Tinktura od gospine trave: Imamo recept za prirodni antidepresiv! Evo kakva su iskustva korištenja i na što pripaziti da bude učinkovita

Tinktura od gospine trave

Tinktura gospine trave dobro je poznato sredstvo za liječenje blagih depresivnih i anksioznih stanja koja se danas, za razliku od nekada, smatraju prirodnim dijelom života jer se mogu dogoditi gotovo svima.

Biljna tinktura kao prirodni lijek nudi razne blagodati, bez nuspojava tradicionalnih antidepresiva. Kroz znanstvena istraživanja dokazano je da tinktura gospine trave pomaže ženama kod simptoma perimenopauze i menopauze. Uz samo nekoliko jednostavnih sastojaka, gospina trava u rakiji se lako priprema kod kuće.

Poznata i pod nazivima “bogorodična trava” ili “kantarion” (Hypericum perforatum L.), gospina trava je svestrana, višegodišnja biljka koja doseže visinu do 100 cm. Pripada obitelji Hypericaceae, a potječe iz Europe i Azije.

Dio latinskog naziva biljke “perforatum” odnosi se na činjenicu da su listovi biljke “izbušeni” ili izgledaju kao da imaju sitne rupice koje se mogu primjetiti kada se list okrene prema svjetlu. Sjajni, jarkožuti cvijetovi ove prepoznatljive biljke pravo su oličenje ljetne sezone i energije sunca.

Nalazimo je u prirodi na zapuštenim, osunčanim mjestima, uz rubove cesta, šuma i puteva, na livadama i pašnjacima obraslim korovom i ljekovitim biljkama poput stolisnika ili trputca. Ako ne možete pronaći gospinu travu u divljini, a imate vrt, kupite sjemenke i posadite je kako biste sve njezine ljekovite blagodati uvijek imali pri ruci.

tinktura gospine trave
FOTO: Shutterstock

Gospina trava tinktura – upotreba

Ovo je izvrsna biljka za živčanu i emocionalnu iscrpljenost i stres. Gospina trava u rakiji koristi se tijekom cijele godine za menstrualne grčeve, nesanicu, stres i napetost, bolove u leđima i vratu te za blagu do umjerenu depresiju.

Primjenom tinkture gospine trave pojačavaju se detoksikacija i zdrav rad jetre i živaca. Tinktura se mora uzimati svakodnevno tijekom nekoliko tjedana prije nego što se primijeti učinak, budući da je njezina učinkovitost odlična kada se uzima dugoročno.

Sa svojim živčanim i sedativnim svojstvima, gospina trava pomaže kod nesanice ili buđenja više puta tijekom noći zahvaljujući sastojcima hipericinu i hiperofinu. Hipericin iz gospine trave djeluje kao sedativ jer podiže koncentraciju melatonina koji nastaje iz serotonina. Hiperforin pak usporava unos određenih neurotransmitera, kao što su serotonin, dopamin, noradrenalin, GABA i l-glutamat, omogućujući im da dulje cirkuliraju unutar tijela. Dugotrajnim djelovanjem ovih neurotransmitera podupiru se mirno spavanje i uravnoteženo raspoloženje, ublažava se tjeskoba i umanjuju noćni strahovi.

Provedene su i studije koje su proučavale učinak gospine trave na žene u predmenopauzi i menopauzi, posebno one koje imaju psihološke i psihosomatske simptome. Istraživanje je pokazalo da je gospina trava pomogla ne samo umanjiti te simptome, već je i poboljšala seksualnu dobrobit uključenih sudionica u istraživanju.

Zahvaljujući antivirusnom djelovanju, gospina trava je također korisna za liječenje herpesa, ublažavanje boli i suzbijanje virusa.

Kada se bere gospina trava
FOTO: Shutterstock

Kada se bere gospina trava?

Sjajni, jarkožuti cvjetovi gospine trave se počinju otvarati ovisno o nadmorskoj visini, podneblju i vremenskim uvjetima. Dan svetog Ivana, koji pada 24. lipnja, obično je početak sezone njihove cvatnje.

Beru se ručno, nakon rose, po sunčanom vremenu, od sredine lipnja do rujna. Cvjetovi s pet latica su brojni, a rastu na vrhu stabljike. Kad se otvoreni cvjetovi uberu, na prstima ostavljaju crveno-ljubičastu boju koju joj daje hipericin.

Kako napraviti tinkturu od gospine trave?

Tinktura od gospine trave je učinkovita samo kada koristite svježe cvjetove. Biljka sušenjem brzo gubi svoja aktivna ljekovita svojstva za razliku od većine drugog sušenog bilja koje se koristi za izradu tinktura.

Tinktura gospine trave se uzima interno, u čaši s malo vode, za podršku kod živčane napetosti i stresa i podizanje raspoloženja.
gospina trava u rakiji
FOTO: Shutterstock

Tinktura od gospine trave – recept

U nastavku donosimo recept za izradu tinkture od gospine trave.

Priprema
  1. Uberite šest šalica cvjetova gospine trave.
  2. Napunite steriliziranu staklenku dopola s biljnim materijalom.
  3. Ulijte toliko alkohola (votka ili rakija) da prekrije cvjetove i napuni staklenku.
  4. Držite tinkturu koja se razvija na hladnom i tamnom mjestu. Protresite lagano staklenku svaki dan ili svakih nekoliko dana. Tinktura će postepeno razviti jantarno crvenu boju zbog spojeva u svježim cvjetovima gospine trave.
  5. Nakon otprilike 4 – 6 tjedana procijedite tekućinu od biljnog materijala tako da iz biljnog materijala uz pomoć cjediljke i gaze istisnete svu tekućinu.
  6. Dobivenu tinkturu spremite u male staklene bočice boje jantara i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Primjena tinkture

Uzimajte 15 – 20 kapi tinkture, do tri puta dnevno u pola čaše hladne vode. Pije se prije spavanja za bolji san i protiv tjeskobe. Ako je koristite protiv bolova, uzimajte tinkturu gospine trave tri ili četiri puta dnevno.

Ne samo da sprječava osjećaj boli, već liječi upalu i bolne živčane centre. Kao biljka s različitim djelovanjem može vam biti od velike koristi tijekom cijele godine za različita akutna i kronična stanja. Od opeklina i ogrebotina do probavnih smetnji pa sve do lošeg raspoloženja, pripravci od gospine trave svakako su odličan dodatak vašoj kućnoj ljekarni.

Tinktura od gospine trave - iskustva
FOTO: Shutterstock

Tinktura od gospine trave – iskustva

Prema iskustvu korisnika, gospina trava je pokazala da zaista djeluje kod žena za ublažavanje simptoma menopauze. Korisnici su primjetili veliku razliku u razinama stresa, osjećali su se vrlo pozitivno i sretno nakon korištenja tinkture oko tri tjedna. Kod blage depresije i lošeg raspoloženja promjena je bila vidljiva u pozitivnijem stavu, smirenijem umu te poboljšanju kvalitete sna i duljine spavanja.

Pojačala se motiviranost i želja za akcijom i tjelesnom aktivnošću koja je također pomogla poboljšati emotivno i psihičko raspoloženje. Primjećeno je poboljšanje kod kožnih tegoba zbog blage i prirodne detoksikacije jetre. Tinktura gospine trave u kombinaciji s uljem kantariona nanesenim na bolno područje pomogla je ublažiti bolove kod išijasa.

Tinktura od gospine trave – gdje kupiti?

Tinktura gospine trave je vrlo cijenjena i popularna, zbog čega je dostupna na raznim mjestima. Možete je kupiti u biljnim ljekarnama, trgovinama zdrave hrane, kod travara ili putem internetskih trgovina.

Kada kupujete tinkturu gospine trave, važno je obratiti pažnju da na proizvodu izričito piše da je napravljena od svježe ubrane biljke, a ne osušene.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Adamant, A. (2022). St. Johns Wort Tincture. Practical Self Reliance.
  2. Pivarnik, M. (2018). Two Basic St. John’s Wort Preparations to Keep in Stock. The Herbal Academy.
  3. How to Make St. Johns Wort Tincture. Joybilee Farm.

Ocijenite članak

4.50 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu