Upala testisa – prirodno liječenje

Upala testisa - prirodno liječenje

Upala testisa (orhitis) u većini je slučajeva posljedica infekcije virusom zaušnjaka (mumpsa), ali mogu je uzrokovati i drugi virusi te bakterije (Escherichia coli, stafilokok, streptokok). Uglavnom se javlja na jednom testisu, no moguće je da zahvati oba. Bitno je također spomenuti da može dovesti do komplikacija kao što su atrofija testisa, epididimitis ili neplodnost.

Više o mumpsu pročitajte ovdje.

Simptomi orhitisa su sljedeći:

 • bol u jednom ili oba testisa,
 • osjetljivost testisa na dodir,
 • oteklina (edem) testisa,
 • krv u spermi,
 • bolno mokrenje,
 • bolna ejakulacija,
 • mučnina i povraćanje,
 • povišena tjelesna temperatura.

Kako bi se upala testisa uspješno izliječila, trebate se obavezno javiti svom liječniku. Ovisno o uzroku orhitisa, liječenje se provodi antibioticima ili analgeticima i nestereoidnim lijekovima protiv bolova.

Više o upali testisa pročitajte ovdje.

Upala testisa – liječenje prirodnim putem

Upala testisa (orhitis) bi se trebala obavezno liječiti konvencionalnim lijekovima u dogovoru s liječnikom, dok se alternativna terapija može primjenjivati kao dodatna pomoć. U nastavku članka pročitajte nešto više o biljnim lijekovima za orhitis.

Ginseng za orhitis

Ginseng za orhitis
Foto: Pixabay

Iranski znanstvenici Eskandari i suradnici su 2016. godine za časopis Cell Journal su otkrili da crveni ginseng može pomoći u slučaju epididimisa i orhitisa. Antioksidativna i protuupalna svojstva te blagotvoran utjecaj crvenog ginsenga na reproduktivno zdravlje već su dugo poznati u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Ginseng možete nabaviti u obliku praha, kapsula ili tableta u trgovinama zdravom prehranom ili biljnim ljekarnama.

Više o ginsengu pročitajte ovdje.

Ehinaceja za orhitis

Ehinaceja za orhitis
Foto: Pexels

Ehinaceja pozitivno utječe na imunitet te posjeduje antibakterijska i antiviralna svojstva. Djeluje i kao antiseptik za otekline, opekline, rane te druge probleme s kožom.

Ne čudi što znanstvenik i botaničar Christopher Hobbs u poglavlju o imunološkom sustavu u udžbeniku The Foundations of Herbalism navodi da je između ostalog odlična protiv urinarnih infekcija, upale testisa te mumpsa.

Hobbs smatra da je ehinaceja najdjelotvornija kad se uzima tijekom 2 tjedna, a zatim se treba napraviti stanka od tjedan dana. No, može se upotrebljavati i 10 dana te prestati na 4 dana.  

Više o ehinaceji pročitajte ovdje.

Pelin za orhitis

Pelin za orhitis
Foto: 123RF

Iznimno gorka biljka pelin najpoznatija je kao sastojak alkoholnih pića – apsinta i biljnih likera. Antiparazitnih, antimikrobnih i antifungalnih svojstava, pelin se uglavnom koristi protiv bolesti žučnjaka, želuca, raznih vrsta tumora te kao narkotik. 

Uz sve te upotrebe, ugledni botaničar James A. Duke u udžbeniku Handbook of Medicinal Herbs: Herbal Reference Library navodi da se pelin ubraja i u prirodne lijekove u slučaju upale testisa. 

Pelin se može koristiti u obliku čaja, tinkture ili kapsula, a može se kupiti u trgovinama zdravom hranom te biljnim ljekarnama.

Više o čaju od pelina, uključujući i recept, pročitajte ovdje.

Sasa (Pulsatilla) za orhitis

Sasa za orhitis
Foto: Pixabay

Smatrana jedna od najstarijih i najučinkovitijih homeopatskih lijekova, sasa (lat. Pulsatilla) se uglavnom koristi za ženske tegobe kao što su: bolne menstruacije, predmenstrualni sindrom i menopauza.

Međutim, uz još poneke stručnjake, liječnik i homeopat Keith Souter u članku o sasi za Britansku homeopatsku udrugu napominje da ona može poslužiti i u slučaju problema s testisima. Navodi da je sasa izvrstan lijek protiv orhitisa uzrokovanog zaušnjacima.

Sasu možete nabaviti u obliku tableta ili kapsula u biljnim ljekarnama.

Velebilje (Belladonna) za orhitis

Velebilje za orhitis
Foto: Pixabay

Velebilje (lat. Belladonna) je jedno od opasnijih lijekova zbog kojeg trebate pripaziti u kojim dozama ćete ga uzimati. Međutim, dobar je u liječenju bronhospazama, artritisa, groznice, hemoroida, kolika te Parkinsonove bolesti.

Prema znanstvenici i liječnici May Loo, velebilje je korisno i u borbi protiv zaušnjaka, glavnog uzroka orhitisa. S obzirom na to da se izvori ne slažu oko točne doze velebilja, preporučuje se razgovor sa stručnjacima za homeopatiju.

Pripravke od velebilja možete nabaviti u biljnim ljekarnama.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Eskandari, M. i suradnici. (2016). Ameliorating Effect of Ginseng on Epididymo-Orchitis Inducing Alterations in Sperm Quality and Spermatogenic Cells Apoptosis following Infection by Uropathogenic Escherichia coli in Rats. Cell Journal.
 2. Hobbs, C. Immune System. The Foundations of Herbalism.
 3. Duke, J.A. (1985). Artemisia Absinthium L. (Absteraceae) – Wormwood, Ajenjo, Absinthium. Handbook of Medicinal Herbs: Herbal Reference Library.
 4. Souter, K. (2010). Pulsatilla. British Homeopathic Association.
 5. Loo, M. (2008). Childhood Illnesses. Integrative Medicine for Children.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu