Liječnici upozoravaju: “Nakon keto dijete pacijenti su pod velikim rizikom!”, evo kuda vode više razine ketona u krvi
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Prehrana s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti može se povezati s višim razinama “lošeg” kolesterola i udvostručiti rizik od kardiovaskularnih događaja poput blokiranih arterija, srčanih udara i moždanih udara, prema novom istraživanju koje je za CNN objasnila autorica studije dr. Iulia Iatan s Klinike za program prevencije “Zdravo srce” bolnice St. Paul u Vancouveru.
Christopher Gardner, profesor medicine u Istraživačkom centru za prevenciju Stanforda koji je proveo klinička ispitivanja na keto prehrani, a nije bio uključen u ovu studiju, je rekao:
Ova studija daje važan doprinos znanstvenoj literaturi i sugerira da štete nadmašuju prednosti. Povišeni LDL kolesterol ne smije se odbaciti kao zanemariva nuspojava vrlo nisko-kalorijske prehrane ili keto prehrane.
Ukazao je na veći rizik od kardiovaskularnih događaja kod osoba s višim razinama ketona u krvi, u usporedbi s onima na standardnoj prehrani.
Pacijenti se obraćaju s teškom hiperkolesterolemijom
Studija, koja nije imala znanstvenu recenziju, predstavljena je na godišnjem znanstvenom zasjedanju Američkog koledža kardiologije i Svjetskog kardiološkog kongresa.
Iatan je istaknula:
Istraživanje smo proveli zato što smo vidjeli da su pacijenti u našoj kardiovaskularnoj klinici za prevenciju imali tešku hiperkolesterolemiju nakon ove prehrane. To nas je dovelo do pitanja o odnosu dijete s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masti prema razini lipida i kardiovaskularnim bolestima. Postoje ograničeni podaci o ovoj vezi.
Naime, hiperkolesterolemija ili visoki kolesterol povećava rizik osobe za srčani udar ili druge kardiovaskularne događaje.
Znanstvenici su usporedili prehranu 305 ljudi koji su jeli hranu s visokim udjelom masnoća i niskim udjelom ugljikohidrata s oko 1.200 ljudi koji su imali standardnu prehranu, koristeći zdravstvene podatke ispitanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje su obuhvatile razdoblje od najmanje 10 godina.
Otkrili su da su ljudi na keto prehrani imali višu razinu lipoproteina niske gustoće, poznatih kao LDL kolesterol i apolipoprotein B.
Apolipoprotein B je protein koji prekriva proteine LDL kolesterola i može biti bolji pokazatelj predstojeće srčane bolesti od povišene razine LDL kolesterola.
Više nego dva puta veći rizik od pojave velikih kardiovaskularnih događaja
Znanstvenici su također primijetili da je u ukupnom unosu masnoća u keto prehrani udio zasićenih masti bio veći i da su dvostruko više konzumirane životinjske masnoće (33 %) u usporedbi s onima u kontrolnoj skupini (16 %):
Nakon prosjeka od 11,8 godina praćenja i nakon prilagodbe na druge čimbenike rizika za srčane bolesti, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, pretilosti i pušenja, ljudi na keto prehrani imali su više nego dva puta veći rizik od pojave velikih kardiovaskularnih događaja, poput blokada u arterijama koje je trebalo otvoriti postavljanjem stentova, srčanog udara, moždanog udara i periferne arterijske bolesti.
Znanstvenici su naveli da njihova studija može pokazati samo povezanost između prehrane i povećanog rizika za velike srčane događaje, a ne i uzročno-posljedične veze, ali otkriće je vrijedno daljnjeg proučavanja.
Pročitajte i članke:
- Keto dijeta za bolest s tisuću lica: Njemački stručnjaci otkrivaju koliko je treba prakticirati da bi došlo do ublažavanja simptoma
- Analiza popularnih dijeta: Nutricionistica objašnjava zašto je pravilna prehrana bolji izbor
- Debljina je bolest i ne liječi se dijetom: Nutricionistica otkriva kako trajno promijeniti životni stil, navike i uvjerenja o hrani i tijelu.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja