Zlatna pravila zdrave prehrane na poslu

obrok na poslu

Svima nam je dobro poznata važnost doručka kao obroka kojim započinjemo dan, i koji nam daje snagu i energiju za obavljanje naših svakodnevnih aktivnosti i obaveza tijekom cijelog dana. Naravno, prehrana tijekom dana je jednako važna, no, doživljavamo li hranu jedino kao ugodu našem nepcu te nužnu potrebu da utažimo glad ili smo ipak svjesni da je hrana lijek te da nam daje ogromne količine energije?

Mnoge suvremene bolesti danas se često dovode u vezu s ubrzanim načinom života, stresom i konzumacijom brze i nezdrave hrane, kako nemamo vremena tijekom radnog vremena ili ne pridajemo dovoljno pažnje zdravoj prehrani tijekom cijelog dana.

Povodeći se za zlatnim pravilom umjerenosti, i ako se koliko toliko pridržavamo nekih osnovnih smjernica u zdravoj prehrani tj. uzimamo svježu, organsku hranu prilagođenu podneblju u kojem živimo, važno je i da obratimo pažnju na energiju hrane. Energija hrane gubi se kod kuhane hrane koja stoji duže od jednog dana ili zamrznute hrane. Jednako je važno i znati jesti, jer ako svoj obrok pojedemo u stresnoj okolini, nesvjesno i brzo žvačući hranu, najvjerojatnije ćemo kasnije imati želučanih tegoba.

Donosimo vam nekoliko zlatnih pravila za opću kulturu zdrave prehrane, koja će pomoći da uvijek imamo energije za svoje dnevne aktivnosti i budemo zdravi.

Jesti svježe

Danas se većina stručnjaka na području prehrane slaže u tome kako treba jesti što više svježeg voća i povrća, a za žitarice se preporuča dnevna količina od 100 – 200 grama. Klice također imaju vrlo veliku prehrambenu vrijednost. Da bi tijelo izlučivalo otpadne tvari, sokovima od voća i povrća treba pridodati i obroke od svježih salata.

Kuhana i nezdrava tvornička hrana lijepi se za crijevne stjenke i ne dozvoljava crijevima da se očiste, dok celuloza iz salata od svježeg zelenog lisnatog povrća “češlja” crijeva i pomaže u eliminaciji otpada. Jednostavni obrok može se pripremiti i ako npr. u blenderu sameljemo jabuku (ili krušku, ili kivi), bananu i šaku zelenog lisnatog povrća – najbolje špinata i zelene salate – s malo vode.

Hrana koja daje energiju

Ugljikohidrati su izvrsni za podizanje energije, ali svakako izbjegavajte bijelo brašno, bijeli šećer, gazirane sokove koji „lupaju o prazno“ i daju trenutno energiju nakon koje ubrzo slijedi nagli pad, pa radije uzimajte one ugljikohidrate koji se sporije razgrađuju kao što je npr. integralni kruh, cjelovite žitarice, grah i slično.

Žitarice (ječam, proso, pšenica, raž, riža, zob, proso) i proizvodi od žitarica važan su izvor energije za ljudski organizam, a poželjno ih je uzimati najmanje kroz 3 obroka dnevno. Cjelovite žitarice, brašno od cjelovitog zrna, integralna tjestenina, riža i kruh su nepresušan izvor kompleksnih ugljikohidrata, vitamina, minerala, vlakana i drugih esencijalnih tvari.

orasasti-plodovi

Razvoju mentalnih sposobnosti doprinjet će i unos mladoga graha i općenito svih vrsta sjemenki koje poboljšavaju mentalne i reproduktivne funkcije kao što su suncokretove i lanene sjemenke i sjemenke bundeve, te orašasti plodovi kao što su lješnjak, orah, kesten, bademi, kikiriki, pistacijo – oni su ne samo bogati za srce i krvožilni sustav omega 3 kiselinama, vitaminima i mineralima, nego su i s obzirom na kaloričnost, dobar izvor energije. Pomažu jačanju kože, kose i noktiju, jačanju memorije i koncentracije te utječu na povećanje libida.

Sadržaj minerala, posebice kalcija i željeza u suhom voću je veći nego u svježem, pa je stoga dobro uzimati suhe grožđice. Od svog svježeg voća, grožđe je najbogatije ugljikohidratima, tako da kroz njega možemo dobiti znatnu količinu energije. Kako bi poboljšali razinu hemoglobina u krvi, namočite preko noći 5 grožđica crnog grožđa i 5 badema, i ujutro pojedite.

Kombiniranje i redoslijed namirnica

Loša kombinacija namirnica, a koja se nalazi u velikom broju slučaja na našem tanjuru je kombinacija životinjskih proteina i škrobnih ugljikohidrata. Kod ovakve kombinacije problem je u tome što se škrob počinje probavljati u našim ustima izlučivanjem ptijalina (alkalnog enzima), te se ovaj alkalni proces nastavlja kada škrob dođe do želuca. U tom procesu blokira se probava enzima koji su potrebni za probavu životinjskih proteina. Ili jednostavno rečeno, alkalni zahtjevi za probavom škroba se sukobljavaju u želucu s kiselim zahtjevima proteina što dovodi do truljenja, fermentacije te loše i usporene probave. Ova kombinacija hrane često dovodi do želučane kiselosti (gastritisa) jer se proizvodi velika količina toksina i kiselih otpadnih tvari koje ubijaju hranjive tvari u organizmu. 

Tako se probavljanje mesa odvija u prvom satu probave, dok se mlijeko probavlja u zadnjem, a jaja negdje između. Ako kombiniramo više vrsti životinjskih proteina u istom obroku niti jedan od njih se neće ispravno probaviti, i zato nećemo imati nikakve dobrobiti od takvog obroka. Kombinacija nekoliko vrsti mesa je dobra, ali nikada nemojte kombinirati meso s jajima, sirevima, mlijekom…

jabuka

Također bi bilo dobro naglasiti kako redoslijed kojim unosimo namirnice utječe na naše zdravstveno stanje. Tako npr. voće jedite prije obroka, a nikako obratno. Zbog čega? Zamislite vaš ručak u svom želucu, u procesu razgradnje. Ubacili ste još krišku jabuke koja bi trebala proći kroz želudac u crijeva i tamo svojim sokovima pospješiti probavu. Nemoguće, jer ručak se još nije razgradio. I tako se cijela smjesa u želucu fermentira i pretvara u kiselinu.

Voće pomiješano sa hranom izaziva truljenje, napuhivanje i plinove. Mnogi vole uz ručak pijuckati malo vode, soka ili mlijeka. Piti prije, za vrijeme ili poslije jela također je loše za probavu. Tekućina, pogotovo hladna, razrjeđuje probavne sokove, hladi probavnu vatru, te također uzrokuje nadutost, prekomjernu težinu. Ako baš morate pijuckati i jesti u isto vrijeme, probajte sa toplom vodom ili čajem.

Naučite više o zdravoj prehrani u Divine Energy Parku, koji nudi paket znanja „Divine Health Program“ za tvrtke, menadžere i zaposlenike, a uključuje vježbe disanja, psihofizičke vježbe za revitalizaciju (koherencija tijela i duha) i praktične savjete za zdravlje i zdravu prehranu.

Više o ovom paketu saznajte ovdje.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu