Protiv ospica necijepljeno 40 milijuna djece: Očekuje se eksplozija slučajeva s obzirom na izrazito zaraznu prirodu bolesti

Protiv ospica necijepljeno 40 milijuna djece

Postoji neposredna opasnost od širenja ospica u različitim regijama u svijetu, s obzirom na to da je zbog COVID-19 došlo do pada cijepljenja i oslabljenog praćenja bolesti, poručuju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američka javna zdravstvena agencija.

Ospice su jedan od najzaraznijih ljudskih virusa koji je gotovo u cijelosti moguće spriječiti cijepljenjem.

Međutim, potrebna je 95 %-tna pokrivenost cijepljenjem kako bi se spriječilo izbijanje virusa među populacijom.

Rekordno visokih gotovo 40 milijuna djece propustilo je svoju dozu cjepiva protiv ospica 2021. godine zbog poteškoća nastalih uslijed pandemije COVID-19, rekli su u zajedničkom izvješću WHO i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pročitajte članak “Ospice (morbili) – uzroci, tijek bolesti, liječenje i prevencija“.

Rekordno visokih gotovo 40 milijuna djece propustilo je svoju dozu cjepiva protiv ospica 2021. godine zbog poteškoća nastalih uslijed pandemije COVID-19
FOTO: Shutterstock

Porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine

WHO-ov stručnjak za ospice, Patrick O’Connor, rekao je:

Slučajevi ospica nisu skočili dramatično u usporedbi s proteklim godinama, ali sada je vrijeme da se djeluje. Nalazimo se na raskrižju. Bit će to vrlo izazovnih 12 – 24 mjeseci ublažavanja.

Kombinacija faktora poput socijalne distance i ciklične prirode ospica objašnjava zašto još nije došlo do eksplozije slučajeva unatoč širenju imunitetnih pukotina, no to bi se moglo promijeniti brzo, rekao je O’Connor, ukazujući na izrazito zaraznu prirodu bolesti.

WHO je već zamijetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do rujna, rekao je O’Connor, dodavši da je osobito zabrinut za dijelove subsaharske Afrike.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu