Avokado je povezan s tisućama ozljeda svake godine
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Avokado je danas mnogima glavna namirnica u kuhinji, ali njegovo rezanje može biti riskantno, jer su ozljede “avokado ruke” (eng. avocado hand) prilično česte, kao što su primijetili liječnici hitne pomoći.
Zapravo, avokado je povezan s tisućama hitnih medicinskih slučajeva svake godine. Studija je otkrila više od 27.000 ozljeda nožem tijekom rezanja avokada u SAD-u između 2013. – 2017., a većina se dogodila od travnja do srpnja.
Kako potražnja za avokadom raste, postavlja se pitanje kako izbjeći ozljedu “avokado ruke” u kuhinji? Stručnjaci su za portal Health podijelili uvide o tome zašto se te ozljede događaju i kako sigurno rezati avokado.
Što je “avokado ruka”?
“Avokado ruka” nije službeni medicinski izraz, ali opisuje ozljede nožem od rezanja avokada. Vrsta ozljede ovisi o tome kako se avokado drži tijekom rezanja, ali obično uključuje ubod nedominantne ruke.
Ove ozljede često nastaju prilikom pokušaja uklanjanja koštice i mogu varirati od manjih posjekotina do dubokih razderotina koje zahvaćaju tetive, živce ili krvne žile, rekao je Ali Jamehdor, liječnik hitne medicine i medicinski direktor Odjela za hitne slučajeve Zaklade Weingart u Zdravstvenom centru Providence Saint John.
Također, postoji rizik od infekcije ili ožiljaka ako se ozljede ne liječe pravilno, dodao je dr. Mark Conroy, izvanredni profesor hitne medicine na Medicinskom centru Wexner State University Ohio.
Točna prevalencija ozljeda ruku od avokada nije jasna, ali se događaju dovoljno često da ih se zabilježi. Studija iz 2020. je pokazala da je avokado povezan s 2 % svih ozljeda uzrokovanih nožem koje su se liječile u hitnim službama 2000. – 2017. Druga studija je procijenila 50.413 ozljeda povezanih s avokadom između 1998. – 2017.
Ozljede nožem mogu se dogoditi svakome, no ozljede “avokado ruke” najčešće su kod žena u dobi 23 – 39 godina.
Rezanje avokada na siguran način
Kako biste izbjegli ozljede “avokado ruke”, ključno je pravilno ga rezati. Najprije operite avokado pod tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu ili zagađivače, savjetovala je dr. Debora Miller, dekanica kulinarskih umjetnosti na Sveučilištu Keizer u Tallahasseeju.
Zatim oštrim nožem zarežite avokado po dužini oko sjemenke, prorežite koru i plod. Razdvojite polovice, zarežite oko sjemenke da biste je izvadili i žlicom je izdubite. Ogulite kožu, a zatim narežite, nasjeckajte ili zgnječite avokado.
Uvijek koristite dasku za rezanje umjesto da držite avokado u ruci dok režete, naglasio je dr. Conroy. Ova praksa vrijedi i za ostalo voće i povrće.
Korištenje odgovarajućeg noža i izbjegavanje preopterećenja također može pomoći u sprječavanju nesreća, rekla je Miller.
Pročitajte i ove članke:
- Jeste li vidjeli TikTok video “pravilnog” skladištenja avokada? Stručnjaci upozoravaju: “Nemojte to raditi!”
- To se (ipak) ne radi: Najveća greška u pripremi avokado tosta koja se svakome zalomi
- Recepti s avokadom: Voće koje smanjuje kolesterol trebalo bi se češće naći na vašem tanjuru, a mi znamo kako.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Blackmer, N. (2024). What Is ‘Avocado Hand’? Experts Explain the Common Kitchen Knife Injury. Health.
- Farley, K. X. i sur. (2020). Avocado-related knife injuries: Describing an epidemic of hand injury. The American Journal of Emergency Medicine, 38(5): 864–868.
- Rossenheim, M. E. i sur. (2020). 49,000 Avocado Cutting Injuries. American Journal of Health Behavior, 44(1): 13–17.