Bakterijske infekcije 2. vodeći uzrok smrti u svijetu: Svaka osma smrt pripisuje se ovim dvjema bakterijama

Bakterijske infekcije 2. vodeći uzrok smrti u svijetu

Bakterijske infekcije drugi su vodeći uzrok smrti u svijetu nakon bolesti srca, pokazala je nova opsežna studija, u kojoj se Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok spominju kao dvije najsmrtonosnije bakterije.

Studijom, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, selekcionirano je 30-ak bakterija, najčešćih uzročnika infekcija, te su znanstvenici pokušali procijeniti koliko je smrtnih slučajeva s njima povezano. Istraživanje je provedeno u sklopu tzv. “globalnog tereta bolesti”.

Ovaj golemi istraživački program, koji financira Zaklada Billa Gatesa, neusporedivih je razmjera i u njega je uključeno nekoliko tisuća istraživača iz brojnih zemalja svijeta.

Autori su zaključili da smrti povezane s proučavanim bakterijama predstavljaju drugi vodeći uzrok smrti u svijetu nakon koronarnih bolesti srca, među kojima se ističu srčani udari.

Stručnjaci pozivaju na angažman na prevenciji infekcija, mudrije propisivanje antibiotika, osobito zato da bi se izbjegla rezistentnost na te lijekove
FOTO: Shutterstock

Nužno mudrije propisivanje antibiotika i učinkovitija primjena cjepiva

Od 7,7 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posljedicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom. Ovi podaci datiraju iz 2019. godine, u vrijeme prije pandemije COVID-19.

Od 30-ak selekcioniranih bakterija, njih pet uzrok je više od polovice smrtnih ishoda: Staphylococcus aureus, Escherichia coliStreptococcus pneumoniae, Klebsellia pneumoniae i Bacillus pyocyanin.

Staphylococcus aureus je vodeći uzrok smrti prouzročen bakterijskom infekcijom u 135 zemalja, pokazala je studija.

No, u djece mlađe od pet godina najsmrtonosnije su pneumokokne infekcije.

Istraživači ističu da su ovi rezultati jasan pokazatelj da su bakterijske infekcije “hitan prioritet” u javnom zdravstvu.

Stoga pozivaju na angažman na prevenciji infekcija, mudrije propisivanje antibiotika, osobito zato da bi se izbjegla rezistentnost na te lijekove, kao i na učinkovitiju primjenu cjepiva.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu