaru su ravnateljima i razrednicima predstavljene inovacije u komunikaciji o HPV-u poput digitalnog newslettera, podcasta, video animacija, gamifikacije kroz kvizove, a koji su odlični alat za škole, roditelje i učenike.

Anita Galić, voditeljica Health Hub-a (think tanka za zdravstvo) poslala je slikovitu poruku:

Pratimo najsuvremenije trendove u tehnološkim gadgetima, najnovije modele elektičnih vozila, Tik-Tok objave brojnih influencera i najnovijih modnih komada koje nose, nogometne tehnike svjetskih igrača kako bismo bili najbolji – zašto ne pratimo trendove najuspješnijih država svijeta koji su iskoristili potencijal inovacija i mladima osigurali zdraviju budućnost?

Digitalni newsletter s video sadržajem i informiranim pristankom za roditelje i djecu možete pronaći na stranici https://budi-mrak.com/budimrakroditelj-digitalni-newsletter/.

Iskoristite alate koji mogu spasiti život!

Više informacija pročitajte u članku “Humani papiloma virus (HPV) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske lige protiv raka.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatska liga protiv raka

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu