Ayurvedski aperitiv za slavlje, probavnu vatru i vitku liniju: Samo dva sastojka! Izbjegnite probavne tegobe nakon Nove godine uz ljekoviti “shooter”
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Novogodišnje slavlje je pred nama, a ono nam donosi radosna okupljanja s obitelji i prijateljima. Čaše se podižu uz zdravice i nadu u bolju budućnost, smijeh i zabava traju duboko u noć, uz bogatu trpezu prepunu finih kolača i raznovrsnih jela i pića kojima se često neumjereno prepuštamo.
Kako bi vrijeme blagdana proveli bez onih tipičnih posljedica koje nas nakon Nove godine ostave s nekoliko kilograma viška i opterećenim probavnim sustavom, ne mogu dovoljno naglasiti dobrobit ovog jednostavnog aperitiva koji posjeduje samo dva, ali moćna sastojka – med i đumbir.
Čašica aperitiva od đumbira u sebi sadrži žestinu, slatkoću i svježinu. S njim možemo iznenaditi svoje goste da isprobaju nešto novo na blagdanskoj trpezi. Kako nas đumbir svojom žestinom grije iznutra, oduševit će i one koji vole alkohol.
S obzirom na svoje brojne ljekovite prednosti, ovaj fini aperitiv neće nikoga ostaviti ravnodušnim jer, osim okusa, posjeduje jedinstveno svojstvo da dubinski harmonizira cijelo tijelo.
Prema ayurvedi je dobra probava kamen temeljac zdravlja i blagostanja. Kad naš probavni sustav dobro funkcionira, apsorbiramo sve potrebne hranjive sastojke iz hrane koju jedemo, uživamo u zdravoj cirkulaciji i posjedujemo snažan imunitet koji nas štiti od bolesti.
Ljekovitost aperitiva od đumbira
Prije nego krenemo s receptom, upoznajmo se s dobrobitima ovog finog aperitiva koji je, osim uz blagdansku trpezu, preporučljivo popiti svaki dan prije ručka.
Ljekovitost aperitiva od đumbira očituje se u sljedećim blagodatima za organizam:
- jača želudac i organe probavnog sustava
- potiče apetit i probavne sokove
- otapa masnoće u tijelu
- osnažuje i njeguje imunološki sustav
- usporava starenje
- poboljšava kvalitetu kose i proljepšava kožu
- potiče eliminaciju otpadnih tvari i toksina iz organizma
- štiti tjelesne stanice od oštećenja
- smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara
- njeguje zdravlje srca i krvožilnog sustava
- prirodan analgetik koji pomaže kod migrena, glavobolja i menstrualnih grčeva
- ublažava upalne procese u tijelu
- pročišćava dišni sustav koji je često zagušen tijekom zime.
Aperitiv od đumbira – ayurvedski recept
Kako biste napravili ovaj ljekoviti aperitiv, trebaju vam samo dva sastojka.
Sastojci za dvije osobe:
- 4 komadića korijena đumbira (veličina i duljina palca)
- organski med.
Priprema
Priprema aperitiva je vrlo jednostavna i brza.
- Ogulite korijen đumbira i istisnite ga u sokovniku.
- Svježi sok đumbira pomiješajte u jednakom omjeru s medom, npr. u jednu dobivenu čašicu svježeg soka dodajte jednu čašicu prirodnog meda.
- Sve dobro izmiješajte, dok se med potpuno ne rastopi u soku.
Aperitiv poslužite u svojim omiljenim čašama, pola sata prije jela.
Želim vam svima zdravu, sretnu i uspješnu novu 2023. godinu!
Pročitajte i članke:
- Blagdansko prejedanje: Svake godine pretjerate i onda danima trpite posljedice? Nutricionistica otkriva kako to izbjeći, a uživati
- Kako se riješiti težine u želucu? Blagdansko prejedanje sa sobom nosi brojne posljedice! Ovo su prirodni lijekovi za želudac koji će smanjiti pritisak
- Olakšajte si: Tri napitka koja će olakšati probavu i “ispuhati” trbuh.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja