DASH dijeta za snižavanje visokog krvnog tlaka štiti i od gihta
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja

Novi broj američkog časopisa Arthritis & Rheumatology objavljuje rezultate istraživanja učinkovitosti dijete koja bi mogla snižavati razinu mokraćne kiseline u krvi. Nakupljanje mokraćne kiseline u zglobovima je okidač za razvoj vrlo neugodnog i bolnog oblika artritisa – gihta.
Prehrana je odavno prepoznata kao bitna odrednica razine mokraćne kiseline u krvi, ali do sada praktički nije postojao dokaz učinkovitosti utvrđen kliničkim ispitivanjem.
Dr. Stephen Juraschek s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins je sa svojim timom ispitivao kako bi DASH dijeta (Dietary Approaches To Stop Hypertension), s dokazanim učinkom na snižavanje krvnog tlaka, djelovala na snižavanje razine mokraćne kiseline. DASH dijeta se temelji na konzumaciji voća, povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, a smanjenju unosa zasićenih i ostalih masti te kolesterola. Ona također sadrži cjelovite žitarice, nemasno meso, ribu, orašaste plodove i mahunarke.
Ispitanici, bolesnici s visokim tlakom, su bili nasumce podijeljeni u dvije skupine – jedna je dobivala DASH dijetu, a kod druge se primjenjivao uobičajeni prosječni američki način prehrane. Također se je istraživala uloga smanjenja unosa soli u prehrani pa su ispitanici u svojim kontroliranim obrocima po 30 dana dobivali niske srednje i visoke doze natrija u obliku kuhinjske soli.
Napadi gihta su samo vrh ledenog brijega. Puno više bolesnika ima povišene vrijednosti mokraćne kiseline, a upravo kod njih bi DASH dijeta mogla spriječiti nastanak gihta.

Učinak na razini farmakoloških pripravaka
DASH dijeta je snizila razinu mokraćne kiseline u prosjeku za 0,35 mg/dl. Kod pacijenata s gihtom, a za njih je tipično da imaju razine mokraćne kiseline iznad 7 mg/dl, DASH dijeta je snizila razinu mokraćne kiseline za 1,3 mg/dl. Autori navode da je ovakav rezultat na razini učinka farmakološkog liječenja.
Iako se pretpostavljalo da će smanjenjem unosa natrija u organizam padati razina mokraćne kiseline, istraživači su pronašli da je upravo suprotno: viši unos natrija (uglavnom kroz kuhinjsku sol), karakterističan za prosječnu prehranu Amerikanaca, snizio je razinu mokraćne kiseline u usporedbi sa sniženim unosom natrija. Za ovaj eksperimentalno utvrđen odnos, još uvijek nema stručnog objašnjenja.
DASH dijeta snizuje krvni tlak i razinu mokraćne kiseline
Istraživanje daje dobar temelj liječnicima da bolesnicima s gihtom preporuče DASH dijetu kao efikasan nefarmakološki pristup snižavanju razine mokraćne kiseline – uzročnika gihta. Učinak se može pojačati zadržavanjem unosa soli, ali tada DASH dijeta gubi svoju primarnu namjenu, snižavanje krvnog tlaka.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

“Bez moje stome danas ne bi bilo ni mene!”: Svojim portalom širi svijest o stomi i upalnim bolestima crijeva na temelju vlastitih iskustava
- Tomislav Stanić
- 9 min čitanja