Prošle godine bilo je više od 42.000 slučajeva ospica u Europi, a i dalje su u porastu! Ovo je glavni uzrok

Prošle godine bilo je više od 42.000 slučajeva ospica u Europi

Nedavni porast slučajeva ospica u raznim sjeveroistočnim državama SAD-a i Velike Britanije izazvao je zabrinutost među zdravstvenim dužnosnicima i potaknuo rasprave o stopama cijepljenja.

U Europi je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila o značajnom porastu, s više od 42.000 slučajeva u 2023. u usporedbi sa samo 921 u 2022. Epidemije su prijavljene u nekoliko američkih država, uključujući Delaware, Pennsylvaniju i New Jersey, a bilo je i slučajeva u državi Washington i pojedinaca koji putuju kroz zračne luke.

Odgađanje cjepiva kao glavni uzrok

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) primijetili su da je više od 61 milijuna doza cjepiva protiv ospica odgođeno ili propušteno između 2020. i 2022. zbog problema s opskrbom tijekom prvih godina pandemije COVID-19. Ovo odgađanje predstavlja rizik od većih epidemija na globalnoj razini.

Ospice su vrlo zarazne, šire se zrakom i kontaminiranim površinama.

Prema CDC-u, devet od 10 neimuniziranih osoba izloženih virusu će se zaraziti. Simptomi uključuju one slične prehladi ili gripi, crvene oči, vrućicu, prepoznatljiv osip i mrlje u ustima.

Dr. Monica Gandhi, profesorica medicine, za portal Healthline naglašava povećan rizik od ospica zbog nazadovanja u stopama cijepljenja tijekom pandemije COVID-19. WHO je izvijestio o milijunu slučajeva ospica više u 2022. u usporedbi s 2021.

Dr. Tina Tan ističe da se ospice mogu široko proširiti bez općeg imuniteta ili cijepljenja, osobito tijekom međunarodnih putovanja.

Nedavne epidemije rezultat su kombinacije smanjene stope cijepljenja tijekom ranih godina pandemije i otpora cjepivu
FOTO: Shutterstock

Nedavne epidemije rezultat su kombinacije smanjene stope cijepljenja tijekom ranih godina pandemije i otpora cjepivu. Neki su roditelji tražili izuzeće od državnih cjepiva, pridonoseći padu stope cijepljenja u djetinjstvu.

Porast obolijevanja od ospica nije uzrokovan sezonskim obrascima, već smanjenjem stopa imunizacije protiv ospica, zaušnjaka i rubeole. Dr. Tan je naglasio da su ospice vrlo zarazne, sa stopom zaraze od 90 % kod osjetljivih osoba. Populacijski imunitet mora biti najmanje 95 % da bi se zaustavio prijenos.

Cijepljenje protiv ospica

Cijepljenje protiv ospica vrlo je učinkovito i sigurno te sprječava milijune smrti. Djeca obično primaju prvu dozu s godinu dana, a drugu dozu između četiri i šest godina. Za odrasle osobe koje nisu cijepljene cijepljenje je ključno.

U nedostatku dokaza koji podupiru učinkovitost maski za lice protiv virusa ospica, cijepljenje ostaje primarna obrana. Osobe izložene ospicama, koje nisu cijepljene ili se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga trebale bi biti u karanteni kod kuće najmanje 21 dan nakon pojave osipa u posljednjem prijavljenom slučaju.

Trenutačni porast slučajeva ospica ukazuje na pad imuniteta i stope procijepljenosti. Široko rasprostranjeno cijepljenje ključno je za povratak na status postignut 2000. godine kada je WHO proglasio ospice “eliminiranim” u SAD-u.

Mala djeca trebaju primiti dvije doze, a odraslima će možda trebati docjepljivanje, posebno tijekom izbijanja ili prije međunarodnih putovanja, pohađanja fakulteta ili trudnoće.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu