DASH dijeta za snižavanje visokog krvnog tlaka štiti i od gihta

Novi broj američkog časopisa Arthritis & Rheumatology objavljuje rezultate istraživanja učinkovitosti dijete koja bi mogla snižavati razinu mokraćne kiseline u krvi. Nakupljanje mokraćne kiseline u zglobovima je okidač za razvoj vrlo neugodnog i bolnog oblika artritisa – gihta.

Prehrana je odavno prepoznata kao bitna odrednica razine mokraćne kiseline u krvi, ali do sada praktički nije postojao dokaz učinkovitosti utvrđen kliničkim ispitivanjem.

Dr. Stephen Juraschek s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Johns Hopkins je sa svojim timom ispitivao kako bi DASH dijeta (Dietary Approaches To Stop Hypertension), s dokazanim učinkom na snižavanje krvnog tlaka, djelovala na snižavanje razine mokraćne kiseline. DASH dijeta se temelji na konzumaciji voća, povrća, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masti, a smanjenju unosa zasićenih i ostalih masti te kolesterola. Ona također sadrži cjelovite žitarice, nemasno meso, ribu, orašaste plodove i mahunarke.

Ispitanici, bolesnici s visokim tlakom, su bili nasumce podijeljeni u dvije skupine – jedna je dobivala DASH dijetu, a kod druge se primjenjivao uobičajeni prosječni američki način prehrane. Također se je istraživala uloga smanjenja unosa soli u prehrani pa su ispitanici u svojim kontroliranim obrocima po 30 dana dobivali niske srednje i visoke doze natrija u obliku kuhinjske soli.

Napadi gihta su samo vrh ledenog brijega. Puno više bolesnika ima povišene vrijednosti mokraćne kiseline, a upravo kod njih bi DASH dijeta mogla spriječiti nastanak gihta.

DASH dijeta

Učinak na razini farmakoloških pripravaka

DASH dijeta je snizila razinu mokraćne kiseline u prosjeku za 0,35 mg/dl. Kod pacijenata s gihtom, a za njih je tipično da imaju razine mokraćne kiseline iznad 7 mg/dl, DASH dijeta je snizila razinu mokraćne kiseline za 1,3 mg/dl. Autori navode da je ovakav rezultat na razini učinka farmakološkog liječenja.

Iako se pretpostavljalo da će smanjenjem unosa natrija u organizam padati razina mokraćne kiseline, istraživači su pronašli da je upravo suprotno: viši unos natrija (uglavnom kroz kuhinjsku sol), karakterističan za prosječnu prehranu Amerikanaca, snizio je razinu mokraćne kiseline u usporedbi sa sniženim unosom natrija. Za ovaj eksperimentalno utvrđen odnos, još uvijek nema stručnog objašnjenja.

DASH dijeta snizuje krvni tlak i razinu mokraćne kiseline

Istraživanje daje dobar temelj liječnicima da bolesnicima s gihtom preporuče DASH dijetu kao efikasan nefarmakološki pristup snižavanju razine mokraćne kiseline – uzročnika gihta. Učinak se može pojačati zadržavanjem unosa soli, ali tada DASH dijeta gubi svoju primarnu namjenu, snižavanje krvnog tlaka.

Članak objavljen:

Saznajte više o krvnom tlaku u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu