Nova varijanta COVID-a sada čini približno 86 % slučajeva! Evo koji su simptomi i na što trebate pripaziti

Nova varijanta COVID-a sada čini približno 86 % slučajeva

Visoko mutirani oblik virusa COVID-19, poznat kao JN.1, trenutno potiče val infekcija diljem svijeta. Ova varijanta, koja je iznimno prenosiva, sada čini približno 86 % slučajeva COVID-a, što je značajno povećanje u odnosu na manje od 8 % prijavljenih tijekom kraja studenog.

Unatoč brzom širenju, nema dokaza koji bi upućivali na to da JN.1, podvarijanta soja omikron, izaziva simptome koji se razlikuju po težini od ostalih prevladavajućih sojeva, potvrdio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Slabiji simptomi, ali povećana prenosivost

Dr. Minji Kang, specijalist za zarazne bolesti, za Everyday Health napominje da su simptomi JN.1 usporedivi s drugim varijantama omikrona, obuhvaćajući tipične znakove kao što su grlobolja, začepljenost, curenje iz nosa, groznica, zimica, kašalj i umor.

Iako su neki pojedinci na društvenim mrežama tvrdili da JN.1 može uzrokovati povećane probavne probleme, osobito proljev, trenutačno nema konačnih podataka koji podupiru ovu spekulaciju. Dr. Kang naglašava nepostojanje konačnih studija koje potvrđuju takve gastrointestinalne probleme povezane s JN.1.

JN.1, podvarijanta soja omikron
FOTO: Shutterstock

S obzirom na prirodu virusa koja se razvija, moguće su promjene u simptomima COVID-19 tijekom vremena. Primjerice, pouzdanost gubitka mirisa i okusa kao pokazatelja zaraze koronavirusom smanjena je s pojavom varijanti omikrona, uključujući JN.1. Opadanje ovih simptoma vidljivo je u novijim nalazima, koji ukazuju na samo 6 – 7 % njihove prevalencije u usporedbi s ranim fazama pandemije.

JN.1 se ističe po svojoj povećanoj prenosivosti, evoluirajući od varijante BA.2.86, bliskog rođaka unutar porodice omikron. Službenici javnog zdravstva pripisuju povećanu prenosivost JN.1 dodatnoj mutaciji (L455S) u njegovim šiljastim proteinima, virusnim komponentama koje se pričvršćuju na ljudske stanice.

Treba ipak pripaziti na ranjive skupine

Unatoč porastu slučajeva JN.1, nema dokaza koji bi upućivali na ozbiljnije simptome. CDC izvještava o stalnoj visokoj ili vrlo visokoj aktivnosti COVID-a u cijelom SAD-u, s povećanim brojem prijema u bolnicu i smrtnih slučajeva. COVID-19 je i dalje vodeći uzrok hospitalizacija povezanih s respiratornim virusom na nacionalnoj razini, pogađajući ranjivu populaciju kao što su starije odrasle osobe i osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.

Suočeni s brzim širenjem JN.1, stručnjaci za zarazne bolesti preporučuju preventivne mjere, uključujući nošenje maski, često pranje ruku, izbjegavanje prepunih zatvorenih prostora i primanje cjepiva protiv COVID-a.

Cijepljenje i antivirusni tretmani ključni su za sprječavanje ozbiljnih bolesti, no stope cijepljenja i dalje su ispod optimalnih.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu