Izloženost duhanu prije rođenja i u djetinjstvu može povećati rizik od ove bolesti

rana izloženost duhanu, bilo tijekom trudnoće ili u djetinjstvu i adolescenciji, snažno povezana s pojavom dijabetesa tipa 2 kasnije u životu

Nova istraživanja pokazuju da je rana izloženost duhanu, bilo tijekom trudnoće ili u djetinjstvu i adolescenciji, snažno povezana s pojavom dijabetesa tipa 2 kasnije u životu. Sveobuhvatna promatračka studija temeljila se na podacima približno 476.000 odraslih osoba upisanih u UK Biobank.

Iako rezultati tek trebaju biti podvrgnuti stručnoj recenziji, predstavljeni su nedavno na godišnjim znanstvenim sesijama o epidemiologiji i prevenciji/životnom stilu i kardiometaboličkom udruženju Američkog kardiološkog udruženja u Chicagu.

Važnost prevencije izloženosti duhanu

Dok nalazi pokazuju korelaciju, a ne uzročnost, pridonose sve većem broju dokaza koji povezuju izloženost duhanu s nepovoljnim zdravstvenim ishodima, osobito među pojedincima koji su bili izloženi tijekom formacije.

Victor Wenze Zhong, viši autor studije i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Jiao Tong u Šangaju, naglašava važnost prevencije izloženosti duhanu u ranim životnim fazama, uključujući trudnoću, posebno među onima koji su genetski predisponirani za dijabetes tipa 2.

Dodatno predlaže da usvajanje zdravog načina života u odrasloj dobi može ublažiti rizik od razvoja stanja za pojedince izložene duhanu tijekom kritičnih razvojnih razdoblja.

Studija se temelji na postojećem znanju o negativnim zdravstvenim posljedicama pušenja i izloženosti duhanu, koje obuhvaćaju razne bolesti poput raka, bolesti srca, moždanog udara i dijabetesa.

Istraživanje otkriva da se pojedinci koji počnu pušiti u djetinjstvu suočavaju s dvostruko većim rizikom od dijabetesa tipa 2, dok oni koji počnu pušiti kao adolescenti ili odrasli također pokazuju povećane rizike u usporedbi s nepušačima.

Štoviše, oni s genetskom predispozicijom za dijabetes tipa 2 izloženi su još većem riziku.
Izloženost duhanu povezana je s inzulinskom rezistencijom
FOTO: Shutterstock

Izloženost duhanu povezana je s inzulinskom rezistencijom

Dr. Robert Eckel, endokrinolog koji nije uključen u studiju, za Medical News Today priznaje opservacijsku prirodu studije, ali ističe njezin potencijal da poboljša razumijevanje veze između duhana i dijabetesa tipa 2. Naglašava važnost prepoznavanja uporabe duhana kao potencijalnog pokazatelja rizika od dijabetesa tipa 2.

Iako uzročnost ostaje nejasna, izloženost duhanu povezana je s inzulinskom rezistencijom, između ostalih čimbenika. Unatoč tome, usvajanje zdravog načina života kasnije u odrasloj dobi može ublažiti rizik od dijabetesa tipa 2, bez obzira na ranu izloženost duhanu.

Unatoč padu prevalencije pušenja tijekom godina, ono ostaje značajan javnozdravstveni problem. Napori da se smanji stopa pušenja uključivali su označavanje proizvoda, obrazovanje javnosti i regulatorne mjere.

Eckel naglašava potrebu da pušači, osobito oni s genetskom predispozicijom za dijabetes tipa 2, razmotre prestanak pušenja kako bi smanjili rizik. Ističe važnost promjene načina života kako bi se spriječilo prekomjerno debljanje i učinkovito upravljalo pojedinačnim čimbenicima rizika.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o dijabetesu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu