Liječnici upozoravaju: “Nakon keto dijete pacijenti su pod velikim rizikom!”, evo kuda vode više razine ketona u krvi

Keto dijeta može se povezati s višim razinama lošeg kolesterola i udvostručiti rizik od kardiovaskularnih događaja

Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti može se povezati s višim razinama “lošeg” kolesterola i udvostručiti rizik od kardiovaskularnih događaja poput blokiranih arterija, srčanih udara i moždanih udara, prema novom istraživanju koje je za CNN objasnila autorica studije dr. Iulia Iatan s Klinike za program prevencije “Zdravo srce” bolnice St. Paul u Vancouveru.

Christopher Gardner, profesor medicine u Istraživačkom centru za prevenciju Stanforda koji je proveo klinička ispitivanja na keto prehrani, a nije bio uključen u ovu studiju, je rekao:

Ova studija daje važan doprinos znanstvenoj literaturi i sugerira da štete nadmašuju prednosti. Povišeni LDL kolesterol ne smije se odbaciti kao zanemariva nuspojava vrlo nisko-kalorijske prehrane ili keto prehrane.

Ukazao je na veći rizik od kardiovaskularnih događaja kod osoba s višim razinama ketona u krvi, u usporedbi s onima na standardnoj prehrani.

U studiji su znanstvenici definirali dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata kao prehranu u kojoj 45 % ukupnih dnevnih kalorija dolazi iz masti, a 25 % iz ugljikohidrata.
Kod osoba s višim razinama ketona u krvi veći je rizik od kardiovaskularnih događaja
FOTO: Shutterstock

Pacijenti se obraćaju s teškom hiperkolesterolemijom

Studija, koja nije imala znanstvenu recenziju, predstavljena je na godišnjem znanstvenom zasjedanju Američkog koledža kardiologije i Svjetskog kardiološkog kongresa.

Iatan je istaknula:

Istraživanje smo proveli zato što smo vidjeli da su pacijenti u našoj kardiovaskularnoj klinici za prevenciju imali tešku hiperkolesterolemiju nakon ove prehrane. To nas je dovelo do pitanja o odnosu dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti prema razini lipida i kardiovaskularnim bolestima. Postoje ograničeni podaci o ovoj vezi.

Naime, hiperkolesterolemija ili visoki kolesterol povećava rizik osobe za srčani udar ili druge kardiovaskularne događaje.

Znanstvenici su usporedili prehranu 305 ljudi koji su jeli hranu s visokim udjelom masnoća i niskim udjelom ugljikohidrata s oko 1.200 ljudi koji su imali standardnu prehranu, koristeći zdravstvene podatke ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su obuhvatile razdoblje od najmanje 10 godina.

Otkrili su da su ljudi na keto prehrani imali višu razinu lipoproteina niske gustoće, poznatih kao LDL kolesterol i apolipoprotein B.

Apolipoprotein B je protein koji prekriva proteine LDL kolesterola i može biti bolji pokazatelj predstojeće srčane bolesti od povišene razine LDL kolesterola.

Ljudi na keto prehrani imali su više nego dva puta veći rizik od pojave velikih kardiovaskularnih događaja
FOTO: Shutterstock

Više nego dva puta veći rizik od pojave velikih kardiovaskularnih događaja

Znanstvenici su također primijetili da je u ukupnom unosu masnoća u keto prehrani udio zasićenih masti bio veći i da su dvostruko više konzumirane životinjske masnoće (33 %) u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini (16 %):

Nakon prosjeka od 11,8 godina praćenja i nakon prilagodbe na druge čimbenike rizika za srčane bolesti, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti i pušenja, ljudi na keto prehrani imali su više nego dva puta veći rizik od pojave velikih kardiovaskularnih događaja, poput blokada u arterijama koje je trebalo otvoriti postavljanjem stentova, srčanog udara, moždanog udara i periferne arterijske bolesti.

Znanstvenici su naveli da njihova studija može pokazati samo povezanost između prehrane i povećanog rizika za velike srčane događaje, a ne i uzročno-posljedične veze, ali otkriće je vrijedno daljnjeg proučavanja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu