Zlatna pravila zdrave prehrane na poslu

obrok na poslu

Kisele i alkalizirajuće namirnice 

Kiselo formirana hrana, kao što je obrok poput pizze, bijele riže, slatkiša s bijelim šećerom, fast food, narušava našu prirodnu ravnotežu, te povećava kiselost organizma. Ovakva suvremena ishrana u kojoj se gotovo ne nalaze alkalizirajuće namirnice, dovodi do zagađenosti tijela otrovnim, kiselim otpadcima, truje tkivo i krv, oslabljuje imunitet te pospješuje nastanak brojnih bolesti.

Svježe voće i povrće koje nije tretirano nikakvim kemijskim supstancama su visoko alkalne namirnice koje naše tijelo jako lako probavlja. Uz voće i povrće dobro je jesti žitaricu proso. Iako su gotovo sve žitarice kiselo formirajuće, proso je iznimka. Stoga ga probajte svakako uključiti u svoj jelovnik. Klice su također odlična alkalna hrana, naime svaka žitarica postaje alkalna kada naraste klica.

Umjerenost je zlatno pravilo

obrok-na-poslu

Kod prehrane je najveći naglasak na umjerenosti. Bez obzira koju vrstu prehrane konzumirate, vrlo je bitno u svemu biti umjeren. Prestanite jesti prije nego vam se javi osjećaj sitosti, jer tada ste već pretrpali svoje „spremnike“. Najbolje je prestati jesti kada ste 70 % puni. Kaže se da je idealna mjera sitosti u želucu – 1/3 tekućine, 1/3 hrane i 1/3 prazno. Važno je da jedete samo onda kada ste gladni, kako često zbog stresa, depresije posežemo za hranom iako naše tijelo nije gladno. Time si samo otežavamo probavu, te nakupljamo neželjene kilograme.

Jedite svjesno

Obrok je uvijek važno jesti polagano u mirnoj i pozitivnoj okolini. Ako svoj obrok pojedemo u stresnoj okolini, nesvjesno i brzo žvačući hranu, najvjerojatnije ćemo kasnije imati želučanih tegoba. Kroz hranu dobivate energiju, o vama ovisi kako će ta energija izgledati. To je jedan od razloga zašto se u svim religijama izriče molitva prije objeda. Budite zahvalni na toj hrani, jedite ju s mirom u srcu. A nakon obroka se smijte jer smijeh poboljšava probavu.

Post

I na kraju svakako u postizanju što zdravije prehrane, primjenjujte i post. Post je jedan od jednostavnijih načina regeneracije i čišćenja organizma. Metabolizam je stalno zaposlen, nikada se ne odmara. Postom se ubrzava rad organa za eliminaciju otpadnih tvari i toksina. Post također pomlađuje živčani sustav, umne aktivnosti i endokrini sustav. Za vrijeme posta tijelo ima priliku odstraniti sve nečistoće i ostatke koji su se u njemu i u organima nataložili.

Probavni, asimilativni i zaštitni organi dobivaju odmor. Nakon posta organi lakše i bolje rade, a osoba se osjeća poletnije i zdravije. Preporučuje se da odaberete jedan dan u tjednu za post ili možete postite svakih 15 dana. Za vrijeme ovakvog jednodnevnog posta ništa se ne jede i pije se puno vode, te se mogu piti svježi prirodni voćni sokovi.

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu