Hrvatska među najboljima u Europi: U Merkuru prva višestruka transplatacija jetre, gušterače i tankog crijeva

U Merkuru prva višestruka transplatacija jetre, gušterače i tankog crijeva

Ministar zdravstva Vili Beroš čestitao je timu Kliničke bolnice Merkur (KB Merkur) na prvoj višestrukoj transplantaciji jetre, gušterače i tankog crijeva, istaknuvši kako se transplantacijski tim KB-a Merkur svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine.

Osim što su time pacijentu poboljšani ishodi liječenja i kvaliteta življenja, Beroš je naglasio da se ovime dodatno jača položaj Hrvatske kao najuspješnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

Ministar zdravstva je dodao:

Značajni uspjeh KB-a Merkura dodatno potiče na nužne reformske iskorake koji će dodatno osnažiti zdravstveni sustav što KB Merkur, ostale zdravstvene ustanove i u konačnici naši pacijenti zaslužuju. Iako su iza nas i pred nama novi testovi za zdravstveni sustav, svaki uspjeh odražava snagu i potencijale našeg zdravstva te je dodatni pokretač u stvaranju preduvjeta za nužne reformske korake.

Beroš poručuje da su Vlada i Ministarstvo zdravstva opredijeljeni za zakonske izmjene te dodatno unaprjeđenje zdravstvenog sustava, za otvoreni dijalog sa svima koji žele ojačati položaj djelatnika na kadrovskoj, organizacijskoj i financijskoj razini s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava.

Ovakav zahvat rijetkost u Europskoj uniji
FOTO: Shutterstock

Ovakav zahvat rijetkost u Europskoj uniji

Transplantacijski kirurg KB-a Merkur Stipislav Jadrijević rekao je da je multiviscelarna transplantacija solidnih organa, obavljena prije dva dana u KB-u Merkur, izvedena na pacijentu u terminalnom stadiju jetrene bolesti. Zbog višestrukih operacija tankog crijeva, bolovao je i od sindroma kratkog crijeva te je time postao kandidat za transplantaciju jetre, gušterače i tankog crijeva, objasnio je. 

Jadrijević je napomenuo i kako zahvat ne predstavlja samo novost na području transplantacije u Hrvatskoj, već je i rijetkost u ostalim zemljama EU-a, poglavito u odrasloj populaciji:

Takve operacije se obavljaju svega dva do tri puta godišnje u najsofisticiranijim centrima u EU-u. Drago mi je da ministar Beroš prepoznaje izvrsnost naših djelatnika, ali i postojeće izazove te da je usmjeren prema pozitivnim iskoracima na svim razinama hrvatskog zdravstvenog sustava.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu