Procijepljenost protiv HPV-a u Hrvatskoj na 30 %, a treba biti 80 %

Procijepljenost protiv HPV-a u Hrvatskoj na 30 %, a treba biti 80 %

U povodu Međunarodnog dana svjesnosti o HPV-u, predsjednik Hrvatske lige protiv raka Damir Eljuga rekao je da procijepljenost protiv tog virusa treba povećati na 80 % da bi se smanjila pojavnost raka vrata maternice, a mi smo trenutno na samo 30 % procijepljenosti.

Nacionalni plan ranog otkrivanja raka vrata maternice, čiji je uzročnik HPV, imao je za cilj smanjiti pojavnost raka vrata maternice za 60 – 70 %, a smrtnost za 80 %. Zato treba, uz pravovremene preglede, povećati procijepljenost u muškoj i ženskoj populaciji, rekao je Eljuga na webinaru za školske ravnatelje i razrednike.

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole te, ovisno o dostupnosti, za sve druge osobe mlađe od 25 godina.

Nijedna žena ne bi trebala umrijeti od te vrste raka
FOTO: Shutterstock

“Nijedna žena ne bi trebala umrijeti od te vrste raka”

HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i druge vrste raka, rekla je Tatjana Nemeth Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice.

Zbog učinkovite i pristupačne prevencije te dosega suvremene medicine nijedna žena ne bi trebala umrijeti od te vrste raka, upravo je rak vrata maternice jedan od naših javnozdravstvenih prioriteta, rečeno je.

Na webinaru su ravnateljima i razrednicima predstavljene inovacije u komunikaciji o HPV-u poput digitalnog newslettera, podcasta, video animacija, gamifikacije kroz kvizove, koji su dobar alat za škole, roditelje i učenike.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu