Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice: 80 % osoba bit će zaraženo humanim papiloma virusom tijekom života

Nacionalni dan borbe protiv raka maternice

Danas je Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ili Dan mimoza. Siječanj je tradicionalno posvećen ovoj temi. Riječ je o jednoj od najčešćih vrsta raka koja pogađa žene. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u posljednjih 10 godina bilježi oko 320 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje.

Iznijeli su i statistiku Registra za rak prema kojoj je u 2019. godini trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina. Usto, rak vrata maternice je četvrta po redu vrsta raka koja pogađa žene od 30 do 39 godina.

Idući tjedan, od 17. do 23. siječnja, obilježit će se i Europski tjedan prevencije raka vrata maternice.

Rak vrata maternice u 99,7 % slučajeva uzrokovan je infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Utvrđeno je više od 200 tipova HPV-a, a njih 50 inficira područje genitalija. Virus se prenosi kožnim kontaktom u području genitalija i 80 % osoba će tijekom života biti zaraženo ovim virusom.

Više o humanom papiloma virusu (HPV-u) pročitajte u člankuHumani papiloma virus (HPV) – uzroci, simptomi i liječenje“.

Preventivni pregled kod ginekologa
FOTO: Shutterstock

Rak vrata maternice – rak koji se može spriječiti

Usprkos tome što se nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a, ali i otkriti u vrlo ranoj fazi (Papa test), iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozoravaju da su pojavnost i smrtnost od raka vrata maternice u zemljama niskog i srednjeg stupnja razvoja i dalje vrlo visoki. Ondje je rak vrata maternice drugi maligni uzrok smrti kod žena.

U studenom 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija usvojila je Globalnu strategiju za ubrzanje eliminacije raka vrata maternice (stopa incidencije <4/100.000 žena). Očekivanja su da 90 % svih djevojčica mlađih od 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a i da 70 % žena u dobi do 35 godina obavi preventivni pregled.

Godine 2020. usvojen je i Europski plan borbe protiv raka koji podupire:

  • usvajanje i implementaciju organiziranog probira na rak vrata maternice temeljenog na najnovijim dokazima
  • poboljšanje obuhvata probirom (posebno u zemljama Srednje i Istočne Europe)
  • osigurano liječenje otkrivenih premalignih i malignih promjena
  • povećanje cijepnog obuhvata na 90 % do 2030. godine.
Rak vrata maternice - infografika
FOTO: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina. Tu je važno istaknuti da žene cijepljene protiv HPV-a i dalje trebaju redovito sudjelovati u organiziranom probiru.

Iako cijepljenje sprječava preko 80 % perzistentnih infekcija HPV-om, ono ne omogućava 100 %-tnu zaštitu od zaraze i nastanka raka. Zato je potrebno redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i uzimanje brisa vrata maternice (Papa test i HPV test).

Naime, HPV nije samo najčešći uzročnik raka vrata maternice, već može uzrokovati i:

Papa test
FOTO: Shutterstock

Hrvatice redovito obavljaju Papa test

Hrvatski zavod za javno zdravstvo naglašava da u Hrvatskoj postoji dugotrajna tradicija oportunističkog probira raka vrata maternice. Pritom iznose posljednje podatke Europske zdravstvene ankete (EHIS 2019) koji pokazuju da je u Hrvatskoj 78 % žena u dobi od 25 do 64 godina obavilo Papa test u posljednje tri godine. Njime se promjene otkrivaju u ranoj fazi, kada je uspješnost liječenja veća.

Više o Papa testu pročitajte u članku:Papa test – kako analizirati nalaze i što oni mogu pokazati?“.

Osim Papa testa, važna metoda prevencije je i HPV testiranje. Obrisak vrata maternice i rodnice analiziraju se molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a. Postupak prilikom testiranja na HPV sličan je onom kod Papa testa.

Testiranje se preporučuje nakon 30. godine života. No, pozitivan rezultat testiranja na HPV ne znači nužno da imate rak ili da ćete ga dobiti. Ovisno o rezultatu primarnog testa ginekolog ženu upućuje na daljnju obradu koja može uključivati ponavljanje Papa testa i/ili testiranja na HPV i kolposkopiju.

Za više informacija o samoj bolesti, prevenciji i liječenju raka vrata maternice posjetite internetsku stranicu o raku vrata maternice sa sloganom “NEĆU RAK“.

Na kraju treba naglasiti da se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled. Zato, ne odgađajte svoje preglede. Ne odgađajte brigu o svojem zdravlju.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu